Prima pagină » Local » La un pas de tragedie, după o manevră periculoasă a unui șofer inconștient din Iași! – FOTO/VIDEO

La un pas de tragedie, după o manevră periculoasă a unui șofer inconștient din Iași! – FOTO/VIDEO

20 oct. 2022, 02:00, 10 ,
Mădălina Pântescu, în Local

Un conducător auto inconștient a efectuat o manevră periculoasă în trafic, depășind o coloană de vehicule. Acesta a evitat în ultima clipă impactul cu mașina unei școli de șoferi care venea de pe contrasens, după ce șoferul acesteia din urmă a frânat. Conducătorul mașinii Ford a fost lăsat să intre înapoi în coloană de către ceilalți participanți la trafic care au apelat la conduita preventivă

Iașul se confruntă zilnic cu ambuteiaje pe majoritatea străzilor din oraș. La coada de mașini se mai adaugă și conducerea agresivă a unor șoferi ce nu fac decât să încurce și mai tare traficul deja sufocat. Manevrele riscante pe care le fac aceștia au urmări tragice de cele mai multe ori.

 masina care efectueaza manevra de depasire a altor autovehicule

Poliția Rutieră în astfel de depășiri suspendă dreptul de a conduce al acelui participant la trafic

Șoferul care a efectuat o manevră periculoasă a evitat un accident datorită celorlalți participanți la trafic

masina care reintra in coloana de masini

Șoferul mașinii Ford a fost lăsat să intre înapoi în coloană de către ceilalți participanți la trafic care au apelat la conduita preventivă pe timpul șofatului

Manevrele periculoase efectuate în trafic de un șofer au ajuns pe rețelele de socializare, unde au stârnit revoltă în rândul internauților. Pe 12 octombrie 2022, camera de bord a unei mașini de la o școală de șoferi a surprins un autovehicul marca Ford ce venea din față. Cel din urmă a efectuat o depășire neregulamentară și extrem de periculoasă ce a obligat autovehiculul care circula regulamentar să oprească pentru a evita ciocnirea.

La bordul mașinii cu inscripția „școală de șoferi” erau instructorul auto și elevul, cel din urmă aflându-se la volan. Marian Costin, instructorul auto, explică cum manevra periculoasă i-a pus în dificultate.

„În timpul ședinței de conducere, mă deplasam cu elevul pe Strada Tabacului, din direcția capăt Dacia spre Biserica Catolică Sfântul Anton de Padova. Conducătorul mașinii albe de pe filmare s-a angajat într-o depăşire neregulamentară, forțându-mă să opresc pentru a evita un incident rutier. Acesta a reuşit să se redreseze în mod norocos, datorită unui spațiu lăsat în coloana de maşini”, declară instructorul auto, Marian Costin.

Instructorul auto a explicat ce măsuri riscă șoferii care efectuează astfel de manevre.

„În astfel de situații, autoritățile, în speță Poliția Rutieră, suspendă dreptul de a conduce al acelui participant la trafic. În calitatea de conducător auto, elevul instruit, în cazul de față, apelează la conduita preventivă, unde se aplică evitarea unui incident rutier prin cedarea forțată a dreptului la trecere”, spune Marian Costin.

coloana de masini care face la dreapta

Foarte multe noțiuni învățate la şcoala de şoferi se pierd, iar acest lucru se reflectă în traficul de zi cu zi

Lipsa conduitei preventive, cauza principală a accidentelor

Instructorul auto a recunoscut că un factor prim al efectuării manevrelor de acest fel este traficul aglomerat, dar, în același timp, că nimic nu justifică teribilismul și manevrele periculoase pe care le facem.

„Nu cred că este plăcut pentru nimeni să stea în coloana zeci de minute, dar asta nu înseamnă că trebuie să îi punem în pericol pe ceilalți, dar și pe noi înșine. Cauza principală a accidentelor este dată de lipsa conduitei preventive din comportamentul conducătorilor auto. Iar aici concurează mai mulți factori: lipsa experienței, oboseala, neatenția şi, nu în ultimul rând, teribilismul. Oricât de mult ne-am grăbi să ajungem la destinație, nimic nu justifică riscul de a ne pierde viața”, menționează instructorul auto.

Marian Costin recunoaște că zilnic este pus în astfel de situații, iar principalul factor este nerăbdarea șoferilor care stau cu zecile de minute în trafic. La orele cele mai aglomerate din zi, Poliția Rutieră își face apariția în intersecțiile cele mai aglomerate din Iași pentru a mai fluidiza traficul, dar aceste acțiuni nu ajută prea mult, mai ales că cele mai mari ambuteiaje se petrec în zonele mărginașe ale orașului.

