Prima pagină » WoW! » Religie » La multi ani pe 15 august. Se spune sau nu? Sfanta Maria 2020
La multi ani pe 15 august. Se spune sau nu? Sfanta Maria 2020

La multi ani pe 15 august. Se spune sau nu? Sfanta Maria 2020

10 aug. 2020, 15:52,
în WoW!

La multi ani pe 15 august. În fiecare an, la mijlocul lunii august, crestin-ortodocsii de pretutindeni iau parte la Sfânta Liturghie oficiată de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. În popor i se mai spune Sfânta Marie Mare sau Sântămăria Mare.

Având în vedere că vorbim despre adormire, adică moarte, şi se cântă Prohodul, care este slujba de înmormântare de la ortodocşi, exista dilema dacă se spune sau nu LA MULŢI ANI cu ocazia acestei zile. În Moldova, spre exemplu, nu se spune, dar în Muntenia, da. Părerile sunt împărţite şi în rândul preoţilor şi teologilor de la noi din ţară. Concluzia este că fiecare are o altă părere.

Ce spun marii teologi despre mesajele de pe 15 august

Părintele Emil Jurcan, de la Alba-Iulia:

“Este o sărbătoare a bucuriei, pentru că prăznuim mutarea ei în sânul Tatălui Ceresc, împreună cu Fiul ei, Domnul Iisus Hristos”. Cu alte cuvinte, ziua de 15 august nu trebuie să fie tristă, ci să fie una de sărbătoare. Se celebrează înălţarea la cer a Maicii Domnului. Aşadar, nu ar fi o problemă să spunem LA MULŢI ANI celor care poartă numele Maria şi derivate ale acestuia.”

Părintele Dumitru Stăniloae, unul dintre cei mai importanţi părinţi din ortodoxia românească, spunea despre praznicul Adormirii Maicii Domnului următoarele lucruri:

„În Maica Domnului avem în cer o inimă de mama, inima care s-a topit cel mai mult pentru Fiul ei şi a bătut şi bate ea însăşi la inima Lui pentru cauza Lui, care e mântuirea noastră, căci mântuirea nu e o chestiune de justiţie, ci de iubire între Dumnezeu şi oameni”.

preot Dumitru Staniloae

Părintele Dumitru Stăniloae are lăsate moștenire câteva cuvinte extrem de frumoase

Se spune la multi ani pe 15 august sau nu?

Părintele Mihai-Andrei Aldea, de la Mănăstirea Petru-Voda, din judeţul Neamţ, este la fel de îngăduitor şi precizează:

„Cei cu nume precum Maria, Marin, Marian, Mariana etc. au ca ocrotitoare în primul rând pe Măicuța Domnului, Preasfânta Maria, Născătoarea de Dumnezeu. Iar cel mai mare praznic al Maicii Domnului este Adormirea Maicii Domnului (15 August). Cel în care sărbătorim trecerea Fecioarei Maria din această viață în viața veșnică, din această lume în Împărăția Cerurilor, din această vale a plângerii în Fericirea cea nesfârșită. În ultimii ani, unii dintre neștiutorii grabnici în răspândirea închipuirilor drept adevăruri au împrăștiat minciună după care Adormirea Maicii Domnului ar fi «de întristare», că este «moartea Fecioarei Maria». Deci nu se cuvine să fie primită cu bucurie și nici purtătorii numelui Maicii Domnului nu ar trebui să se bucure în această zi. Această gândire neocomunistă e cu totul străină României Străvechi și Legii Românești pe care totdeauna au ținut-o Străbunii. Este cu totul străină Ortodoxiei și Învățăturii lui Hristos!”

„Cât de absurd poate să fie cineva să serbeze pe «Andrei” de Sfântul Apostol Andrei (ziua morții lui) sau de Andrei Stratilat (ziua morții lui), să serbeze pe «Constantini» de Sfântul Constantin cel Mare (ziua morții lui), la fel pe «Petru/Petre» de Sfântul Apostol Petru (ziua morții lui) și să declare că nu se serbează Măriile și Marianii/Marinii de Adormirea Maicii Domnului?”.

Părerea unui etnolog despre urările de Sfânta Marie Mare

Iată ce completări aduce Ioana Popescu, etnolog la Muzeul Ţăranului Român (MŢR):

„Este important de ştiut că nu există un specific zonal. Cert este că în satul tradiţional nu se sărbătoresc Măriile pe 15 august. A-i spune cuiva «La mulţi ani!» de onomastică nu este greşit, chiar dacă vorbim aici de o sărbătoare precum Adormirea Maicii Domnului. Faptul că unele persoane aleg să facă această urare doar pe 8 septembrie şi nu pe 15 august este strict o opţiune personală, la graniţa cu superstiţia, sunt rămăşiţe din popor.”

Aşadar, preoţii şi teologii lasa la latitudinea credincioşilor dacă să spună ori nu LA MULŢI ANI. Mesaje de 15 august se găsesc pe internet. Dacă şi tu ai un sărbătorit în familie, te poţi inspira de pe internet.

Rugăciune către Fecioara Maria

Iată ce rugăciune să spui pe 15 august:

„Stăpână Preabinecuvântata, pururea Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, ceea ce ai născut mai presus de cuvânt pe Dumnezeu-Cuvântul spre mântuirea noastră şi darul Lui mai presus decât toţi din belşug l-ai primit, ceea ce eşti o mare de daruri dumnezeieşti şi râu de minuni pururea curgător, revărsând bunătatea ta tuturor celor ce cu credinţă aleargă la tine! Căzând la icoana ta cea de minuni făcătoare, ne rugăm ţie, întru tot înduratei Maici a Stăpânului Celui iubitor de oameni: revarsă asupra noastră, Stăpână, prea bogate milele tale şi cererile noastre cele aduse ţie, celei Grabnic Ascultătoare, grăbeşte a le împlini, întocmindu-le fiecăruia spre folos, spre mângâiere şi mântuire”.

Iată Prohodul, care se va cânta cu o seară înainte, adică pe 14 august:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025