Prima pagină » Eveniment-Social » La Iași, este organizat un special eveniment, legat de istorie și celebra cultură Cucuteni

La Iași, este organizat un special eveniment, legat de istorie și celebra cultură Cucuteni

15 iul. 2024, 02:00,
Valentin HUȚANU, în Eveniment-Social

Orașul Iași găzduiește un special eveniment, legat de istorie și celebra cultură Cucuteni. Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași lansează o nouă serie de ateliere cu tema „Măiestrie în miniatură”. Totul este inspirat de frumusețea și complexitatea acestei culturi milenare

În Iași, are loc o activitate legată de istorie și celebra cultură Cucuteni! Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, prin Secția Relații publice, marketing, logistică, proiecte, programe, cu sprijinul Muzeului de Istorie a Moldovei, organizează, sub genericul D.I.C.E. (Distractiv – Interactiv – Creativ – Educativ), o nouă serie de ateliere cu tema „Măiestrie în miniatură”. Inspirate de frumusețea și complexitatea culturii Cucuteni, activitățile de tip edutainment oferă o experiență unică, îmbinând tradiția milenară cu tehnicile moderne de modelaj.

La Iași, are loc un special eveniment legat de istorie și celebra cultură Cucuteni

Astfel, până pe 11 octombrie 2024, la Palatul Culturii, participanții sunt invitați să împărtășească pasiunea pentru artă și istorie și să creeze piese unice, sub îndrumarea educatorilor muzeali, inspirați fiind de vizita în expoziția temporară „O lume în miniatură. Despre lucrurile mici ale civilizației Cucuteni”. Atelierul durează aproximativ 90 de minute, prețul unui bilet este de 25 lei și include vizitarea expoziției și toate materialele necesare pentru modelaj. Numărul de participanți este cuprins între 5 și 20 de persoane, iar programările se pot face la telefon 0232.275.979, interior 116, sau prin mesaj privat, pe pagina de Facebook: Atelierele DICE.

Cultura Cucuteni preceda, cu câteva sute de ani, toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic

Cultura Cucuteni sau Cucuteni-Tripolia este cea mai veche civilizație din Europa, datând din perioada 5.800-3.200 înainte de Hristos, și-a primit numele după satul cu același nume, din apropierea Iașului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii. Cultura Cucuteni preceda, cu câteva sute de ani, toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic. Aceasta se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei. Pe teritoriul României, era răspândită în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Basarabia și se caracteriza printr-o ceramică de foarte bună calitate, bogat și variat pictată.

Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa, găsindu-se unele asemănări, destul de pregnante, doar între ceramica Cucuteni și o ceramică dintr-o cultură neolitică din China. Între cele două culturi este o distanță de timp foarte mare, cea din China apărând după circa un mileniu față de cea de la Cucuteni. Pe acest plan, la Iași, este organizat un special eveniment, legat de istorie și celebra cultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *