Complexul Muzeal Național „Moldova” organizează în perioada 23 – 24 octombrie 2024 cea de a treia ediție a Conferinței internaționale „MediCult: Medierea culturală – implicații, oportunități, resurse”
Cea de a treia ediție a Conferinței internaționale „MediCult” se concentrează pe tema rezilienței culturale
Evenimentul care va avea loc atât fizic, la Palatul Culturii din Iași, cât și online, pe platforma Zoom, își propune să aducă în discuție conceptul de reziliență culturală, reunind specialiști din diverse domenii, de la muzeografie, la mediere culturală și conservare a patrimoniului. Această ediție urmărește să evidențieze importanța medierii culturale ca mijloc de consolidare a relației dintre instituțiile culturale și public, precum și necesitatea profesionalizării acestei activități în România.
„Ne dorim ca muzeele să fie accesibile și atractive pentru un public cât mai numeros. De aceea, încurajăm astfel de inițiative de mediere, menite să ducă activitatea culturală cât mai aproape de oameni, să le dea motive pentru a (re)veni la muzeu”, a spus Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași.
Andrei Apreotesei a subliniat că obiectivul principal al conferinței este să consolideze legătura dintre public și instituțiile culturale, încurajând un acces mai larg la patrimoniu prin intermediul activităților de mediere culturală.
Conferința din acest an se concentrează pe tema rezilienței culturale, un concept relativ nou în România, dar extrem de relevant în contextul actual. Aceasta se referă la capacitatea unei comunități de a face față unor evenimente adverse, păstrându-și, în același timp, identitatea culturală. Sub acest concept-umbrelă, prezentările din cadrul conferinței abordează teme diverse, precum prezervarea patrimoniului cultural, rolul coeziunii sociale în menținerea identității culturale și utilizarea artei ca instrument de reziliență.
„Ne propunem ca prin această conferință să evidențiem necesitatea dezvoltării conceptului de mediere culturală și a creării unei profesii recunoscute, cea a mediatorului cultural, și în spațiul românesc, aliniindu-ne astfel practicilor din mari muzee europene”, spune Coralia Costaș, șef Secție Relații Publice, Marketing, Logistică, Proiecte și Programe din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” și inițiatoarea conferinței.
Coralia Costaș a accentuat importanța alinierii la standardele europene, unde medierea culturală este o profesie recunoscută ce joacă un rol important în crearea unei legături durabile între public și patrimoniu.
Programul conferinței este variat și include prezentări susținute de specialiști din țară
Programul conferinței „MediCult” este variat și include prezentări susținute de specialiști din țară și din străinătate. Printre subiectele dezbătute se numără utilizarea instrumentelor digitale pentru reziliența culturală, prezentate de Dragoș Marinescu, de la Muzeul Regiunii Porților de Fier, sau rolul bluzei tradiționale în promovarea patrimoniului cultural, o temă abordată de Senica Țurcanu, de la Muzeul de Istorie a Moldovei. De asemenea, cercetătoarea Viviana Gobbato, de la Universitatea Paris-Saclay, va vorbi despre impactul social al muzeelor și siturilor de patrimoniu în rețelele internaționale.
Astăzi, 24 octombrie 2024, vor fi aduse în discuție noi perspective asupra rezilienței culturale și rolul educației contemporane în formarea generațiilor viitoare. Printre prezentările importante se numără cele susținute de Cristina Celia Iacob și Carmil Mattia Georgio Chelaru, care vor aborda tema protecției patrimoniului cultural prin educația contemporană pentru inventatorii de mâine.
Unul dintre momentele cheie ale conferinței îl constituie și prezentarea cercetătorului Vincent Lambert de la Universitatea Côte d’Azur, care va discuta despre impactul programelor de rezidențe artistice asupra comunităților, atât în Franța, cât și în România, și despre rolul acestora în consolidarea rezilienței culturale.
Evenimentul oferă o platformă excelentă pentru schimbul de bune practici și pentru învățarea din experiențele altor instituții culturale din Europa. Prin aducerea împreună a muzeografilor, mediatorilor culturali și cercetătorilor din diverse domenii, „MediCult” își propune să stimuleze colaborarea în domeniul medierii culturale. Conferința este deschisă tuturor celor interesați de dezvoltarea acestui concept și de înțelegerea mai profundă a importanței rezilienței culturale în contextul actual.
Ediția a treia a conferinței internaționale „MediCult” promite să aducă în prim-plan discuții relevante despre modul în care comunitățile și instituțiile culturale pot colabora pentru a face față provocărilor actuale, păstrând în același timp specificitatea și identitatea culturală.