Orașul Iași în afara faptului că este Capitala Istorică a României, Capitala universitară, culturală și științifică, lucrul deovedit de nenumărate ori prin aploarea si valoarea evenimentelor care lau loc aici. Acum în completare și consolidarea numelui de capitală științifică, își aduc aportul și zootehniștii care își desfășoara activitatea la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Dancu pentru Creșterea Bovinelor. Astfel aici v-a avea loc a doua ediție a Simpozionului ”Vaca de lapte, o prioritate pentru zoothnie!”.
Evenimentul se v-a desfășura la sediul S.C.D.B – Dancu în data de 23 aprilie 2024 cu începere cu ora 9.00.
Trebuie să remarcăm participarea a oamenilor de top din cercetarea românească cum ar fi: Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice Valeriu Tabără, Dr. ing. Gheorghe Vaida – Inspector specialitate si Consilier al Președintelui ASAS, Prof. univ. dr. Dumitru Militaru – Vicepresedinte ASAS și mulți alții.
Tematica abordată este diversificată și de o reală valoare pentru cei care lucrează în sectorul creșterii și exploatării vacilor de lapte. Trebuie să aducem aminte de câteva teme: Criterii noi de selecție în ameliorarea taurinelor. Introducerea testării ADN în programele de ameliorare,
Transformarea Digitală a fermelor mici si mijlocii de vaci de lapte: O abordare integrată pentru imbunătățirea productivitații, eficienței și rezilienței, Management si eficiență economică in cresterea taurinelor și așa mai departe.
Printre activitățile desfășurate v-a fi și o vizită în fermă și laboratoarele stațiunii de cercetare. Cu alte cuvinte colegii zootehniși de la Dancu pun Iașiul pe harta locurilor importante din țară pentru dezvoltarea sectorului zootehnic în speța cea mai dificilă specie: Vaca de lapte.
”Nu este ușor să organizezi un astfel de eveniment care are conotații naționale și internaționale. Dar am învățat de la prima ediție de anul trecut, am remediat probleleme apărute și credem că această ediție v-a fi mult mai bună. Trebuie specificat că avem înfitați și de la facultățile de la specialitate, elevi de la liceele de specialitate dar în primul rând avem fermierii lângă noi. Gândul și obiectivul nostru este ca cercetările noastre să aibă directă aplicabilitate în producție/în fermă. Dacă doar o să publicăm și o să rămână doar pe hârtie, fără să ajungă în producție, atunci scopul nostru de cercetare este ratat.”, a declarat pentru Bună Ziua Iași dr. ing. Radu Ciprian directorul S.C.D.P.B. – DANCU.
Cu alte cuvinte, cei interesați și cei din domeniu, nu trebuie să rateze acest eveniment important pentru vechiul Târg al Iașiului.
Domnule ziarist învață să scrii corect , cât despre importanta acestui eveniment sunt multe de spus…importantă internațională în viziunea unui director /slugă e mult prea mult…