Chiar dacă a trecut mai bine de un an de când primii pacienți infectați cu COVID-19 au fost spitalizați, aceștia se întorc în unitățile medicale pentru recuperarea post-Covid. Medicii ieșeni încă îi țin sub supraveghere și îi cheamă la controale periodice. O parte dintre aceștia încă prezintă sechele post-Covid
Primii pacienți infectați cu COVID-19 sunt chemați la control periodic în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași. La o parte dintre aceștia, medicii au descoperit sechele pulmonare destul de grave. Medicii recomandă pacienților care au fost infectați să se prezinte cât de des posibil la un control de rutină pentru a ține sub control sechelele post-COVID-19 ce pot apărea după îmbolnăvire. Aceste sechele apar în special în zona plămânilor.
„Încă de la internare, fiecare pacient infectat cu coronavirus a fost luat în evidență pentru a putea menține o bună comunicare cu aceștia. După ce s-au vindecat și au fost externați, au fost ținuți sub supraveghere de la distanță și chemați la controale de rutină. Acum mai bine de un an, primii pacienți infectați cu acest virus au fost o adevărată provocare pentru noi. Acești pacienți au fost rugați să se prezinte la spital pentru a vedea evoluția plămânilor afectați de boală și pentru a putea ține sub control leziunile post-Covid care puteau apărea.
Din nefericire, nu toți au revenit, iar la unii dintre cei care s-au întors am descoperit fibroză pulmonară foarte crescută, ceea ce indica faptul că plămânii au fost destul de afectați. În acest caz, pacienții cu fibroză pulmonară crescută începeau recuperarea post-Covid. Au fost cazuri în care un pacient și-a revenit după recuperare, iar la un alt control de rutină se descoperea că sechelele post-COVID-19 reveniseră”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, Iași.
Recuperarea post-COVID-19 se face în două spitale ieșene
Pacienții care prezintă sechele post-COVID-19 sunt redirecționați de medici către Spitalul Clinic de Recuperare și Spitalul de Pneumoftiziologie, acolo unde se realizează recuperarea. Specialiștii recomandă tuturor persoanelor care au făcut chiar și o formă ușoară a bolii să meargă din când în când la un control pentru a observa evoluția plămânilor după infectare.
„Este foarte important ca pacienții care au fost infectați să se prezinte la un control cel puțin din 3 în 3 luni, pentru că această boală își lasă amprenta pentru o perioadă lungă de timp în organism. Nici persoanele care au făcut o formă ușoară a bolii nu sunt ferite. Mai târziu, sechelele pot deveni grave dacă nu sunt tratate la timp. Pacienții care prezintă fibroză crescută sunt redirecționați către Spitalul de Recuperare și Spitalul de Pneumoftiziologie. În aceste două unități medicale se realizează recuperarea post-Covid. Noi recomandăm tuturor persoanelor care au fost infectate să facă un control post-COVID-19”, a precizat dr. Florin Roșu.
Tratamentul pentru recuperare post-COVID-19
Singurul tratament pentru pacienții care au trecut de o infecție cu coronavirus este cel inclus în programul de recuperare pulmonară. Numărul de locuri disponibile de la Clinica de Recuperare din Iași nu era suficient în luna februarie 2021 pentru sutele de programări care s-au stabilit deja până în luna iunie 2021, inclusiv. Pacienții au fost nevoiți să înceapă reabilitarea de acasă, cu ajutorul explicațiilor primite de la medici. Leziunile post-COVID-19 de care sunt afectați sute de pacienți sunt tratate de către medicii de la Spitalul de Recuperare din Iași de peste 10 luni.
Rezultatele programului de recuperare respiratorie sunt îmbucurătoare, spun medicii, însă numărul de locuri era mult prea mic. Din 25 de paturi, în condițiile pandemiei COVID-19, doar 14 erau disponibile, iar până în luna iunie 2021 nu se mai găsea niciun loc liber. Din acest motiv, medicii erau nevoiți să discute telefonic cu pacienții care sunt îndrumați să înceapă exercițiile de reabilitare respiratorie de acasă. În funcție de forma bolii de care au suferit și de sechelele pe care le au, pacienții primesc un tratament individualizat. La Clinica de Recuperare Medicală Respiratorie din Iași vin pacienți din toate colțurile țării care au aflat de tratamentul eficient pe care îl pot primi în spitalul ieșean.
Ce este fibroza pulmonară?
Fibroza pulmonară este o afecțiune cunoscută și sub denumirea de pneumopatie interstițială difuză fibrozantă, caracterizată prin înlocuirea patologică a interstițiului pulmonar cu un țesut conjunctiv, sclerozant, secundar depunerii la nivel interstițial și alveolar a unor componente celulare inflamatorii. Fibroza pulmonară este o afecțiune mutilantă, care determină, în stadiile avansate de evoluție, apariția sindromului de insuficiență respiratorie.
Fibroza pulmonară reprezintă aproximativ jumătate din totalul pneumopatiilor interstițiale. Incidența maximă a acestei afecțiuni se află între 50 și 60 de ani. Boala este mult mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor de sex masculin, raportul de afectare dintre bărbați și femei fiind de 2 la 1. Studiile au arătat că în fiecare an, din 100.000 de bărbați, 10,7 sunt diagnosticați cu fibroză pulmonară. Totodată, din 100.000 de femei, anual sunt depistate 7,4 cazuri noi de fibroză pulmonară. Agentul etiologic principal care a determinat apariția procesului de fibroză la nivelul interstițiului pulmonar nu este pe deplin cunoscut. Au fost descriși anumiți factori de risc care sunt implicați în apariția și dezvoltarea leziunilor pulmonare fibrozante.
Conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, de la debutul pandemiei și până ieri, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 42.444 de cazuri, cu un caz în plus față de ziua precedentă. Referitor la gradul de ocupare a paturilor din spitalele suport COVID-19, ieri erau ocupate zece locuri, dintre care patru în ATI. Aceste patru locuri ATI se află la Spitalul de Boli Infecțioase.