Palatul Culturii din Iași găzduiește o expoziție dedicată Reginei Maria și Regelui Ferdinand. Aceasta este intitulată „Încoronarea Suveranilor României de la Alba Iulia. 1922”. Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în calitate de partener, invită publicul să viziteze, în perioada 21-30 octombrie 2022, prezentarea foto-documentară organizată de Asociația România Culturală
La Palatul Culturii din Iași va avea loc o expoziție dedicată Reginei Maria și Regelui Ferdinand. Aceasta este intitulată „Încoronarea Suveranilor României de la Alba Iulia. 1922”. Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, în calitate de partener, invită publicul să viziteze, în perioada 21-30 octombrie 2022, prezentarea foto-documentară organizată de Asociația România Culturală.
La Palatul Culturii din Iași are loc o expoziție dedicată Reginei Maria și Regelui Ferdinand
Vernisajul va avea loc vineri, 21 octombrie 2022, de la ora 11:00, la Palatul Culturii din Iași, în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei. Dedicată Centenarului Încoronării Suveranilor României Mari, Regina Maria și Regele Ferdinand, la Alba Iulia (1922-2022), expoziția este o continuare a proiectului „Regina Soldat”, câștigător al Premiului Național „Centenar 2017”. Formată din panouri fotografice în care sunt inserate imagini-document de la Serbările Încoronării de la Alba Iulia și București, desfășurate în perioada 15-17 octombrie 1922, expoziția „Încoronarea Suveranilor României de la Alba Iulia. 1922” reunește imagini istorice din arhiva Bibliotecii Academiei Române, a Muzeului Național de Istorie a României și a Muzeului Național Peleș. Curator este dr. Beatrice Todireanu, iar grafician, Roland Edgar Vasiliu.
Expoziția este organizată de Asociația România Culturală, în parteneriat cu Academia Română, Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Municipal Curtea de Argeș, Ambasada României în Republica Populară Chineză, Fundația Prietenie fără Frontiere și Asociația Cultură fără Frontiere (Suedia).
Încoronarea ca suverani ai tuturor românilor a fost momentul simbolic ce a încununat procesul de creare a națiunii române și a statului ei
Încoronarea de la Alba Iulia din 15/28 octombrie 1922 a regelui Ferdinand I şi a reginei Maria ca suverani ai tuturor românilor a fost momentul simbolic ce a încununat procesul de creare a naţiunii române şi a statului ei. În faţa reprezentanţilor tuturor provinciilor româneşti reunite, în faţa armatei şi clerului, a reprezentanților corpului diplomatic şi trimişilor speciali ai unor state, într-un mic orăşel din inima Transilvaniei şi a României, Ferdinand şi Maria s-au transformat într-o noapte din regii unei Românii mici, pe care o moşteniseră în 1914, în regii României Mari, născută dintr-un ocean de lacrimi şi un fluviu de sânge vărsat între 1916 și 1919, într-un mare război pentru eliberarea şi unirea tuturor românilor.
Așadar, la Palatul Culturii din Iași are loc o expoziție dedicată Reginei Maria și Regelui Ferdinand.