Prima pagină » Titlurile zilei » La nunțile din Iași nimeni nu mai vrea „Dansul pinguinului” sau „Meneaito”! Iată lista hiturilor la modă
La nunțile din Iași nimeni nu mai vrea „Dansul pinguinului” sau „Meneaito”! Iată lista hiturilor la modă

La nunțile din Iași nimeni nu mai vrea „Dansul pinguinului” sau „Meneaito”! Iată lista hiturilor la modă

10 iun. 2022, 02:00, 6 ,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Cele mai populare dansuri la nunțile din  Iași erau „Brașoveanca”, „Dansul Pinguinului” și „El Meneaito”. Acestea au fost înlocuite cu dansurile pe muzică lăutărească, hore, sârbe și manele

Ieșenii care mergeau la nunți în urmă cu 5-10 ani dansau pe melodii precum „Brașoveanca”, „Dansul Pinguinului” și „El Meneaito”. Acestea erau un must-have, iar mirii știau că dacă au aceste melodii, mâncare bună și băutură, petrecerea va fi un succes și nuntașii plecau mulțumiți de la petrecere. Trendurile s-au mai schimbat iar în ultimii 2-3 ani aceste melodii au fost înlocuite cu muzică lăutărească, manele, sârbe și hore sau muzică comercială.

„La nunțile de acum sunt nelipsite horele și sârbele, care nu se demodează niciodată. Nu mai sunt dansuri pe melodii precum «Brașoveanca», «Dansul Pinguinului» sau «El Meneaito», care erau întâlnite la toate nunțile, sau «Despacito». Acum se pune muzică lăutărească, iar melodia «Ziua-n care tu m-ai sărutat», de la Taraful Rutenilor, e nelipsită de la nunți. Nu se mai dansează pe melodia «Ce seară minunată», ci pe alte romanțe, muzică comercială, «Bosquito», manele remixate. Toată lumea spune că nu ascultă manele dar se ridică de la mese să danseze când sunt puse la nunți. De obicei în formațiile de la nunți sunt două voci și se îmbină melodiile. Se lasă o pauză când se aduce un nou fel de mâncare iar apoi se iese din nou la dans”, explică Ana Maria Adonicioaiei, antrenor de dans al școlii Ikim Arts Academy.

Cele mai populare dansuri de la nunțile din Iași, din ultimii 10 ani, au devenit o amintire

Astfel, la începutul petrecerii erau dansurile pe melodia „Brașoveanca” un dans pentru cupluri, care își are originea în Ardeal. Este un dans lent la început, iar pe parcurs, ritmul se accelerează. Acesta presupune formarea unui șir de cupluri, în care partenerii stau foarte aproape unul de celălalt și se dansează, de obicei, făcând doi pași înainte, apoi doi înapoi, după care bărbatul și femeia schimbă locul. După aceea nuntașii erau invitați pe ringul de dans să se distreze pe ritmurile „Dansului Pinguinului” sau „El Meneaito”, melodie ce nu este în tradiția românească, ci a fost împrumutată. Coregrafia simplă ce presupune sincronul unui lung șir de oameni care se învârt și bat din palme, timp de câteva minute bune, ridica aproape și ultimul invitat de la orice nuntă. Hora este un dans simbol al românilor de aceea nu lipsește de la nicio nuntă. Însă cel mai important dans al serii este „Dansul mirilor”, primul dans și cel mai important. El va deschide recepția și, dacă de obicei mirii alegeau un vals clasic cu care tinerii își vor începe viața împreună, trendul s-a schimbat și aici.

Valsul mirilor simbolizează uniunea dintre cei doi miri iar pașii de dans și felul grațios în care cuplul se mișcă pe ringul de dans reprezintă promisiunea vieții care îi așteaptă: o viață plină de cântec și de fericire. Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare că ieșenii plătesc mai mult pentru nunțile din 2022.

Mirii se inspiră de pe TikTok pentru dansul din noaptea nunții

În ceea ce privește melodiile alese de viitorii miri pentru „Dansul mirilor”, aceștia aleg melodii populare pe TikTok. Instructorii de dans sunt aglomerați în această perioadă.

„Noi suntem full în această perioadă. De luni până duminică avem cursuri. Sunt solicitări foarte multe și suntem 5 antrenori de dans care se ocupă de viitorii miri. La dansul mirilor cele mai populare melodii sunt Indila – «Love Story», care este popularizată mult pe TikTok. Mai învățăm mirii să danseze pe melodii clasice, pe «Perfect» – Ed Sheeran, «Pentru totdeauna», «I believe în You», «Dulcea și Tandra Mea Fiară», de Eugen Doga. Noi le recomandăm viitorilor miri să aleagă o melodie de suflet, nu populară, să fie o melodie pe care au dansat poate prima dată”, spune Andrei Ichim, instructor de dans în cadrul Ikim Arts Academy.

Profesorii de dans Ana Maria Adonicioaiei şi Andrei Ichim au devenit virali pe TikTok unde oferă sfaturi și pentru dansatorii mai puțin pricepuți. Tinerii instructori sunt parteneri şi în viaţa reală, dar şi pe ringul de dans. Viitorii miri stau cu ochii pe filmuleţele dansatorilor din Iaşi și de acolo îşi iau cele mai bune idei pentru ”Dansul mirilor”. Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare că o tânără din Iași a plătit 2.500 de euro pentru rochia de mireasă.

Pentru că trendul în materie de dansuri se schimbă rapid este posibil ca cele mai populare dansuri de la nunțile din Iași, de anul acesta, să fie înlocuite anul viitor cu altele.

Comentarii
  • Hmmm, depinde de trupa care canta, invitati, local, zona…..in mediu rural , sigur vor fi manele….sau vor fi numai manele…..

  • In primul rand tinerii de azi habar n-au sa danseze muzica clasica, totul se rezuma doar la manele. Toate dansurile mirilor sunt regizate penibil, toate nuntile sunt de fapt o modalitate de colectare de fonduri. Mancare proasta. Mai rar face cineva azi nunta doar ca sa marcheze evenimentul, toti o fac pentru bani.

  • Pentru Anonim: Spuneti ca tinerii nu stiu sa danseze pe muzica clasica. Sunt curioasa cum se danseaza muzica clasica ( Wagner, Beethoven, Ceaikovski, Chopin…si alti clasici ai muzicii). Poate ne spuneti si noua! Sau , daca nu era mort trebuia sa il intrebam pe Nureyev? Daca va referiti la muzica pop…atunci este altceva….Stiti sa criticati, dar cultura generala, ioc.

  • Pentru Eu ieseanul. Pai ba incultule, pe muzica clasica s-a dansat la baluri si nunti de cand traiau cei care i-ai mentionat si pana in perioada interbelica. Apoi au mai aparut si alte genuri, jazz si altcv.

  • Academia de eclere si savarine

    “Academy”? Cum asa? Am trait sa vad si academie de dat din fund. Oare Academia Romana ce are de spus despre academicienii frizeri, barbieri, coafeze, fotbalisti, soferi, etc. INTERZICETI ASEMENEA ABERATII!

  • Eu ieseanul….cred ca nu e din Iasi…el se da destept si cunoscator….dar daca l iei la bani marunti…..e gol….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 octombrie 2024
10 octombrie 2024