O tânără a trecut milimetric pe lângă moarte după ce și-a tăiat venele. Aflată într-un apartament de lux dintr-un cartier rezidențial din zona Copou, la scurt timp după ce și-a provocat tăietura, a început să se simtă rău. Polițiștii Secției 2 s-au deplasat de îndată la fața locului și au observat tânăra căzută pe sol, aflată în stare de semiconștiență
Clipe dramatice în Copou. O tânără în vârstă de 21 de ani, cetățean francez, a încercat să-și pună capăt zilelor. Miercuri dimineața, femeia avea să ceară ajutor după ce și-a provocat o tăietură. A pierdut mult sânge și a pus mâna pe telefon. Astfel, a fost efectuat un apel la numărul unic de urgențe 112, iar un echipaj de poliție a ajuns imediat la fața locului. Doi agenți au ajuns la scurt timp după apel la locul indicat și i-au acordat tinerei primul ajutor.
”La data de 05 ianuarie a.c., în jurul orei 05:00, polițiștii Secției 2 Poliție Iași au fost sesizați despre faptul că o tânără are o plagă tăiată la mâna stângă ce sângerează. Polițiștii s-au deplasat de îndată la fața locului și au observat tânăra căzută pe sol, aflată în stare de semiconștiență. Polițiștii i-au aplicat un garou pentru oprirea sângerării și i-au acordat primul ajutor, până la sosirea echipajului medical, care a transportat-o la spital. Deși misiunea a fost una atipică, polițiștii Secției 2 Poliție au intervenit cu promptitudine pentru înlăturarea unor posibile consecințe negative”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.
Tentativele de suicid sunt, din nefericire, întâlnite destul de des
Chiar dacă sinuciderea e considerată unul dintre păcatele capitale din punct de vedere teologic, există multe cazuri la Iași. Se înregistrează o incidență crescută a suicidului, a problemelor datorate consumului de alcool și a anxioliticelor și antidepresivelor, precum și a violenței domestice. Femeile sunt de două ori mai predispuse la depresie decât bărbații, iar una din șapte persoane are un risc crescut pentru această afecțiune.
Principalele motive ale depresiei sunt așteptările nerealiste de la viață și familie, autoanaliza excesivă asupra vieții personale și presiunea socială de a fi împreună cu rudele și prietenii. Câteva măsuri la îndemâna oricui pot salva viața unui om ajuns în pragul disperării.
Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă
În ultima perioadă, tentativele de suicid s-au înmulțit la Iași.
”Tentativele de sinucidere din această perioadă sunt caracterizate prin gravitate extremă și utilizarea toxicelor folosite în gospodărie, adesea insecticid sau substanțe de curățat corozive și caustice sau plăgi autoprovocate și au loc pe fondul condițiilor socioeconomice precare și a conflictelor casnice. Recomandăm o atenție sporită din partea familiei pentru cei care trec printr-o perioadă dificilă și apelarea de urgență la psiholog sau psihiatru pentru a preveni actele extreme. În cazurile de intoxicație, primele măsuri de eliminare a toxicelor constau în provocarea vărsăturii și prezentarea de urgență la spital, dar avertizăm asupra riscurilor provocării emezei atunci când nu știm tipul de toxic pentru că leziunile se pot agrava. De exemplu, în cazul substanțelor corozive și a administrării de ”antidoturi” precum laptele sau albușul de ou, fără indicație medicală, acestea pot crește absorbția toxicelor ducând la forme severe de intoxicații”, au precizat medicii specialiști din Iași.