La Iași, morții primesc decizii de recalculare a pensiilor! O situație hilară s-a întâmplat, de curând. Un pensionar a crezut că este o glumă când poștașul a venit cu decizia de recalculare a pensiei pentru soția sa, care este decedată. Povestește că a rămas fără cuvinte când a văzut documentul. „Soția mea a murit pe data de 22 iulie 2024. Ieri (n.r-joi, 22 august 2024) a venit poștașul la ușă și mi-a adus decizia de recalculare a pensiei. M-am blocat. I-am spus: «ce decizie să-mi aduci dacă ea e decedată din iulie?». Poștașul nu mi-a mai dat decizia și a dus-o înapoi. Scria negru pe alb că i s-a recalculat pensia. Poștașul a zis că, probabil, e o greșeală de la ei, de la calculator”, povestește pensionarul Mihai din Iași. Soția sa decedată se numea Ana Anton.
Deciziile de recalculare a pensiilor sunt înmânate ieșenilor de către poștași
Maria Andronache, directorul Casei Județene de Pensii Iași, susține că deciziile de recalculare a pensiilor au fost tipărite înainte de decesul femeii din Iași, de aceea s-a ajuns în situația în care documentul să fie adus de poștaș. „S-a ridicat ajutorul de deces pe 24 iulie 2024. Noi tipăriserăm deja decizii din 14 iulie 2024 și, pe flux, au ajuns la poștă. Nu se vor încasa banii în septembrie pentru că pensia este reținută de la plată”, susține Maria Andronache. În ceea ce privește nemulțumirile pensionarilor din Iași cu privire la recalcularea pensiilor, directorul susține că sunt puține cazuri de decizii greșite: „Au venit la sediul instituției în jur de 165 de persoane. Din acestea, nouă au făcut sesizare scrisă, dar în două cazuri, cred că vom avea de corectat. Vom vedea, exact, când vom verifica dosarele în detaliu. În rest, recalcularea este făcută corect”, mai spune Maria Andronache. Imediat după ce au primit deciziile de recalculare a pensiilor, ieșenii s-au prezentat la sediul instituției.
Câți bani primesc, în plus, pensionarii după recalcularea veniturilor
Ieșenii au 45 de zile să conteste recalcularea pensiei, inclusiv în instanță, sau să ceară explicații la Casa Județeană de Pensii Iași. Poșta Română a distribuit 58.000 de recalculări ale pensiilor, iar în următoarea perioadă le vor primi și ceilalți beneficiari. În total, 151.000 de pensionari din Iași beneficiază de recalcularea drepturilor de pensie. La nivel național, se estimează că 3,8 milioane de pensii vor crește. În urma recalculării pensiilor, creșterea medie va fi de 622 de lei, iar unele pensii își vor dubla valoarea în urma aplicării noii legi. Pensionarii cu stagii lungi de cotizare vor beneficia de creșteri substanțiale datorită includerii punctelor de stabilitate în calculul pensiilor. Poștașii vor înmâna documentele doar titularilor acestor drepturi, iar pensionarii au obligația să semneze de primire. Cei care nu vor fi acasă vor putea ridica deciziile de recalculare a pensiilor de la sediile poștale, în termen de 20 de zile, și apoi de la Casa Județeană de Pensii Iași.
… pai, acei morti sunt pastrati vii si vor fi in listele de vot, apartinand bazinului electoral. Statul perpendicular are grija sa iasa cine trebe’… Cine e de vina pentru aceste erori: „vreo tuta de la imprimanta”, care va fi penalizata. Apoi treaba merge inainte.
daca recalcularea a inceput inainte de a fi murit doamna, CINE MAI ARE TIMP SA CAUTE PRINTRE ZECILE DE MII DE DECIZII EMISE PE AIA CARE AU MURIT INTRE TIMP? Nu e o situatie de dorit, dar cum angajatii de la casele de pensii au fost in mod sigur complesiti de volumul de munca si termenul scurt, se poate intampla.
Numai un tâmpit se poate crampona de un astfel de caz. Idiotul crede că instituțiile statului sunt obligate să știe dacă nevastă-sa a murit alaltăieri.
,,Nasturel” institutiile statului raspund direc de starea civila a oricui. De cand te nasti pana mori esti ,,bifat” ca persoana venita in lumea asta asa cum este ea , casatorit/ă , divortat/ă , decedat/ă etc. In cazul de fata era amuzant daca moșul nu era acasa si primea pensia babei inca un numar de ani. Pana isi dadea seama un conțopist din ,,institutiile statului”, pentru a recupera pensia platita unui decedat/ă, sa zicem ca moșu’ trecea si el in lumea celor drepti , cine era tras de urechi? Daca conțopistul care a gresit e un pilos politic, iti garantez ca operatie reusita , pacientul declarat mort!
,,Nasturel” institutiile statului raspund direc de starea civila a oricui. De cand te nasti pana mori esti ,,bifat” ca persoana venita in lumea asta asa cum este ea , casatorit/ă , divortat/ă , decedat/ă etc. In cazul de fata era amuzant daca moșul nu era acasa si primea pensia babei inca un numar de ani. Pana isi dadea seama un conțopist din ,,institutiile statului”, pentru a recupera pensia platita unui decedat/ă, sa zicem ca moșu’ trecea si el in lumea celor drepti , cine era tras de urechi? Daca conțopistul care a gresit e un pilos politic, iti garantez ca operatie reusita , pacientul declarat mort! Au fost cazuri in lumea asta mare , cand un mort a fost pastrat cu anii intro lada frigorifica numai pentru ca un urmas sa incaseze pensia decedatului.