Prima pagină » Local » La Iași, vor fi aduse 10 vagoane noi pentru trenul metropolitan. Iată când vor fi inaugurate primele trasee
La Iași, vor fi aduse 10 vagoane noi pentru trenul metropolitan. Iată când vor fi inaugurate primele trasee

La Iași, vor fi aduse 10 vagoane noi pentru trenul metropolitan. Iată când vor fi inaugurate primele trasee

17 iul. 2024, 02:00, 5 ,
Petronel Ștefan în Local

A fost făcut un nou pas spre introducerea trenului metropolitan la Iași, iar la sfârșitul acestui an ar trebui să înceapă studiul de fezabilitate. În total, prin finanțare europeană vor fi aduse 10 trenuri noi

În cadrul ședinței Adunării Generale a Asociației Metropolitane de Transport Public Iași (AMTPI), s-a aprobat protocolul de colaborare cu CFR SA Infrastructură, pentru introducerea trenului metropolitan. Totuși, primele trenuri vor circula la Iași abia după trei ani.

A fost acceptat acordul pentru trenul metropolitan la Iași

Consiliile de administrație de la AMTPI și CFR SA sunt de acord cu implementarea trenului metropolitan. În perioada următoare, reprezentanții celor două instituții se vor întâlni pentru a semna acordul dintre părți, fiind lansată licitația pentru studiul fezabilitate ulterior. Pe segmentul Holboca-Aroneanu, va fi construită o nouă cale ferată, cu o lungime de 10 km, pentru a face accesul și către aeroport.

„Acordul dintre AMTPI și CFR SA Infrastructură urmează să fie semnat în viitorul apropiat, încă nu am stabilit o dată exactă. Următorul pas, după ce semnăm acordul, este să facem studiul de fezabilitate. Trebuie să vedem exact unde vor fi terenurile afectate de construcția noilor căi ferate. Pe segmentul de la Holboca-Aroneanu, va fi necesar să facem 10 km de cale ferată. În ceea ce privește liniile deja existente, vor fi făcute niște linii de retragere, pentru ca trenul să oprească în stație”, a transmis Eduard Boz, președintele AMTPI.

Totuși, cea mai mare cerere este spre Ciurea, de unde mulți oameni fac naveta către Iași. Transportul cu trenul le-ar putea reduce timpul de parcurgere până în oraș.

„Cel mai rapid trebuie să deschidem în partea de vest a municipiului, înspre Miroslava, Lețcani. De la Scânteia, există deja un traseu de tren care circulă spre oraș, iar oamenii ne-au trimis mai multe solicitări să existe și un traseu de autobuz care să oprească direct la gară”, a mai precizat Eduard Boz.

Trenurile vor circula abia peste trei ani

Din păcate, abia după trei ani vor veni primele trenuri, după finalizarea studiului de fezabilitate și depunerea proiectului. Valoarea totală a investiției va fi de 271 de milioane de euro, din care 235 de milioane vor fi de la Uniunea Europeană, iar 36 de milioane vor fi din bugetul local.

„Realist vorbind, mai devreme de trei ani de zile nu avem cum să aducem trenuri metropolitane la Iași. Oricum niciun producător nu poate asigura livrarea de trenuri noi într-o perioadă mai rapidă de trei ani. În total, vor fi aduse 10 trenuri noi. Proiectul valorează 271 de milioane de euro. Acest proiect depinde de mai multe instituții și este destul de dificil să rezolvăm imediat toate situațiile. Aceasta este o directivă europeană, folosirea transportului feroviar, care nu a mai fost introdusă până acum în România”, a încheiat Eduard Boz.

Proiectul trenului metropolitan din Iași a trecut la următoarea etapă, însă va dura mult timp până va deveni realitate.

Comentarii
  • tractoristul

    CUm ar veni, planuri avem, dar nimeni nu stie cum vor fi puse in aplicare.
    Si eu mi-am propus sa imi cumpar un Lamborghini, mai vad eu cum il finantez.
    Numi avioane ies din gura alesilor.

  • Hmm!! Holboca -Aroneanu!? Asta a propus tot ala cu Bahluiul navigabil??

  • Intri sa citesti o stire, cand colo e SF

  • dupa trei ani ????? ce e asta?! bataie de joc sa circule dupa trei ani candn nu stii maine ce va fi….

  • Mai credibil o linie de tramvai pe valea ciricului sau dela statia antigrindina pe langa aeroclub moldova , unitatea militara , aeroport si mai departe aroneanu.

  • Daca vor sa cumpere garnituri ca in imagine, atunci este gresit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *