La Institutul Regional de Oncologie din Iași, 12 asistenți medicali și un medic rezident au fost depistați pozitiv la infecția cu COVID-19. Ancheta epidemiologică declanșată la unitatea medicală este în desfășurare și este condusă de un medic epidemiolog angajat al Institutului Regional de Oncologie. Peste 300 de cadre medicale și bolnavi au fost testați. Până în acest moment, niciun pacient nu a fost depistat pozitiv la infecția cu COVID-19
La Institutul Regional de Oncologie din Iași, 13 cadre medicale au fost depistate pozitiv la Infecția cu COVID-19. Ancheta epidemiologică arată faptul că cei 12 asistenți medicali și medicul rezident nu au luat virusul de la pacienți, ci s-au infectat între ei. Focarul a pornit din blocul operator al unității medicale. Sălile unde cele 13 cadre medicale au avut acces au fost dezinfectate. De asemenea, blocul operator a fost supus unui proces de dezinfecție și sâmbătă a fost redeschis. Contacții direcți ai cadrelor medicale depistate pozitiv la infecția cu COVID-19 au intrat în autoizolare la domiciliu, o parte dintre cadrele medicale depistate pozitiv au fost internate la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, iar o parte la Spitalul „Căi Ferate” din Iași.
Dr. Lucian Indrei: „Cadrele medicale care au fost testate, iar rezultatul a ieșit negativ, urmează să-și reia activitatea”
La Institutul Regional de Oncologie din Iași s-a declanșat o anchetă epidemiologică după ce o asistentă medicală angajată la blocul operator a anunțat conducerea unității medicale că are simptome specifice infectării cu COVID-19. În urma testării a reieșit că asistenta purta virusul. De atunci, peste 300 de cadre medicale și pacienți au fost testați și, până în prezent, alte 12 cadre medicale au fost depistate pozitiv la infecția cu COVID-19.
„Situația la Institutul Regional de Oncologie din Iași este, în acest moment, sub control. Vom retesta în continuare personalul medical și pacienții. Din primele date, putem spune că la unitatea medicală, cadrele medicale nu s-au infectat de la pacienți, iar virusul a fost adus din afară. O parte din cadrele medicale care au fost contacți direcți ai celor infectați au intrat în izolare la domiciliu. Cadrele medicale care au fost testate, iar rezultatul a ieșit negativ, urmează să-și reia activitatea”, spune dr. Lucian Indrei, directorul Direcției de Sănătate Publică din Iași.
Infecția între cadre medicale s-a transmis în camera de odihnă când nu purtau mască
Pacienți din toată regiunea Moldovei se prezintă la Institutul Regional de Oncologie din Iași. Odată cu venirea pandemiei de COVID-19, adresabilitatea pacienților oncologici din mai multe orașe vecine cu Iașul a crescut.
„Presiunea este mare la Institutul Regional de Oncologie din Iași și asta pentru că se adresează unității medicale pacienți din toată regiunea Moldovei. Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare și este condusă de medicul epidemiolog al spitalului. Vor fi testați toți pacienții și toate cadrele medicale, iar conducerea unității medicale a asigurat tot confortul și siguranța pacienților care se prezintă”, mai spune dr. Lucian Indrei, directorul Direcției de Sănătate Publică din Iași. Managerul Institutului Regional de Oncologie din Iași spune că cea mai mare șansă de infectare colectivă a avut loc în pauzele pe care cadrele medicale le luau în timpul programului.
„Cel mai probabil, asistenții au stat în camera de odihnă fără mască de protecție. Acesta poate fi un alt mod în care au contactat virusul. Un aspect important de precizat este acela că asistenții medicali au intrat în sala de operație cu echipament de protecție. De aceea, șansele de transmitere a virusului de la pacienți către personalul medical, dar și invers sunt inexistente”, spune ec. Mirela Grosu, managerul unității medicale.
La SC Fermador SRL din localitatea Podu Iloaiei, 67 de angajați au intrat în autoizolare la domiciliu
Ancheta epidemiologică de la Fermador SRL din localitatea Podu Iloaiei, din Iași, s-a finalizat. După ce 3 dintre angajații fermei de păsări au fost depistați pozitiv la infecția cu COVID-19, alți 67 de angajați au intrat în autoizolare la domiciliu. Ancheta epidemiologică a arătat faptul că cei 67 de angajați au intrat în contact direct cu cei 3 depistați pozitiv la infecția cu COVID-19. Timp de 14 zile aceștia nu vor avea voie să părăsească domiciliul. Conform noilor reglementări, contacții direcți sunt testați doar în momentul în care prezintă simptome specifice. După cele 14 zile de autoizolare la domiciliu, dacă nu au simptome, aceștia vor reveni la locul de muncă. Fermador are 507 angajați și este una dintre cele mai apreciate ferme de pui și abator de sacrificare din regiunea Moldovei.
Ancheta epidemiologică de la societatea Proinvest Group din Pașcani s-a finalizat, iar angajații și-au reluat activitatea pe secția de unde a pornit focarul
Și la societatea Proinvest Group din Pașcani, unde 26 de angajați au fost depistați pozitiv cu COVID-19, ancheta epidemiologică s-a finalizat. În urma anchetei epidemiologice, secția a fost dezinfectată și, ulterior, activitatea a fost reluată. Inițial, au fost depistați 4 angajați și ulterior au fost testați și ceilalți 100 de angajați care lucrează pe aceeași secție și încă 22 au ieșit pozitiv la infecția cu coronavirus. Toți lucrătorii societații Proinvest din Pașcani confirmați cu coronavirus au fost transportați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și Spitalul CF. Mulți dintre angajații Proinvest sunt asimptomatici. Proinvest Group Pașcani este o companie specializată în prelucrarea oțelului, în care activează peste 500 de salariați.