Prima pagină » Eveniment-Social » La Iași se vor redeschide cele mai spectaculoase hrube! Acestea se află în Copou, într-o casă istorică cu o grădină superbă – GALERIE FOTO, VIDEO EXCLUSIV

La Iași se vor redeschide cele mai spectaculoase hrube! Acestea se află în Copou, într-o casă istorică cu o grădină superbă – GALERIE FOTO, VIDEO EXCLUSIV

08 iun. 2022, 02:00, 2 ,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

În orașul Iași se vor redeschide hrube spectaculoase! O casă istorică, de milioane euro și care are o grădină superbă, din Copou, va fi redeschisă! După aproape 5 ani de lucrări importante și migăloase și aproximativ 2 milioane de euro investite (9,1 milioane de lei), lucrările la „Casa Universitarilor„ a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vor fi finalizate în câteva zile

Cele mai spectaculoase hrube vor fi redeschise în orașul Iași! Acestea sunt legate de o casă istorică, de milioane euro și care are o grădină superbă, amplasată în zona Copou din Iași! După aproximativ 2 milioane de euro investite (9,1 milioane de lei), lucrările la „Casa Universitarilor” (CUI) a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași vor fi finalizate în luna iunie 2022.

„Acum, la «Casa Universitarilor», Iași au loc ultimele finisaje. Practic, mai avem foarte puțin din definitivarea lucrărilor. Am comandat și mobilierul pentru interior. De asemenea, vom recondiționa și gardul din fier care împrejmuiește monumentul istoric, refacem toată curtea interioară, parte din ea fiind special amenajată pentru o zonă de loisir. Cel târziu, în câteva zile și luna aceasta vom inaugura totul. Vom reda, atât comunității academice UAIC, dar și orașului, un imobil istoric-simbol și un spațiu superb. Vom pune în valoare și hrubele. Aici vor fi două componente: una științifică și una de relaxare într-un ambient natural amenajat cu bun gust. De asemenea, aici vom primi delegații din țară și din străinătate”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Cuza”.

La Iași se vor redeschide cele mai spectaculoase hrube

Până în martie 2022 a fost reamenajată peisagistic superba grădină ce împrejmuiește faimoasa Casă Canta (CUI). Astfel, ieșenii vor putea admira din nou superbul edificiu și loc natural situat în Copou. Pe de altă parte, tot acum au fost redescoperite și reabilitate și aceste hrube spectaculoase. Deja la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) a fost depus un proiect intitulat „Realizarea inscripționării „Casa Universitarilor” la nivelul frontonului clădirii-monument istoric în cadrul proiectului „Refuncționalizare, reabilitare Casa Universitarilor Iași – monument istoric înscris în LMI cod IS-II-m-B-03782”. Interesant este că, deja, în hrubele și la fundația „Casei Universitarilor” Iași s-au făcut descoperiri arheologice importante.

Aici, specialiștii de la Facultatea de Istorie din cadrul UAIC au scos la iveală vestigiile unei noi construcții care are o vechime de peste 200 de ani. Este vorba despre instalații utilitare, o fântână, un bazin pentru păstrarea apei, dar și alte vestigii edilitare legate de vechea casă boierească „Canta”. În plus, a fost descoperită o monedă datată cu anul 1731. Universitatea „Cuza” a decis punerea acestora în valoare într-o manieră specială. Totul a fost restaurat și încastrat în sticlă, cu iluminat, astfel încât să poată fi admirat de turiști sau vizitatori.

Casa „Canta” a aparținut inițial vornicului Iordache Cantacuzino (1740-1826), mare logofăt în Divanul Moldovei

Casa „Canta”, cunoscută sub numele de „Casa Universitarilor”, datează din jurul anului 1800, aparținând inițial vornicului Iordache Cantacuzino (1740-1826), mare logofăt în Divanul Moldovei, care a îndeplinit și funcția de caimacan (guvernator) în anul 1802 în timpul domniei lui Alexandru Șuțu. Imobilul a găzduit de-a lungul timpului Școala de Menaj (1930) și Școala Urbană de Gospodărie (1914). Din anul 1947 devine cantină-restaurant a cadrelor didactice ale Universității „Cuza”, unde erau aduse și delegațiile. „Casa Universitarilor”, care a fost reparată și extinsă între 1951 și 1952, la acea vreme a devenit renumită prin găzduirea de întâlniri despre istoria și cultura orașului Iași. Casa are un singur etaj și 7 camere, anexe de aproximativ 600 de metri pătrați(mp), un beci de aproximativ 200 de mp și aproape 5.000 de mp de grădină. Acum clădirea se află în proprietatea UAIC, care a revenit în posesia acesteia după un proces care a durat nici mai mult, nici mai puțin de 18 ani. Astfel, noile descoperiri arheologice făcute la „Casa Universitarilor” contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural al Iașului. Astfel, după ce „Casa Universitarilor” din Copou, Iași, va fi redeschisă, urbea va beneficia de un alt punct de atracție turistic și cultural.

De asemenea, în oraș se vor redeschide și cele mai spectaculoase hrube!

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • Hrube istorice cu usi de termopan gri! 😀
    Vai, ce frumos a iesit si ce talentat e toparlanul de Tudorel Toader la tocat banii pe kitschuri, betoane, gazon si salcami japonezi, ca vechii tei dinspre bulevard ii stateau in gat si i-a defrisat…

  • Arata fain clădirea. Păcat de geamurile gri care imprimă clădirii un aspect de clădire părăsită. Ai impresia că sunt vopsite cu grund.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`