La Spitalul din Găești, managerul unităţii medicale a luat decizia de a vaccina orice persoană care doreşte acest lucru. Decizia vine în contextul în care mai mulţi medici au refuzat vaccinarea iar acest lucru duce la inutilizarea a mai multor doze de vaccin Pfizer.
Decizia este una bună şi valorifică la maxim toate dozele de vaccin. În schimb, ministrul Sănătății a trimis Corpul de Control al Ministerului pentru a investiga informaţia prezentată în presă.
Managerul Spitalului din Găești a decis să folosească vaccinurile neutilizate de medici
În pofida faptului că pe lista de aşteptare sunt peste 150 de cadre medicale, în realitate foarte puţini medici doresc să se vaccineze. Managerul Spitalului Găești, i spune că refuză să arunce dozele de ser neutilizate şi a decis să vaccineze pe oricine doreşte, indiferent de vârstă sau de gradul de risc. De altfel, a şi făcut un anunţ pe pagina de Facebook în acest sens.
„A fost deschis azi şi centrul de vaccinare din spitalul Găeşti. Administrăm vaccinul anticovid oricărei persoane care se prezintă voluntar la centru”, a scris Laurenţiu Beluşică pe Facebook.
„Cine vrea să se vaccineze… Ne rămân doze şi decât să le arunc mai bine le fac la cine vrea să se vaccineze. Ăsta e raţionamentul pentru că, după ce i-ai făcut diluţia, se pot vaccina 5 persoane. Dacă ai vaccinat una şi ai terminat vaccinarea, rămâi cu 4 doze care se aruncă. Este 12 euro o doză şi e păcat de ele, şi atunci am zis că le fac la cine doreşte să se vaccineze”, a declarat Laurenţiu Beluşică, manager Spitalul Găeşti, la Realitatea Plus.
Decizia este una firească şi foarte bună, dar conducerea ministerului Sănătății în frunte cu ministrul Vlad Voiculescu a luat decizia de a trimite Corpul de Control la spital. Ideea de a vaccina lumea care doreşte acest lucru și de a nu arunca vaccinul ar trebui încurajata, nicidecum descurajată.
În România au mai ajuns 150.000 de mii de doze de vaccin Pfizer
În România pe data de 6 ianuarie au mai ajunt 150.000 de mii de doze de vaccin Pfizer. Pe Aeroportul Internaţional din Cluj a aterizat o aeronavă care transporta vaccinul. În aceste condiţii, România se pregătește de etapa a ÎI -a de vaccinare. În etapa a II-a, conform autorităţilor române, vor intra la vaccinat persoanele care fac parte din grupuri vulnerabile, vorbim despre bătrâni și alte clase sociale.
Până acum în România nu s-au semnalat reacţii adverse grave. Totuşi, unele persoane au simţit un disconfort în zona vaccinării sau au făcut febră. Pfizer, compania care a proiectat vaccinul a afirmat faptul că acesta este sigur și că nu se poate vorbi de reacţii adverse grave. Acest lucru se găsește și pe prospectul vaccinului. Momentan nu se cunoaşte pe ce perioadă vaccinul crează imunitate, dar medicul Alexandru Rafila a exprimat că aceasta ar putea dura și 1 an de zile.