Prima pagină » Eveniment-Social » La Iași, finalul acestei săptămâni vine cu două evenimente de senzație, organizate în premieră națională! La acestea sunt așteptate mii de persoane
La Iași, finalul acestei săptămâni vine cu două evenimente de senzație, organizate în premieră națională! La acestea sunt așteptate mii de persoane

La Iași, finalul acestei săptămâni vine cu două evenimente de senzație, organizate în premieră națională! La acestea sunt așteptate mii de persoane

09 sept. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Orașul Iași găzduiește la finalul acestei săptămâni două evenimente de senzație și în premieră națională! La acestea sunt așteptate mii de persoane. Este vorba despre expoziția „George Enescu. Univers și Creație”, respectiv spectacolul „Magia serii în sunet și lumină”. Organizatori sunt cei de la Ateneul Național din Iași și Opera Națională Română Iași, în parteneriat cu Cezar Florea, reprezentantul Casei de Licitații „Historic” din București. În prim-plan va fi marele compozitor George Enescu

În orașul Iași, la finalul acestei săptămâni (în intervalul 10 – 12 septembrie 2021) sunt programate două evenimente de senzație, organizate în premieră națională! La acestea sunt așteptate mii de persoane. Este vorba despre expoziția „George Enescu. Univers și Creație”, respectiv spectacolul „Magia serii în sunet și lumină”. Organizatori sunt cei de la Ateneul Național din Iași și Opera Națională Română Iași (ONRI), în parteneriat cu Cezar Florea, reprezentantul Casei de Licitații „Historic” din București. În prim-plan va fi marele compozitor George Enescu.

Cele mai importante piese ale licitației „George Enescu. Univers și Creație” expuse în foaierul Ateneului Național din Iași

Astfel, cele mai importante piese ale licitației „George Enescu. Univers și Creație” vor fi expuse publicului, începând din 10 septembrie, de la ora 17:00, în foaierul Ateneului Național din Iași. Acestea vor putea fi admirate până duminică, 12 septembrie, la ora 20:00, accesul publicului fiind gratuit.
Piesele centrale ale expoziției vor fi: vioara primită de George Enescu de la Familia Regală și fila-manuscris „Oedip”, alături de cele 4 adnotări olografe ale compozitorului, oferite înaintea premierei operei. Acestora li se vor alătura numeroase corespondențe susținute de George Enescu cu personalități ale perioadei sau cu apropiați, printre care și mama sa, certificatul de botez al celebrului pianist Dinu Lipatti, precum și numeroase fotografii inedite sau cu autograf.

Moment unic la „Magia Serii”: Balada lui Porumbescu, la vioara lui Enescu!

Mai departe, Opera Națională Română din Iași va deschide stagiunea 2021 – 2022 cu spectacolul „Magia serii în sunet și lumină”, care va avea loc duminică, pe 12 septembrie, cu începere de la ora 20:00. Organizatorii au anunțat că își doresc ca a zecea ediție a tradiționalului eveniment, care se derulează pe Esplanada Operei ieșene, să fie de nota 10. Programul Galei în aer liber, care va putea fi urmărită gratuit, va fi unul special, jocurile de lumini vor fi dintre cele mai moderne, la fel ca focurile de artificii.

Unul dintre punctele de atracție ale serii va fi cel în care Radu Cotoman, concertmaestrul ONRI, va interpreta Balada lui Ciprian Porumbescu la vioara lui George Enescu. Vioara, model Joseph Guarnerius del Gesu (Giuseppe Guarneri), este realizată în anul 1885 în atelierul fraților Wolff Kreuznach și i-a fost oferită lui Enescu de Familia Regală a României. Prețiosul instrument va fi în Iași săptămâna aceasta grație Casei de Licitații „Historic”, care îl va pune la dispoziția Operei Naționale Române din Iași la grandioasa reprezentație.

George Enescu s-a născut pe 19 august 1881 la Liveni, în județul Botoșani

George Enescu s-a născut pe 19 august 1881, la Liveni, județul Botosani. El era al optulea copil al părinților săi, Costache și Maria Enescu, dar rămăsese singurul fiindcă, dintre ceilalți, 2 muriseră la o vârstă foarte fragedă, iar ceilalți 5 fuseseră secerați de o molimă în 1878. Enescu a cunoscut din copilărie folclorul prin intermediul tarafurilor populare. Primele îndrumări muzicale le-a primit de la părinții săi și de la un vestit lăutar, Niculae Chioru. Între anii 1888 și 1893 a studiat la Conservatorul din Viena cu Joseph Hellmesberger (vioară) și Robert Fuchs (compoziție).

Se încadrează rapid în viața muzicală a Vienei, concertele sale, în care interpretează compoziții de Johannes Brahms, Pablo Sarasate, Henri Vieuxtemps sau Felix Mendelsohn-Bartholdy entuziasmând presa și publicul, deși avea doar 12 ani. După absolvirea Conservatorului din Viena își continuă studiile la Conservatorul din Paris – 1893 și 1899.
Din primii ani ai secolului XX datează compozițiile sale mai cunoscute, cum sunt cele două „Rapsodii Române” (1901-1902), „Suita Nr. 1 pentru Orchestră” (1903), prima sa Simfonie de maturitate (1905), „Șapte Cantece” pe versuri de Clément Marot (1908).

De neuitat au rămas interpretările sale ale „Poemului pentru vioară și orchestră”, de Ernest Chausson, și ale „Sonatelor” și „Partitelor” pentru vioară solo, de Johann Sebastian Bach. Face mai multe călătorii în Statele Unite ale Americii, unde a dirijat orchestrele din Philadelphia (1923) și New York (1938). Activitatea sa pedagogică capătă, de asemenea, o importanță considerabilă. Printre elevii săi se numără violoniștii Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux și Yehudi Menuhin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *