Prima pagină » Sanatate » La otită se stă în casă? Iată cât timp și de ce este recomandat repausul!

La otită se stă în casă? Iată cât timp și de ce este recomandat repausul!

14 apr. 2025, 08:48,
Redacția BZI în Sanatate

Dat fiind faptul că este o afecțiune dureroasă și sâcâitoare, multe persoane se întreabă dacă la otită se stă în casă. Dacă nu este tratată corect poate avea consecințe neplăcute pe termen lung. E important, așadar, să știi ce o provoacă și cum se poate ameliora.

O infecție a urechii foarte dureroasă și neplăcută cum este otita este o problemă des întâlnită în rândul copiilor, dar nu ocolește nici adulții. Dacă nu este tratată corect și prompt, otita poate provoca probleme de auz, permanente uneori.

La otită se stă în casă?

Otita este o inflamație a urechii provocată de o infecție de bacterii, virusuri sau fungi. Afecțiunea este frecventă în rândul copiilor, iar atunci când nu este tratată corespunzător, poate cauza probleme de auz care duc la întârizieri de vorbire sau la probleme de limbaj.

Este o afecțiune frecventă, mai ales în sezonul rece, și presupune o inflamație a urechii, adesea însoțită de dureri intense, febră, scăderea auzului și un disconfort general. Deși poate părea o problemă minoră la început, netratată corespunzător sau ignorată, otita poate duce la complicații serioase.

De aceea, este important ca, atunci când apar primele simptome, să se ia măsuri imediate. Una dintre cele mai importante este repausul la domiciliu. Starea de odihnă, într-un mediu cald și liniștit, ajută organismul să lupte eficient împotriva infecției. Expunerea la frig, vânt sau umezeală nu face decât să agraveze inflamația și să prelungească perioada de vindecare.

În plus, dacă otita apare în contextul unei viroze respiratorii, ceea ce se întâmplă frecvent, e important să nu răspândim virusul în comunitate. Astfel, statul acasă nu este doar o măsură de protecție personală, ci și una de responsabilitate față de ceilalți.

Pe scurt, când urechea doare, corpul transmite un mesaj clar: oprește-te, odihnește-te, tratează-te. Iar pentru asta, cel mai bun loc este acasă, cu o pătură groasă, ceai cald și, desigur, tratamentul prescris de medic.

De ce apare otita medie mai des la copii

Copiii, mai ales cei de vârste mici, sunt mai predispuși decât adulții la infecții ale urechii medii din cauza unei particularități anatomice a trompei lui Eustachio, care este un canal sau tub care face legătura între zona din spatele nasului și urechea medie.

Până la vârsta de 7 ani, această structură din urechea medie este mai scurtă, mai îngustă și poziționată mai orizontal decât la adulți. Forma și poziția acestui tub favorizează acumularea și stagnarea secrețiilor din căile nazale care apar pe fondul unor infecții ale căilor respiratorii.

Răcelile comune, gripa sau rinitele alergice produc o congestie a căilor nazale și a gâtului. Trompa lui Eustachio și inflamează, se umflă și se blochează, ceea ce duce la acumularea secrețiilor în urechea medie, acolo unde ar trebui să existe doar aer. Aceste secreții pot conține virusuri, dar sunt și un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor.

Așadar, otita medie poate apărea secundar infecțiilor respiratorii, iar cum ele sunt foarte frecvente în primii ani de viață, se explică incidența mai mare a acestei afecțiuni la copii. La copiii cu vârsta mai mare de 7 ani și la adulți, trompa lui Eustachio este mai lată și în poziție aproape verticală, ceea ce face ca drenarea secrețiilor să fie mai eficientă. Prin urmare, e important să știi că la otită se stă în casă.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Fratele lui Radu Vâlcan și iubita lui se căsătoresc astăzi. Primele imagini cu Cristian Vâlcan și Izabela în rochie de mireasă
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
Capitala şi 5 judeţe intră de la ora 10.00 sub cod roşu de caniculă. Căldură extremă în jumătate de ţară
Playsport.ro
„M-a pus să mă dau cu benzină”. Ce a pățit o tânără după ce s-a așezat pe o bancă abia vopsită, fără...
Evz.ro
Zi infernală în România. Temperaturi de coșmar
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Mirabela și Nicușor Dan au încălcat protocolul! Gestul discret a fost prins de un fotograf, în Austria
Dailybusiness.ro
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Felix Baumgartner ar urma să fie înmormântat în curtea casei din Elveția, nu în Austria, așa cum s-a crezut inițial. Detalii de ULTIMĂ ORĂ despre funeralii!
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 iulie 2025
26 iulie 2025