„Prin natura meseriei, asist zilnic la încălcări, unele fiind grave şi intenționate, ale legislației rutiere în vigoare. Datoria noastră ca instructori auto este aceea de a forma o manieră cât se poate de profesionistă viitorilor participanți la trafic. Nimeni nu îşi doreşte un eveniment rutier, de aceea cred că atenția sporită şi respectarea regulilor de circulație ne scutesc de astfel de situații neplăcute”, detaliază instructorul auto, Marian Costin.

O manevră periculoasă în trafic a fost evitată cu succes de mașina unei școli auto

coloana de masini pe un singur sens

Foarte multe noțiuni învățate la şcoala de şoferi se pierd, iar acest lucru se reflectă în traficul de zi cu zi

Internauții s-au arătat revoltați de bunăvoința instructorul auto care a ales să oprească mașina și să îi ofere șansa șoferului teribilist să intre înapoi în coloană. Marian Costin a declarat că în astfel de situații se apelează la conduita preventivă și la fluidizarea traficului pentru a se evita accidentele.

„Noi învățăm elevii să fluidizeze traficul acolo unde se poate, nu să îl încurce mai tare. În cazul de față, cu siguranță am fi pierdut mai mult timp, atât eu, cât şi cei care circulau în aceeaşi direcție cu mine, dacă l-aş fi forțat pe conducătorul vehiculului alb să manevreze în marşarier. Nu puteam şti unde se termină coloana, poate conducătorul auto, din grabă, ar fi lovit o altă maşină la mersul înapoi. În plus, să luăm în considerare şi situația în care ar fi apărut o autospecială aflată în misiune, am fi îngreunat şi mai mult trecerea acesteia. Sunt lucruri pe care conducătorul auto obișnuit nu le ia în calcul, deşi ar trebui. Din păcate, foarte multe noțiuni învățate la şcoala de şoferi se pierd, iar acest lucru se reflectă în traficul de zi cu zi”, afirmă Marian Costin.

Întrebat dacă au fost sesizate organele abilitare, Marian Costin spune că nu a înaintat filmarea către poliție, deoarece numărul de înmatriculare al mașinii nu este vizibil pe filmare și, în cazul de față, nu se pot lua măsuri pentru tragerea la răspundere a șoferului care a efectuat această manevră periculoasă în trafic.

Comentarii
  • Instructori disperați de bani
    Ati blocat toata Dacia de asta sunt numai cozi …
    Stati numai pe telefoane ……
    Asa învăța elevii
    Banul sa iasa ca in rest va doare in p …

  • Sunt de acord , instructorii cu cafeluta , cu telefonul, nici nu se uita cum conduc elevii, blochează strada, cozi uriașe în urma lor …banu’ să iasă…

  • Asa e. Instructori zeflemisti si nesimțiți. Cand e mai aglomerat la 8 sau la 16 atunci ei Fac traseu ….

  • Ce ma distreaza

    Pentru dl. Sebi, ai uitat cand faceai scoala de soferi si aveai serviciu si nu puteai sa faci ore de conducere decat dupa ora 16?
    Toti care sunteti nemultumiti pe aici, sa stiti ca si voi ati incurcat pe altii cand faceati scoala de soferi.
    In plus, ce vina are masina de scoala, ca inconstientul ala vine pe contrasens?
    Toti va plangeti de trafic, nu mai incapeti in oras. Duceti-va in lumea larga sau luati tramvaiul, daca nu va place.
    Hai salut si noxe parfumate!

  • Ăia stau la barieră. Se vede numărul celui care doarme și-l lasă pe golan să reintre pe bandă. Număr de fraier.

  • Plin de scola 20 la ora de la piata sudului-cerna-galata-sarmisegetuza…disperare.Coada care se vede de ei pe partea opusa, de mașinile lor este cauzata non stop.Primaia Iași trebuie sa intervina și să le stabilească un traseu doar pentru intervalul 09.00-12.00, și după ora 20.00.

  • Toti sunteti melteni de la curu vacii ,omul mergea catre capat pe tabacului ,nu era sa stea dupa coada facuta la bariera desteptilor si kkt astia de pseudo instructori se vede cat sunt de buni dupa cati elevi au luat examenul .Raspunsul zerooo barat,asa ca mereti in kkt

  • Există variantă spre capăt Dacia. Este interzis să mergi ca kktul pe contrasens ca la tine-n sat.

  • Sa ma pis pe ei instructori
    Cand te uiti la ei stau numai cu capul in telefon
    Cică ei învață pe alții ……

  • Instructorii niste Ordinari

    O gramada de nesimtiti prin meseria asta de instructor, acu s-au apucat de sifonat, prima oara pe Zacornea acu cetatenii. Mescheri si ei. Sa va fut in gura de tartani obositi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *