Prima pagină » Local » La Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, a avut loc o intervenție chirurgicală inovatoare! Un băiat de 12 ani, diagnosticat cu tumoră cerebrală, a primit o nouă șansă la viață

La Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, a avut loc o intervenție chirurgicală inovatoare! Un băiat de 12 ani, diagnosticat cu tumoră cerebrală, a primit o nouă șansă la viață

13 iul. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Local

Marți, 9 iulie 2024, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, a avut loc o nouă intervenție chirurgicală inovatoare, este vorba de o operație în semiîntuneric, pentru care s-a folosit acidul 5-aminolevulinic (5-ALA). Astfel, un băiat de 12 ani, diagnosticat tumoră cerebrală de șapte centimetri, a primit o nouă șansă la viață.

O nouă intervenție în semiîntuneric a avut loc la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași

Echipa medicală, condusă de conf. dr. Lucian EVA, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași, a realizat cu succes a doua operație revoluționară în semiîntuneric, folosind substanța inovatoare – acidul 5-aminolevulinic (5-ALA). Această procedură de ultimă generație, efectuată pentru a doua oară în România, la Iași, la un copil, a permis identificarea și protejarea țesutului cerebral sănătos, oferindu-i lui Anton Țucă șansa de a trăi și de a se bucura de copilărie.

„Când am primit diagnosticul, a fost foarte greu, nu ne-a venit să credem, pentru că nu avem pe nimeni în familie cu așa ceva. Mulțumim lui Dumnezeu că a scăpat băiatul, nu doresc la nimeni să treacă prin ce am trecut noi. Când am ajuns cu el la Suceava, eram toți din familie disperați, dar aici mi-au făcut băiatul bine”, a declarat Nicoleta Țucă, mama lui Anton Țucă.

Conf. dr. Lucian Eva: „Când vorbim de copii, există o implicare emoțională pentru că responsabilitatea se triplează față de un adult”

Conf. dr. Lucian Eva a subliniat faptul că, atunci când copiii trec prin intervenții chirurgicale, responsabilitatea medicilor este cu atât mai mare pentru că întreaga lor viață stă în mâinile medicilor.

„Când vorbim de copii, există o implicare emoțională pentru că responsabilitatea se triplează față de un adult, având în vedere că este o ființă umană aflată la început de drum și de ceea ce faci în sala de operație poate să depindă viitorul acestuia. Există o doză de responsabilitate și de încărcare emoțională mult mai mare, mai ales în situația când mulți dintre noi avem și copii. Suntem doar simpli oameni care facem ceea ce am învățat să facem și ne pregătim, în fiecare zi, pentru astfel de situații”, a declarat conf. dr. Lucian Eva.

Prima intervenție chirurgicală în semiîntuneric a fost realizată de medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, la finalul lunii mai a anului 2024, în cazul unui copil în vârstă de 12 ani, din Tulcea, care avea o tumoră de 10 centimetri. În astfel de cazuri, pentru a putea efectua o rezecție maximală a leziunii, medicii au utilizat o substanță de contrast, anume acid 5-aminolevulinic. Acest lucru a permis identificarea și protejarea țesutului cerebral sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *