Ziua de 8 martie este ziua internaţională a femeilor. În această zi, la nivel naţional şi internaţional sunt celebrate reprezentanţele sexului frumos. Totuşi, în România, în zonele rurale, această sărbătoare pare să nu existe. O statistică ne plasează pe un loc fruntaş la nivel de violentă domestică sau trafic de carne vie.
Legislaţia deficiată, procurori dezinteresaţi duc la incidente grave care aduc o pată neagră asupra tării. În lipsa unor legislaţii care să nu fie ambigue, femeile sunt obligate, indirect, să renunţe la plângerile penale şi să suporte calvarul de acasă.
Violenţa domestică, omniprezentă în comunitatea din România
Femeile din România se confruntă cu o creştere a violenţei domestice. În ultima perioadă, la nivel de țară sunt tot mai multe cazuri în care femeile sunt maltratate de concubini sau de soţi. Statistica oferită pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru egalitate de şanse între femei şi bărbaţi nu este deloc una încurajatoare.
Astfel, în ceea ce privește numărul cazurilor de violență domestică înregistrate și centralizate de către ANES în baza rapoartelor înaintate de către direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului (DGASPC), instituții aflate în subordinea consiliilor județene și ale consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, numărul de victime care au beneficiat de servicii sociale specializate în ultimii ani se prezintă astfel: 2017 – 13201 persoane, 2018 -13182 persoane, primul semestru al anului 2019 – 6.731 de persoane. Fapte penale sesizate: – 2017 -36.245, 2018- 38.445, 2019 (7 luni) – 23.830.
Tensiunile economice și sociale și măsurile care limitează mobilitatea oamenilor și impun petrecerea unui timp mult mai îndelungat în spațiul domestic au generat o intensificare a violenței în familie, fenomen ale cărui victime sunt, în majoritate, tot femeile. Atât în România cât și în multe alte state ale Uniunii Europene sau din întreaga lume, numărul de cazuri de violență domestică a crescut în timpul crizei Covid-19, lucru semnalat atât prin plângerile înregistrate la poliție, cât și prin numărul de apeluri la urgențe sau la serviciile de consiliere și suport oferite de organizațiile neguvernamentale.
Cel puţin două cazuri grave de violentă domestică în doar câteva luni
În ultimele luni, în spaţiul public au fost prezentate două cazuri de violentă domestică ieşite din comun. În primul caz care a oripilat opinia publică vorbim despre o femeie care este bătută cu o bâtă de către propriul copil. Asta în timp ce soţul femeii filma întreaga scenă şi îşi încuraja copiii.
Un alt caz, mai recent, este acela în care două femei, mama şi fiică au sărit pe geam după ce soţul unuia dintre ele le-a ameninţat cu toporul. Bărbatul violent a încercat să intre în casă, moment în care cele două femei au sărit pe geam şi ulterior au anunţat poliţia care l-a încătuşat pe individ.
Violenţa domestică duce la DECES
Din păcate, în ultima perioadă, au fost şi cazuri în care, în urma unei violente domestice, trei femei au murit! Cazul de la Tg. Frumos a oripilat întreg judeţul după ce un bărbat a ales să îşi taie soţia cu toporul. Femeia a murit după câteva săptămâni de chin. Un caz mai recent este acela petrecut în Jilava unde, un bărbat şi-a ucis concubina ulterior luându-şi zilele.
Cel mai recent caz este din Iași când, pe data de 7 martie 2021, cadavrul în descompunere al unei femei a fost găsit după mai multe zile. Bărbatul acesteia a ucis-o pe data de 1 martie, lăsând-o în casă.
La mulţi ani tuturor femeilor și alege-ţi viaţa!
Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a pus la dispoziția victimelor violenței domestice o linie telefonică gratuită, cu un număr unic de contact, 0800.500.333, pentru a semnala situații de violență domestică, trafic de persoane, discriminare de gen sau dicriminare multiplă, reglementat de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acest serviciu este asigurat 24/24 ore, 7/7 zile. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională.