La piețele din Iași se găsesc cireșe din Grecia și Focșani. Piețarii pun prețuri care să acopere transportul, iar ei spun că profitul este infim. Abia luna viitoare sunt șanse să apară cireșe din zona Iașului
Pe tarabele de la piețele din Iași se vând cireșe aduse din Grecia sau de la Focșani. Piața Nicolina este fruntașă la prețuri. Cireșele costă 30 de lei kilogramul și sunt aduse din Focșani, Giurgiu sau Vrancea. La Piața Păcurari se vând cireșe cu 30 de lei, aduse din Grecia, iar, în Piața Alexandru cel Bun, se găsesc cireșe autohtone, din Focșani. Piețarii sunt disperați, deoarece cireșele din copacii din grădină nu par să reziste destul timp cât să se coacă.
Cireșe de import, la piețele din Iași
Pe tarabele din cele mai importante piețe din Iași stau strălucitoare cireșele de mai, aduse din Grecia sau, cu puțin noroc, din Focșani ori Giurgiu.
„Am rude în Giurgiu, de la ei le am! Am văzut și cu 50 de lei kilogramul. Eu pun preț pe munca mea și transportul de la Giurgiu, profit mare oricum nu am!”, spune Nicu, comerciant în Piața Nicolina.
Prețul cireșelor de pe taraba lui Nicu este de 30 de lei, dar, spune el, față de cireșele din Grecia, cele vândute de el sunt dulci și aromate.
De altfel, în Piața Nicolina, prețurile variază, pornind de la 20 de lei. Pe unele tarabe, însă, ele pot fi găsite și la 25 de lei.
„Am pus un preț un pic mai ieftin, deoarece lumea tot vrea să ia de poftă măcar. Dacă la ceilalți e 30 de lei, eu pun 25 de lei și știu că le vând pe toate, că nu se strică și nu ies în pierdere”, povestește un alt comerciant din Piața Nicolina.
Cireșele autohtone sunt la fel de scumpe, dar par a fi preferate de către cumpărători.
„Am cumpărat de poftă de aici, vânzătorul a zis că sunt din Giurgiu… Am gustat și sunt foarte dulci!”, a spus un client.
În Piața Păcurari, cireșele sunt aduse din Grecia
Singura tarabă pe care sunt cireșe în Piața Păcurari este cea a Lenuței. Ieșeanca vinde, pe lângă verdețurile din grădina proprie, cireșe din Grecia, de la fiica ei.
„Am un cireș în grădină: sunt gălbioare cireșele și mici. Au apărut deja graurii și le mănâncă, nu cred că apucă să se facă! Au mai dat vecinii cu pocnitori de la Anul Nou, dar păsările zboară și, apoi, se întorc la copac. Poate să apară mai târziu cireșele din Comarna… Ale mele sunt de la fiică-mea, din Grecia, le dau cu 30 de lei, măcar să scot banii pe transport”, spune tanti Lenuța.
Piața Alexandru pare să aibă cea mai variată gamă de cireșe. Alte fructe căutate de ieșeni sunt și căpșunile, dar și pepeni la prețuri ceva mai accesibile. Pepenele costă 6 lei, iar căpșunile – în jur de 12 lei kilogramul. Până la cireșele de la Comarna, la piețele din Iași se găsesc cireșe din Grecia, Focșani și Giurgiu.
Pietarii mint de ingheata apele si fura la cantar. Toti sunt la fel care mai de care, sa te insele.
prost e cel care da,nu cel care cere!!!!
„….Ale mele sunt de la fiică-mea, din Grecia,” adica din p-ta CUG, acolo vinde fiica-sa cirese din Grecia. S-a dezvoltat, aici, langa noi o specie numita pietari, sau speculanti, sau niste indivizi, multi fosti lucratori in intreprinderile socialiste, care n-au vrut sa munceasca si s-au oplosit la piete pentru a insela lumea. Mai este o retea dezvoltata cu produse lactate si „cas de oi” care nu-i de oi.