La Iași se va derula Gala Scriitorii Anului 2021, un eveniment la care participă personalități din Literatura română contemporană. Aceasta se află la cea de-a VI-a ediție. Momentul va debuta pe 4 noiembrie, cu o serie de lecturi publice la Muzeul Municipal „Regina Maria”, începând cu ora 17:00, și va continua pe 5 noiembrie, începând cu ora 17:00, în Sala Mozart, Palas Mall Iași, cu festivitatea de premiere a celor 12 scriitori. Juriul din acest an este format din academicianul Nicolae Manolescu – președinte, Ioan Holban, Mircea Mihăieș, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu și Mihai Zamfir
Uniunea Scriitorilor din România (USR) și Primăria Iași, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, organizează Gala Scriitorii Anului 2021, un eveniment la care participă personalități din Literatura română contemporană. Cea de-a VI-a ediție va debuta pe data de 4 noiembrie cu o serie de lecturi publice la Muzeul Municipal „Regina Maria”, începând cu ora 17:00.
Gala va continua pe 5 noiembrie, începând cu ora 17:00, în Sala „Mozart”, Palas Mall Iași, cu festivitatea de premiere a celor 12 scriitori. Juriul din acest an este format din academician Nicolae Manolescu – președinte, Ioan Holban, Mircea Mihăieș, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu și Mihai Zamfir.
Care sunt câștigătorii din acest an
Juriul a ales, în fiecare lună, din noiembrie 2020 până în octombrie 2021, „Scriitorul Lunii”. Câștigătorii din acest an sunt: Mihaela Mancaș, George Volceanov, Mihok Tamaș, Andreea Răsuceanu, Mircea Anghelescu, Nichita Danilov, Vida Gabor, Călin Vlasie, Cristina Chevereșan, Marta Petreu, Daniel Cristea-Enache și Cornel Nistea. După festivitatea de premiere și anunțarea „Scriitorului Anului 2021” de către academician Nicolae Manolescu, formația „Trei parale” va susține un concert intitulat „Cântări din veacul al XIX-lea”.
Conform regulamentului, criteriile pentru desemnarea Scriitorului lunii sunt următoarele: un scriitor care a publicat în Limba română o carte de valoare (nouă, antologie, reeditare, opere complete); un scriitor care a împlinit o vârstă semnificativă și care are o operă importantă, recunoscută critic și public; un scriitor care a creat un eveniment cultural de anvergură națională și susține activitatea literară românească; un scriitor care conduce o instituție culturală cu o activitate remarcabilă; un scriitor care s-a bucurat de recunoaștere în străinătate.
Organizatorii spun că și ediția Galei Scriitorii Anului 2021 este o adevărată provocare
Organizatorii spun că și ediția din acest an este o adevărată provocare. Atât pentru juriu, cât și pentru scriitori, deoarece, în momentul de față, se caută noi modalități de revalorizare a Literaturii române prin folosirea mijloacelor tehnologice, așa cum sunt transmisiile live și sesiunile de comunicări online. Cititorul intră în universul creator al scriitorului și are posibilitatea să îl cunoască în profunzime la doar câteva click-uri distanță.
Pentru toate aceste demersuri se fac pași mici, dar siguri către tot ceea ce înseamnă digitalizarea culturii și demararea unor proiecte fără a se pierde din esența actului creator. De reamintit că, la ediția 2020 a Galei de la Iași, juriul a ales, în fiecare lună, din noiembrie 2019, până în octombrie 2020, „Scriitorul lunii”. Astfel, câștigătorii au fost: Livius Ciorcârlie, Nora Iuga, Ileana Mălăncioiu, Liviu Ioan Stoiciu, Linda Maria Baros, Cristian Pătrășconiu, Alexandru Călinescu, Vasile Igna, Ioan T. Morar, Sorin Lavric, Viorel Padina și Mihai Zamfir.