Prima pagină » Actualitate » La Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, 50% dintre pacienții diagnosticați cu coronavirus sunt din Suceava! Aceștia sunt suspectați că ar fi adus virusul în unitatea medicală – UPDATE
La Spitalul Clinic de Urgență

La Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, 50% dintre pacienții diagnosticați cu coronavirus sunt din Suceava! Aceștia sunt suspectați că ar fi adus virusul în unitatea medicală – UPDATE

25 mai 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

La Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, 50% dintre pacienții diagnosticați cu noul coronavirus sunt veniți din focarul din Suceava. Iulian Cozianu, asistentul medical-șef, spune că aceștia au avut rezultate negative în urma testării de la internarea în spital: „I-am testat pe toți, iar rezultatele au ieșit negative. Din păcate însă, aceștia puteau fi purtători de virus și nu a reieșit la prima testare”. O altă variantă care se ia în calcul este că angajații nu au respectat măsurile de siguranță.

Update 25 mai 2020: Rezultatele testărilor efectuate ieri, au ajuns în această zi. Rezultatele testărilor au arătat că încă doi salariaţi, o infermiera şi un doctor au fost depistaţi pozitiv la infectarea cu COVID-19. Aceştia lucrau în secţia de COVID. Pe parcursul zilei de astăzi se vor recolta alte 100 de probe în vederea stabilirii altor posibili infectaţi. În total, la Spitalul de Neurochirurgie sunt 36 de cadre medicale şi pacienţi infectaţi cu COVID-19. Spitalul de Neurochirurgie are doi pacienţi internaţi în secţie de ATI. Aceştia au probleme neurologice şi au fost depistaţi ulterior cu COVID-19. Starea lor este instabilă. La Spitalul Sf. Maria se mai aşteaptă rezultatul la un test. Până acum sunt patru cadre medicale infectate.

La Spitalul de Neurochirurgie Iași, ancheta epidemiologică este în desfășurare. Se cunoaște până acum că 50% dintre pacienții infectați cu coronavirus sunt din Suceava. Din cei 17 diagnosticați până în acest moment, jumătate sunt din Suceava. Până în prezent s-au efectuat aproximativ 500 de teste. Nimeni nu știe de unde a pornit totul, cine a adus coronavirusul în spital, dar există suspiciuni. Deși în Spitalul de Neurochirurgie s-au investit 4.220 mii de lei pentru măsurile necesare de protecție împotriva infectării cu coronavirus, toată lumea se întreabă cum s-a întâmplat ca, în numai câteva zile, Secția de Neurochirurgie I să devină focar.

„Să stabilim cine a adus coronavirusul în spital este extrem de greu. Putem vorbi atât de pacienți, cât și de cadre medicale. Țin să menționez că jumătate din pacienții diagnosticați pozitiv cu coronavirus vin din Suceava. Au fost cu toții testați la internare. Din păcate însă, testul iese pozitiv la câteva zile de la infectare, de aceea nu putem stabili cu exactitate dacă ei au adus în spital coronavirusul sau nu. De asemena, odată cu relaxarea venită după data de 15 mai, nu avem certitudinea că angajații au păstrat măsurile de protecție”, a specifica Iulian Cozianu, asistentul medical-șef al Spitalului de Neurochirurgie Iași.

Iulian Cozianu: „Multe cadre medicale călătoresc cu mijloace de transport în comun, altele nu au respectat probabil nici măsurile de prevenție”

La Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” se fac zilnic sute de teste pentru a se depista câți pacienți și câte cadre medicale sunt infectate cu coronavirus. Medicul epidemiolog al unității medicale, sub conducerea Direcției de Sănătate Publică Iași, încearcă să depisteze de câteva zile cine este persoana care a adus virusul în spital. Iulian Cozianu, asistentul medical-șef al Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, spune că acest aspect este extrem de greu de stabilit și asta pentru că jumătate dintre pacienții depistați pozitiv la infecția cu coronavirus vin din focarul din Suceava. Pe de altă parte, așa cum adaugă Iulian Cozianu, „Multe cadrele medicale călătoresc cu mijloace de transport în comun, altele nu au respectat probabil nici măsurile de prevenție”. În acest weekend s-au efectuat aproximativ 300 de teste, în afară de cele efectuate vineri, 22 mai, unde s-au înregistrat peste 160.

 

 

Cadrele medicale de la Spitalul de Neurochirurgie au stat 30 de ore în spital pentru a aștepta rezultatul testelor. Iulian Cozianu: „Le era frică să meargă acasă”

După aproximativ 500 de teste efectuate, ieri, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” (Neurochirurgie), s-a anunțat că 34 de persoane sunt infectate cu coronavirus. În rândul pacienților, așa cum susține Iulian Cozianu, asistentul medical- șef al unității medicale, până în prezent au fost depistați 17 pacienți cu coronavirus, iar în ceea ce privește cadrele medicale, tot 17. În total sunt 34 de persoane infectate cu coronavirus. Toți pacienții și toate cadrele medicale din spital au fost testate. În total s-au efectuat aproximativ 500 de teste. Ancheta epidemiologică este în desfășurare la Spitalul de Neurochirurgie, iar cadrele medicale, așa cum susține  Iulian Cozianu, asistentul medical-șef al unității medicale, sunt epuizate. Mulți angajați au stat închiși în spital peste 30 de ore pentru a afla rezultatele testelor.

