Zeci de ieșeni se prezintă zilnic în UPU la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, spunând medicilor că au simptome de COVID-19. Medicii, asaltați zilnic de zeci de persoane, explică faptul că în UPU nu se fac testări PCR la cerere. Mulți dintre acești pacienți nu au discutat cu medicul de familie înainte de a veni la spital, motiv pentru care se expun unui risc major de infectare cu COVID-19
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași, spune că numărul de pacienți cu suspiciune de COVID-19 care se prezintă zilnic la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a crescut cu 30 la sută. Mulți ajung la spital doar pentru a-și calma frica, iar alții din curiozitatea de a afla dacă sunt sau nu infectați cu COVID-19. Nu pentru prima dată, medicii de la UPU trag un semnal de alarmă și anunță ieșenii că la acestă unitate medicală nu se fac teste PCR la cerere. Pe lângă acești pacienți, medicii sunt nevoiți să intervină zilnic pentru zeci de urgențe medicale. Mulți pacienți care se prezintă în UPU cu simptome de COVID-19 sau chiar fără se arată enervați de faptul că trebuie să aștepte timp de mai multe ore rezultatul testului PCR. Reprezentanții unității medicale le-a explicat de zeci de ori faptul că, timpul de livrare al rezultatului, nu depinde de ei. În zadar, tot efortul.
Ieșenii se înghesuiesc din ce în ce mai tare la UPU pentru a face testul PCR gratuit!
De la săptămână la săptămână, medicii de la UPU de la Spitalul Sf. Spiridon din Iași au observat o creștere a numărului de ieșeni care se prezintă la spital, acuzând simptome specifice infecției cu COVID-19. Atenționările medicilor cu privire la modalitățile existente de efectuare ale unui test PCR se pare că au trecut pe lângă urechile unora. Acest aspect este susținut de numărul în creștere de astfel de persoane.
„A crescut numărul de pacienți cu suspiciune de COVID-19 care vin în UPU cu aproximativ 30 la sută. Am spus încă de la începutul pandemiei de COVID-19 că la UPU nu se fac testări PCR la cerere. Din păcate însă, sunt iată și persoane care nu au înțeles asta și ne aflăm într-un punct în care, observăm o creșterii a adreseabilității către acest tip de serviciu. Mulți susțin că au simptome, dar testul PCR iese negativ. Alții, sună la 112 și cheamă ambulanța exagerându-și la telefon simptomele”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.
Frică, teamă sau inconștiență? Medicii de la UPU, solicitați zilnic de ieșeni fără simptome de COVID-19, pentru testarea PCR
Frica sau curiozitatea îi determină pe ieșeni să se încoloneze în față la UPU de la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Mulți merg la această unitate medicală din frica de a nu fi infectați cu COVID-19, chiar dacă nu au simptome, alții, vor doar să vadă dacă s-au infectat. Medicii sunt nevoiți ca zilnic, printre alte sute de pacienți, să discute și cu aceste persoane, care, spun că nu pleacă de la spital până ce nu fac testul PCR.
„În UPU, avem zilnic o medie de 200, 250 de prezentări. Marea majoritate a cazurilor reprezintă o urgență medicală, iar noi, medicii, trebuie să acționăm imediat. Pe lângă aceste cazuri, suntem nevoiți să explicăm pacienților cu suspiciune de COVID-19 că la spital nu se fac teste PCR la cerere. Observăm însă că, nu numai ieșenii ni se adresează pentru acest serviciu ci și persoane din alte județe. Spun că au venit în vizită la Iași și că au început să aibă simptome. Noi suntem nevoiți să-i trimitem în orașul din care provin”, mai spune medicul ieșean.
Ieșenii, îndemnați să contacteze medicul de familie dacă au simptome specifice infecției cu COVID-19
Medicii atrag atenția ieșenilor că prezentarea în UPU fără motive bine întemeiate reprezintă un risc major de infectare cu COVID-19. Unii ajung la spital cu ambulanța, alții prin mijloace proprii, dar toți cu același scop: efectuarea testului PCR. Medicii le recomandă să apeleze mai întâi medicul de familie pentru a nu bloca activitatea în UPU. La recomandarea medicului de familie ieșenii își pot fae testul PCR la un laborator privat.
„Mulți ar fi putut contacta medicul de familie sau DSP-ul pentru a primi recomandări. Venirea în UPU fără simptome specifice poate reprezenta un risc mare de infectare cu COVID-19. De aceea, recomandăm ieșenilor să se prezinte la spital doar după ce au discutat în prealabil cu medicul de familie sau DSP-ul. Totodată, le reamintim că la UPU nu se fac teste PCR la cerere. Pentru asta există laboratoare private în Iași disponibile să facă teste PCR contra cost”, încheie prof. dr. Diana Cimpoeșu.