Prima pagină » Local » La Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iaşi sunt lunar depistaţi cu COVID-19 aproximativ 50 de persoane! 60% dintre ei au şi alte afecţiuni! Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Se prezintă cu alte afecțiuni și află că poartă virusul”
La Spitalul ''Sf. Spiridon'' din Iaşi sunt lunar depistaţi cu COVID-19 aproximativ 50 de persoane! 60%  dintre ei au şi alte afecţiuni! Prof. dr. Diana Cimpoeșu:

La Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iaşi sunt lunar depistaţi cu COVID-19 aproximativ 50 de persoane! 60% dintre ei au şi alte afecţiuni! Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Se prezintă cu alte afecțiuni și află că poartă virusul”

13 iun. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Local

Peste 50 pacienții care se prezintă, lunar, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași sunt depistați cu COVID-19. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU- SMURD din Iași, spune că pacienții se prezintă la spital pentru diverse afecțiuni, iar la testare reiese că au COVID-19. Ulterior, acești pacienți sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sau la Spitalul „Căi Ferate”

La Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se prezintă zilnic peste 250 de pacienți cu diverse afecțiuni. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD din Iași, spune că de la începutul pandemiei de COVID-19, peste 50 dintre pacienții care se prezintă lunar la unitatea medicală au fost depistați cu coronavirus. Inițial, aceștia s-au adresat spitalului pentru alte afecțiuni de care suferă, dar ulterior, în urma testărilor, au aflat că sunt pozitivi la infecția cu COVID-19. Pacienții care necesitau o intervenție chirurgicală în urgență au fost operați și apoi au fost trimiși la unul dintre spitalele COVID-19 din Iași. Majoritatea pacienților care au fost depistați cu coronavirus erau asimptomatici.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Peste 60 la sută dintre pacienții care au fost depistați pozitiv cu COVID-19 au și alte afecțiuni”

Lunar, la spitalul Sf. Spiridon din Iași sunt depistați aproximativ 50 de pacienți pozitivi, ieșind o medie de 1-2 pe zi. Aceștia s-au prezentat la unitatea medicală ori au fost trasportați cu ambulanța, pentru alte afecțiuni medicale. Conform protocolului, fiecare pacient care se internează în spital este mai întâi testat.

„Peste 60 la sută dintre pacienții care sunt depistati cu COVID-19, de la începutul pandemiei de COVID-19 au și alte afecțiuni. Pacienții nu ni se adresaseră nouă pentru asta, ci pentru alte afecțiuni de care sufereau. Unii dintre aceștia necesitau intervenții chirurgicale, alții îngrijiri medicale de specialitate, pentru care necesită internare. De la începutul perioadei de pandemie, fiecare pacient care ni s-a adresat a fost considerat suspect, iar cadrele medicale l-au tratat ca atare”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Majoritatea pacienților diagnosticați cu COVID-19, după ce au ajuns la UPU, sunt asimptomatici

Odată cu ridicarea restricțiilor, numărul de pacienți care au fost depistați cu COVID-19 după ce s-au adresat Spitalului „Sf. Spiridon” pentru alte afecțiuni a crescut.

„Numărul de pacienți a început să crească de pe data de 1 mai. Au fost depistați pozitiv la infecția cu COVID-19 un număr mare de pacienți. De multe ori aceștia erau asimptomatici. Dacă pe perioada stării de urgență aceștia declarau că au intrat în contact direct cu membri ai familiei care veniseră din străinătate, acum, după ridicare restricțiilor, profilul pacientului s-a schimbat. Cel mai probabil, acesta este infectat cu COVID-19 din comunitate. În cazul în care avem un pacient care trebuie internat în spital, îl testăm. Până la venirea rezultatelor, acesta este izolat într-o zonă tampon. După venirea rezultatelor stabilim dacă va rămâne internat la noi sau va fi transferat la unul dintre spitalele COVID-19. Dacă însă este vorba despre un pacient care trebuie să intre urgent în sala de operații, medicii se îmbracă corespunzător și fără așteptarea rezultatelor, se intervine chirurgical. Ulterior, în funcție de starea pacientului, se decide la care dintre spitalele COVID-19 se va transfera”, adaugă prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Câte 5 pacienți pe zi se prezintă la UPU și cer să fie testați, crezând că sunt infectați cu COVID-19

La UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași vin în medie 5 pacienți pe zi care cer să fie testați pentru a depista dacă au sau nu COVID-19. Aceștia spun medicilor că au stări specifice și că doresc să fie testați. De multe ori, în urma investigațiilor, a reieșit că aceștia purtau virusul.

„Avem zilnic pacienți în UPU care cer să fie testați. Aceștia sunt febrili și au disfuncții respiratorii. Dacă se depistează că nu suferă de alte afecțiuni, cum ar fi pneumonia, aceștia sunt testați. Am avut surpriza de a vedea că un număr mare de pacienți testați în aceste circumstanțe au fost depistați pozitiv la infecția cu COVID-19. Le recomandăm însă, dacă au simptome specifice coronavirusului, să se adreseze Spitalului de Pneumoftiziologie sau Spitalului de Boli Infecțioase din Iași”, mai spune prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Zilnic, la ambulatoriul de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se prezintă în medie 600-700 de pacienți

Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași are 1.158 paturi în total, pe toate secțiile. În acest moment, din cauza pandemiei de COVID-19, unitatea medicală este ocupată la capacitate maximă. În ceea ce privește însă adresabilitatea pentru spitalizarea de zi sau adresabilitatea către ambulatoriu, prof. dr. Diana Cimpoeșu spune că numărul de pacienți a crescut cu câteva sute.

„În ambulatoriul Spitalului «Sf. Spiridon» din Iași se prezintă zilnic în medie 600-700 de pacienți. Mulți dintre aceștia se așază la coadă de dimineață, chiar dacă au programare la ora 12,13. Cozile se fac pentru că fie aceștia ajung mai devreme, fie că așteaptă mai mulți pacienți în fața ambulatoriului pentru specializări diferite, fie că se decalează programările din cauză că a necesitat mai mult timp pentru un singur pacient. În ceea ce privește internarea continuă, avem în acest moment 370 de pacienți internați și asta pentru că trebuie să facem distanțare între pacienți, așa cum prevede ordonanța actuală”, încheie prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025