Vești pentru părinți! Preșcolarii și elevii nu vor mai fi trebui să prezinte avizul epidemiologic la revenirea din vancanțe la școli, potrivit Ordinului comun al miniștrilor Sănătății și Educației nr. 438/4.629 în ceea ce privește asigurarea asistenței medicale a preșcolarilor, elevilor din învățământul preuniversitar și studenților din instituțiile de învățământ superior pentru menținerea stării de sănătate a colectivităților și pentru promovarea unui stil de viață sănătos.
Conform documentului emis de autorități, adeverința medicală se solicită doar la înscrierea la grădiniță, modelul din Anexa nr. 16.1 (împreună cu avizul epidemiologic și dovada de vaccinare a copilului – Anexa 16.2) – eliberată de medicul de familie.
Avizul epidemiologic trebuia prezentat până anul acesta
Până anul acesta, medicii sau asistenții școlari solicitau părinților avizul epidemiologic la revenirea din vacanțe, din cauza faptului că legislația era extrem de ambiguă.
Conform ordinului comun, asistentul medical de școală sau grădiniță va trebui să solicite avizul epidemiologic și elevilor sau copiilor care lipsesc mai mult de trei zile consecutiv.
„Revenirea acestora în colectivitate să fie condiționată de prezentarea avizului epidemiologic favorabil, eliberat de medicul de familie/medicul curant, pentru absențe ce depășesc 3 zile consecutiv”, potrivit documentelui.
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, susţine că doar o singură categorie de elevi va avea voie să poarte măști textile
Interpelată recent la un post de televiziune despre interdicţia adusă elevilor de a purta măști de protecție textile, Ioana Mihăilă a declarat faptul că doar elevii din clasele primare vor putea purta măști textile.
„Concluzia la care am ajuns împreună cu specialiştii şi cu Ministerul Educaţiei a fost că vom permite pentru clasele primare atât măşti textile, cât şi măşti medicale, dar vom recomanda ferm, vom obliga practic, portul măştilor de uz medical la clasele gimnaziale şi liceale”, a afirmat ministrul.
Mai mult decât atât, dacă incidenta este până la 2 cazuri Covid-19 la mie, elevii nu vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie: „ipoteza de lucru pe care o avem acum pe masă este fără mască în sala de sport, dar cu recomandarea fermă ca activităţile sportive – acolo unde se poate – să fie efectuate afară, doar la nevoie în interior”.
Campania de vaccinare a copiilor împotriva COVID-19 nu este un succes
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au precizat la finalul lunii iulie faptul că programul de vaccinare pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani este în continuare un dezastru. Coordonatorii centrelor de vaccinare cu Pfizer din Iași se plâng că imunizează un copil sau maximum doi pe zi. Părinții refuză vehement în continuare să își imunizeze copiii împotriva virusului SARS – COV – 2.
„Încă de la începutul lunii iunie 2021, de când a debutat campania de vaccinare pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 – 15 ani, am observat că părinții nu prea sunt de acord. Numărul copiilor care s-au vaccinat este foarte mic, deoarece este și o procedură prin care părinții trebuie să își dea acceptul pentru imunizare. Foarte puțini părinți au ales să facă acest pas, din diferite motive. Noi încercăm prin diferite metode să sprijinim campania de vaccinare și să creștem rata imunizării, însă în cazul minorilor este mai greu, deoarece aici trebuie acordul mamei sau al tatălui. Este și o perioadă mai grea, deoarece este vacanță, dacă erau la școală încercam cu sprijinul unităților școlare să imunizăm copiii. Coordonatorii centrelor unde se administrează serul Pfizer ne transmit că într-o zi vin cel mult un copil sau doi”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.