Prima pagină » Local » La Iași au ajuns primele două tramvaie PESA! Imagini de la sosirea tramvaiului în oraș – FOTO, VIDEO
La Iași au ajuns primele două tramvaie PESA! Imagini de la sosirea tramvaiului în oraș - FOTO, VIDEO

La Iași au ajuns primele două tramvaie PESA! Imagini de la sosirea tramvaiului în oraș – FOTO, VIDEO

02 aug. 2021, 09:53,
în Local

În cursul dimineţii de luni, 2 august 2021, la Iași au ajuns primele două tramvaie PESA. Produs în Polonia, tramvaiele sunt primele dintr-un lot total de 16 astfel de vehicule.

Primarul Mihai Chirica a postat pe o reţea de socializare un clip în care se poate vedea tramvaiele PESA cum intră în Iași. Redăm, integral, postarea edilului municipiului Iași:

Primul tramvai nou a ajuns la Iaşi!

Primele garnituri de tramvaie noi au sosit în această dimineaţă în oraşul nostru. Este o etapă importantă din strategia mea de a moderniza şi dezvolta transportul public de călători. E un adevărat moment instoric, deoarece au trecut aproape 45 de ani de la ultima achiziţie de tramvaie noi!
Am semnat contractul de achiziţie a celor 16 tramvaie PESA în aprilie 2020. Valoarea contractului este de circa 163 de milioane de lei, adică aproximativ 33,1 milioane de euro, ceea ce înseamnă 2,06 milioane de euro pentru fiecare tramvai.

Capacitatea de transport totală a noilor tramvaie este de 230 de locuri şi vor avea dotări moderne: aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de supraveghere video interior şi exterior, echipament pentru anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing şi o instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior, sistem de numărare a călătorilor prin senzori video inteligenţi 3D.

Achiziția tramvaielor PESA este făcută cu ajutorul fondurilor europene, ocazie cu care vreau să aduc mulţumiri Comisiei Europene, precum şi constructorului polonez pe care l-am vizitat la începutul acestui an şi care şi-a ţinut promisiunea faţă de oraşul nostru de a le livra cât mai repede.

Municipiul Iași va beneficia și de 16 tramvaie Bozankaya (contract în valoare de circa 168 de milioane de lei), 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri (contract de furnizare în valoare de aproximativ 67 de milioane de lei) și 24 de autobuze electrice de 10 metri (licitație cu o prevedere financiară de aproape 65 de milioane de lei).
Per total, oraşul nostru va beneficia de 76 de mijloace de transport electrice, în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei.

Modernizarea în transportul public continuă!
Vă mulţumesc pentru răbdare şi încredere!

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024