Prima pagină » Actualitate » La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, 143 de pacienți cu COVID-19 suferă de forme ușoare și medii și doar 33 sunt asimptomatici! Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Profilul bolnavului s-a schimbat”
La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, 143 de pacienți cu COVID-19 suferă de forme ușoare și medii și doar 33 sunt asimptomatici! Prof. dr. Carmen Dorobăț:

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, 143 de pacienți cu COVID-19 suferă de forme ușoare și medii și doar 33 sunt asimptomatici! Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Profilul bolnavului s-a schimbat”

24 iun. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu, în Actualitate

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sunt internați 143 de pacienți cu COVID-19 cu forme ușoare și medii și doar 33 sunt asimptomatici. Prof. dr. Carmen Dorobăț trage un semnal de alarmă și spune că coronavirusul devine din ce în ce mai agresiv. La Spitalul „Căi Ferate” din Iași, peste 50 la sută dintre pacienții cu COVID-19 internați suferă de forme ușoare și medii

Situația devine din ce în ce mai tensionată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unde majoritatea pacienților diagnosticați cu COVID-19 suferă de forme ușoare și medii ale infecției cu noul tip de virus. Cadrele medicale trag un semnal de alarmă și avertizează că virusul a început să devină din ce în ce mai agresiv. Dacă la începutul pandemiei de coronavirus prof. dr. Carmen Dorobăț anunța că majoritatea pacienților sunt asimptomatici, acum, cei diagnosticați cu COVID-19 au simptomele specifice de febră, dificultate în respirație, durere în gât și stare de astenie. Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, spital COVID-19, și Spitalul „Căi Ferate” din Iași, spital suport COVID-19, lucrează la aproape capacitate maximă.

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, din 176 de pacienți, doar 33 sunt asimptomatici

Ieri, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, din 200 de paturi disponibile pentru pacienții cu COVID-19, 176 erau ocupate cu bolnavi care suferă de forme ușoare și medii ale infectării cu noul tip de virus, dar și de asimptomatici. Prof. dr. Carmen Dorobăț avertizează că numărul de cazuri este în creștere și, totodată, că virusul s-a adaptat și face din ce în ce mai multe victime care au simptome specifice.

„Dacă la începutul pandemiei de coronavirus anunțam faptul că majoritatea pacienților infectați cu COVID-19 sunt asimptomatici, în acest moment, majoritatea suferă de forme ușoare și medii ale bolii. Profilul bolnavului s-a schimbat. Din 176 de pacienți, am depistat doar 33 care se încadrează în grupa celor care ar putea merge acasă pentru tratament, în cazul în care va apărea în Monitorul Oficial această indicație. Ceilalți suferă, așa cum am mai spus, de forme ușoare și medii. O parte dintre pacienți au fost transferați la Spitalul CF întrucât numărul de cazuri este în creștere atât la nivel local, cât și la nivel național. Nerespectarea măsurilor de siguranță de către cetățeni determină virusul să se adapteze și să își schimbe structura, determinând o creștere a numărului de pacienți cu forme ușoare și medii”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

La Spitalul CF, peste 50 la sută dintre pacienții cu COVID-19 suferă de forme ușoare sau medii ale bolii

La Spitalul CF sunt internați 62 de pacienți cu COVID-19. Așa cum spune dr. Mihai Glod, managerul unității medicale, și aici, peste 50 la sută dintre pacienți suferă de forme ușoare și medii ale infecției cu coronavirus.

„Suntem ocupați la aproape capacitate maximă. Din păcate, numărul de pacienți asimptomatici a scăzut, iar numărul de pacienți cu forme ușoare și medii a crescut. Totodată, la noi sunt internați și pacienți cu alte afecțiuni. Avem 7 pacienți care se recuperează după intervenții chirurgicale importante și care suferă și de coronavirus. Observăm o creștere a adresabilității din partea Spitalului de Boli Infecțioase din Iași către noi, ceea ce înseamnă că numărul de cazuri este în creștere. Se pare că oamenii nu au înțeles prea bine cât de contagios este acest virus cu care cadrele medicale se confruntă. De când am devenit spital suport COVID-19 am primit mai mulți pacienți asimptomatici sau, în cel mai rău caz, cu forme ușoare. Acum, din păcate, predomină pacienții cu forme ușoare și medii”, a specificat dr. Mihai Glod, managerul unității medicale.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Numărul de cazuri de COVID-19 va fi într-o continuă pantă ascendentă fără respectarea măsurilor de siguranță”

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și avertizează că numărul de pacienți cu COVID-19 a crescut din cauza nerespectării măsurilor de siguranță. Din ce în ce mai mulți pacienți infectați cu coronavirus suferă de forme medii ale bolii și nu ușoare, așa cum ne-am obișnuit. Statistica este îngrijorătoare. Direcția de Sănătate Publică din Iași arată că 1 din 5 ieșeni poartă mască, 1 din 10 poartă masca incorect și foarte mulți frecventează grupuri de 6, 7 persoane. Totodată, redeschiderea mall-urilor și a sălilor de sport a încurajat ieșenii să nu mai respecte măsurile de siguranță, privind, așa cum spune prof. dr. Carmen Dorobăț, relaxarea ca fiind o formă de nerespectare a regulilor impuse la nivel național.

„Este necesar să păstrăm măsurile de siguranță pe care le-am respectat pe perioada stării de urgență. În caz contrar, numărul de cazuri de COVID-19 va fi într-o continuă pantă ascendentă. Desigur că ne dorim cu toții să ne reluăm viața socială, dar trebuie să înțelegem că nerespectarea măsurilor va face din ce în ce mai multe victime. A crescut numărul de cazuri, dar și de pacienți cu forme ușoare și medii ale îmbolnăvirii cu COVID-19”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *