Prima pagină » Actualitate » La nivelul județului Iași sunt 233 bolnavi activi de coronavirus! De la începutul pandemiei de coronavirus, 485 de pacienți au fost vindecați, iar 44 au decedat din cauza unor complicații ale bolii
La nivelul județului Iași sunt 233 bolnavi activi de coronavirus! De la începutul pandemiei de coronavirus, 485 de pacienți au fost vindecați, iar 44 au decedat din cauza unor complicații ale bolii

La nivelul județului Iași sunt 233 bolnavi activi de coronavirus! De la începutul pandemiei de coronavirus, 485 de pacienți au fost vindecați, iar 44 au decedat din cauza unor complicații ale bolii

15 iun. 2020, 08:47,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

La nivelul județului Iași în acest moment sunt 233 bolnavi activi de coronavirus. De la începutul pandemiei de coronavirus, în județul Iași au fost vindecați 485 de pacienți cu corovanirus, iar 44 au decedat ca urmare a unor complicații ale bolii. Cei 44 pacienți care au decedat, sufereau și de alte comorbidități. Bolnavii activi de coronavirus, cei 233, sunt internați în funcție de gravitatea bolii, la 4 spitale din Iași, special amenajate pentru pacienți, victime ale infecției cu COVID-19.

În județul Iași sunt 4 spitale care internează pacienții cu coronavirus din toată Regiunea Moldovei. În acest moment sunt 233 de bolnavi activi de coronavirus. Aceștia sunt internați, în funcție de gravitatea bolii, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, la Spitalul Căi Ferate, la Spitalul de Pneumoftiziologie, sau la Spitalul de Neurochirurgie. La Spitalul de Boli infecțioase din Iași sunt 200 de pături pentru bolnavi activi de coronavirus, și 9 locuri la secția de Anestezie și Terapie Intensivă, la Spitalul Căi Ferate sunt 50 de locuri cu posibilitate de extindere până la 70, la Spitalul de Pneumoftiziologie un etaj întreg cu 3 saloane, iar la Spitalul de Neurochirurgie sunt 16 pături în secția de Anestezie și Terapie Intensivă, disponibile pentru bolnavi activi de coronavirus care suferă complicații ale bolii.

Primul caz de coronavirus la Iași a fost înregistrat pe data de 10 martie

Primul caz de coronavirus la Iași a fost înregistrat în data de 10 martie 2020. Este vorba despre un pacient în vârstă de 42 de ani care revenise din Veneția, Italia și locuia cu părinții. Acesta a sunat la numărul unic de urgențe 112 în momentul în care a început să aibă simptome specifice coronavirusului și anume, febră și dificultăți de respirație. Acesta a fost transportat cu izoleta de la domiciliu către Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. În urma testării a reieșit că este pozitiv la infecția cu coronavirus. Bărbatul locuia în Nicolina împreună cu părinții săi. Conform metodologiei de testare din lună martie 2020, părinții, contacți direcți ai bolnavului, au fost testați, iar testul a ieșit negativ. Cei doi au stat în autoizolare la domiciliu timp de 14 zile. Bărbatul în vârstă de 42 de ani a fost externat la aproximtiv 3 săptămâni de la internare, după ce 2 teste consecutiv au ieșit negative.

Cel de-al doilea caz de coronavirus la Iași a fost polițistul de frontieră, Răzvan Milea

Cel de-al doilea caz depistat cu coronavirus la Iași a fost a lui Răzvan Milea, un polițist de frontieră din Iași. Acesta s-a infectat cu coronavirus în timpul unei călătorii în Varșovia, unde se prezentase la un concurs. Bărbatul în vârstă de 38 de ani. Acesta se afla în autoizolare de pe data de 9 martie, după ce șeful său a primit un email în care a fost înștiințat că unul dintre membrii comisiei de concurs din Varșovia a fost depistat pozitiv la Infecția cu coronavirus. Bărbatul a fost testat ulterior la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, iar testul a ieșit pozitiv. Vestea că Răzvan Milea, polițistul de frontieră a fost depistat cu coronavirus a băgat frica în sute de ieșeni și asta pentru că, purtând virusul, acesta a mers în Time Ouţ, Fratelli și o sală de sport din Iași. Totodată, acesta intrase în contact direct cu zeci de colegi de la Poliția de frontieră. Din fericire, niciun coleg său contact direct nu a fost infectat cu coronavirus. Răzvan Milea a fost externat după 19 zile de la internare.

De la începutul pandemiei de coronavirus, Direcția de Sănătate Publică Iași a efectuat peste 300 de anchete epidemiologice

De la începutul pandemiei de coronavirus, Direcția de Sănătate Publică Iași (DSP) a efectuat peste 300 de anchete epidemiologice și mai bine de 2000 de persoane au fost testate după ce au fost contacți direcți ai pacienților depistați cu coronavirus. Conform datelor emise de către reprezentanții DSP Iași, unele anchete s-au desfășurat în paralel, iar altele separat, în funcție de gradul de dificultate al investigației.

„Pe parcursul acestor luni au fost derulate și anchete epidemiologice în paralel și toate acestea au drept scop identificarea contacților direcți, izolarea acestora la domiciliu, testarea și, în cazul depistării lor pozitive, internarea în unitățile medicale. Cele aproximativ 300 de anchete au fost declanșate atât în cazul persoanelor depistate pozitiv, cât și celor care prezentau suspiciuni de coronavirus”, au specificat reprezentanții DSP din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *