Prima pagină » Actualitate » La indexarea pensiilor, în 2025, 200.000 de pensionari nu vor primi niciun ban! Ce spune ministrul Simona Bucura Oprescu
La indexarea pensiilor, în 2025, 200.000 de pensionari nu vor primi niciun ban! Ce spune ministrul Simona Bucura Oprescu

La indexarea pensiilor, în 2025, 200.000 de pensionari nu vor primi niciun ban! Ce spune ministrul Simona Bucura Oprescu

11 sept. 2024, 10:45,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Transmiterea deciziilor de recalculare a pensiilor a stârnit mult scandal printre pensionari. La indexarea pensiilor, în 2025, 200.000 de pensionari nu vor primi niciun ban. Recalcularea pensiilor este în plină desfășurare în România, aflându-se în a doua etapă, cunoscută acum sub numele de „mica recalculare”. În această fază, veniturile nepermanente sunt incluse în calculul pensiilor, oferind astfel șansa unor majorări semnificative pentru pensionari.

200.000 de pensionari nu vor primi niciun ban!

După ce au primit deciziile de recalculare a pensiilor, mulți pensionari au aflat că urmează o nouă recalculare sau „mica recalculare“, cum au denumit-o guvernanții.

Aproximativ un milion de persoane sunt vizate de acest proces, care se va încheia cel mai probabil în februarie sau martie anul viitor. Pentru a beneficia de recalculare, pensionarii trebuie să depună documentele necesare la dosar, însă mulți dintre aceștia sunt nevoiți să plătească sume deloc neglijabile firmelor de arhivare unde actele au fost păstrate.

Altfel, începând din ianuarie anul viitor, toate pensiile vor fi indexate cu rata inflației și jumătate din câștigul salarial mediu brut. Cu toate acestea, conform datelor Ministerului Muncii, aproximativ 200.000 de români vor rămâne cu pensiile înghețate, veniturile acestora nefiind afectate de indexare.

Ministrul Simona Bucura Oprescu a precizat că vor fi indexate cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare, de la începutul anului viitor, însă 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeași valoare.

„Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare. 13,8% se vor majora peste patru luni la 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a valorii punctului de referinţă, conform legii. Tot de la 1 ianuarie 2025 se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare. Mai rămân doar 4,4% dintre pensii care vor avea aceeaşi valoare după indexarea de la 1 ianuarie. Acestea vor rămâne la aceeaşi valoare până când vor fi ajunse din urmă celelalte pensii care au avut aceeaşi bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare“, a spus Simona Bucura Oprescu.

Noul mecanism de calcul încearcă să rezolve inechitățile

Analistul economic Aurelian Dochia este de părere că noua lege a pensiilor încearcă, prin recalculare, să pună ordine și să stabilească mecanisme mai clare în acordarea pensiilor, iar faptul că elementul care contează cel mai mult este contributivitatea va ajuta sistemul de pensii pe termen lung.

„Mi se pare că este o soluție corectă, pentru că au fost momente în care s-a ieșit la pensie cu niște pensii în condiții speciale. Erau niște coeficienți acordați și schimbați de la an la an, așa că, dacă aveai norocul să ieși într-un an cu condiții favorabile, primeai o pensie mai mare decât o persoană cu aceeași vechime, cu aceleași salarii, care ieșea cu o pensie mai mică. Și asta era una dintre problemele majore, generatoare de inechitate. Noul mecanism de calcul încearcă să rezolve tocmai aceste inechități”, a menționat Aurelian Dochia.

În opinia analistului economic, cei care vor avea pensiile înghețate nu vor sta foarte mult timp așa.

„Probabil, în maximum doi ani se va rezolva, adică cei cu pensii mici îi vor ajunge din urmă pe cei ale căror pensii rămân înghețate”, mai spune analistul economic, în condițiile în care la indexarea pensiilor, în 2025, 200.000 de pensionari nu vor primi niciun ban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *