Prima pagină » Local » La Iași, donarea de sânge este la limită. Rețelele de socializare sunt cele care ajută la creșterea numărului de persoane la Centrul de Transfuzie Sanguină – FOTO

La Iași, donarea de sânge este la limită. Rețelele de socializare sunt cele care ajută la creșterea numărului de persoane la Centrul de Transfuzie Sanguină – FOTO

05 ian. 2024, 02:00, 1 ,
Cristina Doroftei, în Local

La Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, donarea este la limită. După sărbătorile de iarnă s-a observat o ușoară creștere a numărului de donatori. Acest lucru se datorează faptului că aparținătorii celor care suferă de boli oncologice, prin intermediul rețelelor de socializare, fac apeluri disperate pentru ca oameni să meargă să doneze indiferent de grupa sanguină.

La Iași, donarea de sânge este la limită, după sărbători s-a observat o ușoară creștere

Încă din luna septembrie, numărul de donări a crescut considerabil, în prezent se înregistrează între 60 și 80 de prezențe pe zi. Creșterea numărului de donatori este benefică pentru bolnavii aflați în spital, care au nevoie de acest lichid vital.

„În prezent, situația este bună, însă acest lucru depinde de la o zi la alta. Cu toate acestea, este mai bine în comparație cu celelalte luni. Sunt și multe cazuri care au trimis donatori”, a subliniat dr. Alina Pleșu, director al Centrului de Transfuzie Sanguină din Iași.

Pe rețelele de socializare, zilnic apar noi postări prin care aparținătorii persoanelor care suferă de diferite tipuri de cancer sau de leucemie încearcă să convingă oamenii să meargă la donare. În prezent, cea mai mare problemă este reprezentată de faptul că nu se puteau asigura cererile care veneau din partea spitalelor.

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă

Centrul de Tranfuzie Sanguină Iași

După sărbătorile de iarnă, s-a observat o ușoară creștere a numărul de donatori pe zi

Stocul de sânge trebuie menținut la un nivel considerabil, care să permită intervenții prompte în orice situație de criză. Condițiile pentru donarea de sânge sunt următoarele: vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, o greutate de minimum 60 de kilograme, donatorul să aibă asupra lui un act de identitate, să nu consume mâncăruri grase sau băuturi alcoolice, cel puțin 48 de ore înaintea donării. De asemenea, să nu sufere de boli hepatice, diabet zaharat, sifilis, TBC și să nu fi avut intervenții chirurgicale în ultimele șase luni. O altă condiție importantă este ca înainte de donare să se consume alimente și lichide.

Conducerea Centrului de Transfuzie Sangvină din Iași face un apel către toți oamenii care vor să salveze o viață prin donare de sânge. Campania „Donează sânge, Fii erou” are succes de peste 20 de ani, prin intermediul acesteia s-au salvat vieți, iar misiunea continuă.

Donarea de sânge are beneficii atât pentru donatori, cât și pentru bolnavi. Campania „Donează Sânge, Fii erou” se desfășoară prin intermediul unui proiect din cadrul departamentului de sănătate publică al Societății Studenților Mediciniști. Donarea de sânge poate prelungi sau crește calitatea vieții unor pacienți suferinzi de boli cronice, precum hemofilie ori talasemie, până la faptul că poate reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare, ajutând la eliminarea unor factori majori de risc prin reglarea tensiunii arteriale.

Medicii trag un semnal de alarmă, având în vedere că, la Iași, donarea de sânge este la limită, și afirmă faptul că este necesar să se organizeze mai multe campanii. Un alt lucru la fel de importat este conștientizarea populației de nevoia disperată pe care bolnavii o au de acest lucru.

Comentarii
  • Ministrul o da afara pe incompetenta? Toti prosti ajung in functii de conducere cand nevoia de sange este acuta. Numarul maxim de paturi/asistente este de 7 nu 3 . Doar prosti la conducere in ROMANIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024