La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sunt pacienți cu coronavirus care nici după 10 testări nu au rezultatul negativ. Aceastea sunt nevoite să rămână în spital o perioadă îndelungată. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că de la o gardă la alta, numărul de prezentări al pacienților diagnosticați cu coronavirus crește.
Crește numărul de cazuri al pacienților cu coronavirus la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Din 200 de paturi puse la dispoziție pacienților diagnosticați cu COVID-19, sunt doar 15 libere. Numărul ridicat de pacienți care sunt internați la unitatea medicală este determinat și de faptul că sunt persoane care și după 10 teste de depistare a infecției cu coronavirus sunt nevoiți să rămână în spital din cauză că testul iese încă pozitiv. Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul unității medicale spune că printre pe pacienții care sunt internați în spital, sunt persoana e care și după 10 teste efectuate de depistre infecției cu coronavirus, rezultatul a ieșit pozitiv.
La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași mai sunt doar 15 locuri libere din 200 disponibile pentru pacienții cu coronavirus
Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, spital principal COVID-19, primește pentru secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) ajutorul Spitalului de Neurochirurgie din Iași, unde sunt 16 locuri, iar pentru pacienții asimptomatici și cei cu forme ușoare, de la Spitalul Căi Ferate din Iași, unde sunt dinsponibile aproximativ 50 de locuri. „Sunt multe prezentări în triaj de la o gardă la alta aveam acum 15, 20 de locuri libere. Dacă vă amintiți, v-am spus că avem și 30 e locuri libere. Ne bucurăm în continuare de sprijinul colegilor de la Spitalul de Neurochirurgie pentru compartimentul de ATI și de la Spitalul Căi Ferate pentru formele asimptomatice și ușoare. Există în spital persoane care și după al zecelea test sunt încă pozitive la infecția cu coronavirus. După părerea mea, în special persoanele care au o imunitate scăzută, prezintă o negativare mi târzie decât celelalte”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Dispensarizarea asimptomaticilor acasă, poate fi făcută în momentul în care din punct de vedere epidemiologic sunt întrunite toată condițiile”
Prof. dr Carmen Dorobăț vorbește despre condițiile în care pacienții diagnosticați cu coronavirus asimptomatici pot fi îngrijiți acasă. Medicul ieșean spune că pacienții asimptomatici pot fi îngrijiți acasă, doar în momentul în care aceștia vor putea fi monitorizați în permanență în vederea respăctării tratamentului dar și a siguranței epidemiologice. „Dispensarizarea asimptomaticilor acasă, poate fi făcută în momentul în care din punct de vedere epidemiologic sunt întrunite toată condițiile. Avem nevoie de un observator al persoanei respective cum că respectă regulile care se impun. Organizația Mondială a Sănătății a luat o măsură în acest sens. Este vorba de un interval de timp mult mai scurt, în loc de 13-14 zile este vorba de 8 zile în ceea ce privește verificarea pozitivității la pacientul asimptomatic. Vom vedea care va fi protocolul stabilit la nivelul Ministerului Sănătății”, adaugă prof. dr. Carmen Dorobăț.
Dexametazona este unul dintre cele mai eficiente tratamente în vindecarea pacienților cu COVID-19
Unul dintre tratametele considerate ca fiind extrem de eficiente în tratarea pacienților cu COVID-19 este Dexametazona, un medicament cunoscut la nivel mondial pentru efectul său miraculos. „Dexametazona este un tratament care se folosește destul de des în patologia infecțioasă când este vorba de a liniști zgomotul pe care îl face în organism un agent infecțios necunoscut organismului. La Iași am folosit dexametazonă în infecția cu coronavirus de la primele cazuri și este vorba de formele care tind să meargă spre medii sau agravare, alături de alt tratament cu care ne-am obișnuit”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț. Dexametazona este unul dintre cele mai utizate medicamente recomadandate de medici, în foarte multe afecțiuni, de la cele orale la cele oftalmologice. Dexametazona, ca soluție injectabilă, conține ca substanță activă fosfat de dexametazonă care face parte dintr-un grup de medicamente denumit corticosteroizi. Medicamentul este utilizat pentru a trata diferite boli care implica inflamații la nivelul corpului.