„Multe cadre medicale nu au avut curajul de a merge acasă. Au stat în spital peste 30 de ore să aștepte rezultatul testelor. Le este frică să nu-și îmbolnăvească familiile, deși acest lucru este relativ. Testul se poate pozitiva ulterior”, spune Iulian Cozianu, asistentul medical-șef al Spitalului de Neurochirurgie.

Iulian Cozianu, asistentul medical-șef: „Este o situație extrem de dificilă pentru toți angajații. Suntem epuizați efectiv”

Deși dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie, a anunțat că focarul este pe punctul de a fi oprit, Iulian Cozianu spune că angajații se confruntă cu o situație extrem de greu de manageriat. Iulian Cozianu spune că aceștia sunt epuizați de volumul mare de muncă și de stres.

„Este o situație extrem de dificilă pentru toți angajații. Suntem epuizați efectiv. E un volum mare de lucru. Pe lângă faptul că ne ocupăm și de testarea cadrelor medicale, și a pacienților, vin ambulanțele una după alta, cu pacienți cu alte afecțiuni de care ne ocupăm prin specialitatea unității medicale. Cred că vom simți că am trecut hopul abia după cea de-a 7-a zi de la testare, atunci când persoanele depistate negativ la infecția cu coronavirus vor fi retestate. Abia atunci ne vom mai putea relaxa. Până atunci suntem în gardă, oricine este suspect”, mai spune Iulian Cozianu.

Dr. Mihai Glod, managerul Spitalului CF Iași: „Am internat 7 cadre medicale de la Spitalul de Neurochirurgie, infectate cu coronavirus”

Pacienții depistați pozitiv la infecția cu coronavirus și care erau internați în spital au fost transferați în zona COVID, special amenajată încă de la începutul pandemiei. O parte dintre angajații Spitalului de Neurochirurgie, care au fost diagnosticați cu COVID-19, au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase și o parte la Spitalul „Căi Ferate”.

„Am internat 7 cadre medicale de la Spitalul de Neurochirurgie, infectate cu coronvirus. În acest moment avem 46 de locuri ocupate, din 50. Starea cadrelor medicale este stabilă și, momentan, în afara oricărui pericol. Vineri, unitatea medicală era ocupată la capacitate maximă, dar între timp am mai externat dintre pacienți”, spune dr. Mihai Glod, managerul Spitalului „CF” Iași.

La Spitalul de Copii există un suspect care ar fi adus virusul în Clinica III de Pediatrie, o asistentă care călătorește cu autobuzul

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași există însă un suspect care ar fi adus coronavirusul în Clinica III de Pediatrie. Dr. Cătălina Ionescu, directorul medical al unității, spune că ar fi vorba despre o asistentă care vine cu autobuzul la serviciu. Dintre cele 4 cadre medicale depistate pozitiv la infecția cu coronavirus, în urma unor anchete interne, aceasta ar putea fi cea care, fără voie, a îmbolnăvit alte 3 cadre medicale.

„Din 40 de teste efectuate pe Clinica III de Pediatrie, doar 4 cadre medicale sunt infectate cu coronavirus. Mai așteptăm încă 3 rezultate. Suspiciunea noastră, dar neconfirmată de ancheta epidemiologică, este că una dintre asistente s-ar fi infectat cu coronavirus în afara unității medicale. Aceasta a declarat că nu a intrat în contact cu nicio persoană venită din străinătate. Ceea ce cunoaștem în acest moment este faptul că asistenta respectivă vine la locul de muncă cu autobuzul. Este foarte probabil să se fi contaminat din mijlocul de transport”, a specificat Dr. Cătălina Ionescu, directorul medical al Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași.

În Clinica III de Pediatrie sunt internați 4 copii care suferă de diverse boli infecțioase. La toți, primul test a ieșit negativ

În Clinica III de Pediatrie sunt doar 4 copii internați. Aceștia au fost testați, iar rezultatul a ieșit negativ. Directorul medical al Spitalului de Copii spune că pacienții suferă de diverse boli infecțioase. În timpul pandemiei, conducerea spitalului a transformat Clinica III de Pediatrie în unitate medicală pentru copii cu boli infecțioase.

„Încă de la începutul pandemiei am trasformat clinica în unitate medicală care îngrijește pacienții cu boli infecțioase, și asta pentru că Spitalul de Boli Infecțioase a devenit spital COVID și nu mai primeau pacienți cu aceste afecțiuni. Copiii cu diabet care erau internați acolo au fost mutați pentru a nu intra în contact cu pacienții cu boli infecțioase. Așteptăm să retestăm pacienții și personalul săptămâna ce urmează, pentru a ne asigura că nu mai avem niciun caz de coronavirus”, încheie Dr. Cătălina Ionescu, directorul medical al Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024