Prima pagină » Local » La Spitalul „Dr. C.I. Parhon” Iași, lista de așteptare pentru transplant renal numără 680 de pacienți

La Spitalul „Dr. C.I. Parhon” Iași, lista de așteptare pentru transplant renal numără 680 de pacienți

29 mart. 2023, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Lista de așteptare pentru transplant renal de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” numără 680 de pacienți. Persoane din întreaga zonă a Moldovei, dar și din restul țării, așteaptă momentul în care vor fi compatibili și vor putea beneficia de transplantul care le poate schimba viața în bine

Pentru pacienții cu insuficiență renală, perioada ideală în care se poate face un transplant renal este în primii 5 ani de la diagnosticare. După această perioadă, medicii spun că pot apărea complicații. Astfel de complicații pot face posibilă amânarea transplantului, iar, în cel mai rău caz, pacientul poate fi refuzat. Sunt persoane care au primit un rinichi și după o perioadă de 20 de ani.

Lista de așteptare pentru transplant renal de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” numără 680 de pacienți

În prezent, lista de așteptare pentru transplant renal de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” numără 680 de pacienți.

„Cei 680 de pacienți provin atât din zona Moldovei, cât și din Republica Moldova, București sau Constanța, predomină însă pacienții din Moldova. Nu sunt mulți pacienți pe lista de așteptare, deoarece centrul nostru este unul mare”, a precizat prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”.

Conform Registrului Național de Transplant, în momentul de față, în România există 3.452 de pacienți situați pe lista de așteptare pentru a primi un transplant renal.

Pe durata anului 2022, la Iași, în cadrul Compartimentului de Transplant Renal de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” au fost realizate 54 de intervenții de transplant renal, ultimele două transplanturi fiind realizate chiar în noaptea dintre ani.

În primele luni ale anului 2023, la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iași au fost realizate nouă transplanturi de rinichi. Patru transplanturi au fost posibile în urma prelevărilor de organe de la donatori cadaverici și trei de la donatori vii. În data de 21 februarie a anului 2023, doi copii de 11 și 17 ani au primit o șansă la o viață normală în urma transplanturilor de rinichi realizate în data de 21 februarie, în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

Premieră la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iași! O refugiată din Ucraina i-a donat un rinichi fiicei sale de 21 de ani

o imagine din timpul unui tranplant hepatic

Pe durata anului 2022, la Iași, în cadrul Compartimentului de Transplant Renal de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon, au fost realizate 54 de intervenții de transplant renal, ultimele două transplanturi fiind realizate chiar în noaptea dintre ani

În luna februarie a anului 2023, echipa medicală de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iași a realizat un transplant în premieră. O femeie din Ucraina, în vârstă de 45 de ani, i-a salvat viața fiicei sale de 21 de ani, donându-i un rinichi. Tânăra făcea dializă în Ucraina, din anul 2019, însă din cauza războiului a fost nevoită să se mute în România. A continuat procedurile de dializă în Iași, până când testele realizate la unitatea medicală au arătat compatibilitatea cu mama. Transplantul de rinichi a avut loc în data de 14 februarie 2023 și a decurs fără incidente.

„A fost tratată ca orice pacient care face dializă. S-a discutat despre ideea de transplant, i-au fost explicate opțiunile, iar prima va rămâne mereu cea din familie. Mama a fost alături de ea, iar pentru că se afla într-o condiție medicală bună a fost prima opțiune. Există o confirmare din partea autorităților că beneficiază de aceleași drepturi ca orice asigurat din România”, au precizat reprezentanții Spitalului „Dr. C.I. Parhon”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *