Prima pagină » Local » La Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au fost realizate 370 de intervenții cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife!

La Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au fost realizate 370 de intervenții cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife!

15 dec. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Local

În data de 19 iulie 2022, în cadrul Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași a fost realizată prima intervenție pe creier, fără bisturiu. Până în prezent, medicii neurochirurgi din Iași au realizat 370 de astfel de intervenții

Începând cu data de 15.08.2022, Casa de Asigurări de Sănătate Iași a contractat, cu Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, servicii pentru tratamentul bolnavilor cu malformații vasculare cerebrale şi tumori cerebrale profunde inabordabile chirurgical sau cu risc crescut de mortalitate ori morbiditate neurologică gravă postoperator, prin Gamma Knife.

În cadrul Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică din Iași au fost realizate, până în prezent, 370 de intervenții pe creier, fără bisturiu!

Medicii neurochirurgi de la Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași realizează zilnic șase-șapte operații pe creier, fără bisturiu, datorită tehnologiei Gamma Knife. Pot beneficia de astfel de intervenții pacienții cu cancer cerebral, cu tumori benigne, dar și persoanele cu metastaze cerebrale.

Practic, pacienții nu sunt operați, ci sunt supuși unei ședințe de iradiere. Procedura nu este dureroasă și nu curge sânge. De obicei se face o singură ședință, fără ca pacientul să stea internat, rezultate fiind foarte bune.

„De la deschiderea laboratorului până în data de 13 decembrie 2022, la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, 370 de pacienți au fost operați cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife. În momentul de față am ajuns să realizăm zilnic între șase și șapte proceduri.

Prin această tehnologie pot fi operați pacienții cu patologie neoplazică la nivelul creierului. Putem trata, prin tehnologia Gamma Knife, de la tumori pe creier până la metastaze cerebrale, cum ar fi metastazele cancerului pulmonar sau melanoame”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Primul pacient operat cu tehnologia Gamma Knife a avut o evoluție favorabilă!

În luna iulie 2022, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, în cadrul Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică a fost realizată prima intervenție pe creier, fără bisturiu, prin intermediul tehnologiei Gamma Knife.

Astfel, medicii neurochirurgi din Iași au reușit să salveze viața unui pacient în vârstă de 50 de ani, ce a fost diagnosticat cu meningiom. Intervenția a fost una lipsită de durere. Pacientul a putut fi externat imediat după realizarea procedurilor, iar evoluția sa a fost favorabilă.

„Primul pacient operat cu tehnologia Gamma Knife se simte bine, mai trece din când în când pe la noi, evoluția lui este bună. Pacienții cu tumori benigne trebuie evaluați în jur de 3 ani după operație”, a adăugat conf. dr. Lucian Eva.

Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică se adresează pacienți din întreaga țară, intervențiile fiind gratuite pentru cei asigurați prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

„Avem pacienți din toată țara, dar și din Republica Moldova, care, fiind neasigurați, și-au plătit intervenția chirurgicală. Operația cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife este gratuită pentru cei asigurați, fiind realizată contracost doar pentru pacienții proveniți din statele non-comunitare”, a declarat dr. Lucian Eva.

Datorită adresabilității mari, până în prezent fiind realizate 370 de intervenții, urmează ca anul viitor să se dubleze personalul Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică, pentru a ajunge la un număr de 10-15 proceduri pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *