La Spitalul de Neurochirurgie Iași se primesc doar urgențele majore. Iulian Cozianu, asistentul medical-șef al unității medicale, roagă toți pacienții care nu reprezintă o urgență majoră să evite măcar pentru o săptămână să vină la spital. De astăzi, reîncepe testarea pacienților și a cadrelor medicale din spital, după ce în unitatea medicală au fost diagnosticate cu coronavirus 39 de persoane, 18 pacienți și 21 de cadre medicale
Din cauza pandemiei de COVID-19, Iulian Cozianu, asistentul medical-șef al Spitalului de Neurochirurgie Iași, avertizează că pacienții care vin la spital în această perioadă și nu reprezintă o urgență majoră sunt trimiși acasă. În spital se internează doar urgențele majore.
În 24 de ore s-au prezentat cu urgențe majore aproximativ 4-5 pacienți. Toate aceste măsuri au fost luate de către reprezentanții unității medicale după ce 39 de persoane, dintre care 21 de cadre medicale și 18 pacienți, au fost infectate cu noul coronavirus. Până ce toți cei rămași în spital nu vor fi retestați, nu se mai internează decât urgențele.
„Am limitat internările și primim doar urgențele medicale. Am terminat testarea pacienților și a personalului, iar de astăzi reluăm testarea în ordinea în care s-a testat. Pe la sfârșitul săptămânii viitoare sperăm să avem un tablou corect și apoi vom decide ce vom face pe mai departe. Momentan rugăm pacienții să empatizeze cu noi, să înțeleagă că măsurile luate de noi sunt pentru binele lor, al pacienților deja internați și al cadrelor medicale”, a specificat Iulian Cozianu, asistentul medical-șef al Spitalului de Neurochirurgie Iași.
Iulian Cozianu, asistent medical-șef la Spitalul de Neurochirurgie din Iași: „Măsurile luate de noi sunt în beneficiul tuturor”
Așa cum spune Iulian Cozianu, sunt pacienți veniți din Iași și din Regiunea Moldovei, care nu înțeleg că spitalul este nevoit, din cauza diagnosticării a 39 de persoane cu noul coronavirus, să primească doar urgențele. Aceștia insistă să fie internați, să fie consultați.
„Vin pacienți care nu înțeleg că măsurile luate de noi sunt în beneficiul tuturor și insistă să fie consultați sau internați. Aceștia trebuie să înțeleagă că riscul de infectare poate fi foarte mare. Până ce nu vom retesta absolut toate cadrele medicale și toți pacienții, nu putem da drumul la consultații și internări. Este o situație care nu ni se datorează. Vin persoane din toată Regiunea Moldovei până la Iași la consult și suntem nevoiți să-i trimitem acasă”, adaugă Iulian Cozianu.
Fiecare pacient care reprezintă un caz urgent este testat. Cadrele medicale îl tratează ca fiind suspect de COVID-19
Toți pacienții care reprezintă cazuri urgente sunt testați la internare. Cadrele medicale se comportă cu aceștia ca și cum ar fi suspecți la infecția cu COVID-19. Dacă intervenția medicală suportă amânare, acesta este internat în zona tampon a unității medicale, iar dacă nu, se intră în sala de operații. Medicii, echipați corespunzător, rezolvă urgența medicală.
„Avem și urgențe majore, pacienți care nu suportă amânare din cauza stării precare de sănătate. Atunci ne echipăm corespunzător, îl tratăm ca pe un suspect de coronavirus și intrăm în sala de operații. Acesta este oricum testat la internarea în Spitalul de Neurochirurgie, dar durează până primim rezultatul. Noi ne luăm toate măsurile de prevenție impuse”, spune Iulian Cozianu, asistentul medical-șef. În numai 24 de ore, cadrele medicale de la Spitalul de Neurochirurgie au salvat viața a 4-5 persoane care au ajuns la spital în stare foarte gravă.
Din 600 de persoane testate la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, 39 au fost depistate cu noul coronavirus
La Spitalul de Neurochirurgie din Iași au fost depistate 39 de persoane cu coronavirus, dintre care 21 de cadre medicale și 18 pacienți de la Secția Neurochirurgie II. O parte dintre cadrele medicale au fost internate la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, iar cealaltă parte la Spitalul „Căi Ferate” Iași. Pacienții diagnosticați pozitiv de la Spitalul de Neurochirurgie au rămas internați în zona special amenajată a aceleiași unități medicale.
După depistarea celor pozitivi, au fost testate peste 600 de cadre medicale, pacienți și personal auxiliar din spital, pentru a vedea dacă mai există persoane infectate cu COVID-19. Conform procedurilor, aceștia trebuie retestați la 7 zile de la prima testare. De astăzi se începe retestarea. Abia după primirea rezultatelor se va decide dacă în spital nu se vor primi doar urgențele. S-a limitat focarul, iar conducerea unității medicale a luat toate măsurile posibile pentru a se asigura că în spital nu vor mai intra pacienți sau cadre medicale infectate cu COVID-19, iar secția Neurochirurgie II a fost închisă și dezinfectată.