La Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, în laboratorul de Oenologie se experimentează diferite tehnologii de producţie şi materiale oenologice pentru soiul de Bohotin.
Ulterior, rezultatele obținute de masteranzi vor fi transmise către marii producători şi marile crame din România care lucrează cu Busuioaca de Bohotin.
„În laboratorul de Oenologie al Universităţii pentru Ştiinţele Vieţii din Iaşi, Facultatea de Horticultura, experimentam şi producem vinuri din diferite soiuri. În faţa mea am mai multe probe, obţinută din soiuri de Busuioaca de Bohotin, un soi foarte iubit de romani, care au fost obţinute prin aplicarea unor tehnologii de maturare pe drojdie.
Masteranzii care au pregătit aceste probe sunt pe cale să îşi scrie lucrarea de disertaţie şi vom afla rezultate extrem de interesante care vor fi transmise către marii producători, către marele crame din România care lucrează cu Busuioaca de Bohotin.
În cadrul laboratorului de Oenologie testam şi creăm şi speram noi, obţinem produse de calitate, inclusiv spumante, inclusiv aşa numitele vinuri orange wine, vinuri cu maceraţie lungă pe boştina, vinurile spumante pe care le obţinem noi sunt clasificate drept metoda tradiţională, lucru care îl aduce aproape de şampanie”, a subliniat şef. lucr. dr. Cintia Colibaba.
Care sunt tehnologiile la care au apelat masteranzii, ce alte produse de calitate mai sunt testate la USV Iași, dar și sfaturi despre consumul de vin în perioada Sărbătorilor de Iarnă, aflați din clipul alăturat.