La Iași s-au vindecat 1.543 de pacienți de COVID-19, de la începutul pandemiei. Ieri au fost diagnosticate cu coronavirus alte 49 de persoane, cu 18 mai multe decât în ziua precedentă. Din luna martie, la Iași au decedat 73 de persoane după ce au fost diagnosticate cu COVID-19. Acestea sufereau și de alte afecțiuni
De la începutul pandemiei de COVID-19, Iașul se poate lăuda cu numărul mare de pacienți care s-au vindecat de această boală. Din numărul total de 1.803, 1.543 au fost vindecați, iar restul se află sub tratament și sunt internați în spitalele suport COVID-19. Din numărul total de cazuri, 73 de pacienți au decedat din martie și până în prezent, în secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
Așa cum spun medicii care îngrijesc pacienții cu coronavirus din secția de ATI, mortalitatea este de 57 la sută, cu mult mai mică decât în restul țării. La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, ieri mai erau 10 locuri libere pe saloanele de confirmați cu COVID-19 și un loc liber pe secția de Terapie Intensivă. La Spitalul de Recuperare mai erau 5 locuri libere din 20, iar la Spitalul Militar erau internați 15 pacienți și mai erau 5 locuri libere.
De la începutul pandemiei de coronavirus, 1.543 de pacienți cu COVID-19 au fost vindecați
La Iași s-au vindecat 1.543 de pacienți cu COVID-19 de la începutul pandemiei. Ieri au fost diagnosticate cu coronavirus alte 49 de persoane, cu 18 mai multe decât în ziua precedentă. Chiar dacă spitalele lucrează la aproape capacitate maximă, managerii unităților medicale sunt pozitivi și încrezători. „D
e când și Spitalul Militar a devenit spital suport COVID-19, ne simțim mai relaxați, mai încrezători și asta pentru că știm că mai avem locuri libere pentru internarea pacienților cu coronavirus. Dacă la începutul pandemiei de coronavirus lucram pe o zonă instabilă, aveam multe incertitudini în ceea ce privește tratarea pacientului cu COVID-19, acum călcăm mai sigur pe acest teritoriu”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Din luna martie, la Iași au murit 73 de persoane după ce au fost diagnosticate cu COVID-19
Așa cum spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul primului spital din Iași care a îngrijit pacienții cu COVID-19, după 5 luni de la declanșarea pandemiei de coronavirus la Iași, cadrele medicale lucrează mult mai relaxate. Pacienții vindecați de coronavirus la Iași au reprezentat provocări majore pentru cadrele medicale, care, până în martie 2020, citeau, poate, doar în literatura de specialitate despre COVID-19, virusul care a îmbolnăvit 1.803 de persoane din județul Iași. Dintre acestea, 73 au pierdut lupta cu viața în secția de ATI de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Aceștia sufereau și de alte boli asociate ca diabetul zaharat, boli cardiovasculare și obezitate. Așa cum spun medicii, pacienții care suferă de aceste boli se dau primii bătuți în lupta cu COVID-19. Specialiștii vorbesc despre oameni care, deși aveau alte comorbidități, ar mai fi avut zile de trăit dacă nu s-ar fi infectat cu coronavirus.
Dr. Florin Roșu recomandă populației să nu se relaxeze
Chiar dacă la Iași s-au vindecat 1.543 de pacienți cu COVID-19 de la începutul pandemiei de coronavirus, medicii nu se relaxează. Temutul virus continuă să facă victime și se arată ca fiind din ce în ce mai agresiv. Așa cum spun medicii, la secția de ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, constant, se lucrează la capacitatea maximă. Pacienții cu coronavirus în stare critică au nevoie de asistență medicală de urgență.
„Numărul de pacienți în stare critică este mai mare acum decât în lunile considerate ca fiind vârful pandemiei de COVID-19. Am putea spune chiar că s-a dublat. Din păcate, așa cum am mai spus, populația nu a înțeles că respectarea măsurilor de siguranță emise la nivel național de către autorități este salvatoare. Mai ales pacienții cu alte afecțiuni ar trebui să fie mai prompți. Din păcate, cifrele arată că, atât la nivel național, cât și la nivel local, numărul de îmbolnăviri a crescut. Suntem însă fericiți că rata de mortalitate pe secția de ATI de la Iași este de doar 57 la sută, o cifră foarte bună, comparativ cu restul țării”, mai spune dr. Florin Roșu.