Prima pagină » National » La Fălticeni, producătorii locali de mere au aruncat fructele în câmp

La Fălticeni, producătorii locali de mere au aruncat fructele în câmp

19 iul. 2022, 12:47, 3 ,
în National

La Fălticeni, producătorii au fost nevoiţi să arunce tone de mere, din cauza faptului că nu există cerere. Marile magazine preferă să aducă fructe din import, în loc să încurajeze producția din țară.

”Oamenii nu vor să le ia nici pe gratis”, spune unul dintre producători.

Drama producătorilor locali de mere din Fălticeni

Ionel Custrin, un producător local din Fălticeni, a cărui familie are o livadă de mere de peste un hectar, se plânge că a fost nevoit să arunce merele pentru că nu le mai voia nimeni. Este vorba despre mere din soiurile golden sau idared ținute în beci, la rece, și care sunt în continuare foarte bune.

”Au stat la beci, dar nu am avut ce face cu ele și le-am aruncat. Nu vrea nimeni să le ia, doar să le ducem noi”, mai spune el.

Din cauza secetei, este de aşteptat ca producția de anul acesta să nu fie una prea bună, iar acest lucru se va întâmpla și anii viitori.

”Cred că în doi-trei ani tăiem livada și lăsăm terenul arabil”, mai declară producătorul.

Nici lanțurile de magazine nu vor să încurajeze micii producători şi să cumpere merele, pentru că producătorii sunt prea mici.

Producători din Iași ce folosesc buburuze pentru eliminarea dăunătorilor

Într-o altă ordine de idei, amintim de inițiativa prezentată în cadrul unei ediții trecute a Cotidianului BZI, în care producătorii locali din Iași, Laura și Antim Nechifor, au povestit cum au găsit o metodă mai ieftină și ecologică pentru eliminarea dăunătorilor. Aceștia folosesc buburuze care se hrănesc cu afide, cei mai periculoși prădători ce pot distruge răsadurile.

Așadar, Laura și Antim Nechifor, doi tineri producători din satul Homița, comuna Cristești, au găsit o metodă ieftină și ecologică prin care elimină dăunătorii. Cei doi producători de legume ecologice din Iași folosesc buburuze. Aceste mici insecte se hrănesc cu afide, cei mai periculoși prădători ce pot distruge toată plantația dacă nu se intervine la timp pentru eliminarea lor. Antim Nechifor a folosit deja buburuzele pe o suprafață de câteva sute de metri pătrați, în solarul său cu răsaduri. Bărbatul spune că a avut norocul să găsească buburuzele într-o tufă, însă acestea pot fi achiziționate și de pe Internet.

”Avem masa cu răsaduri de ardei, vinete, plante aromatice, roșii, castraveți. Pe răsadurile de ardei au apărut primele afide, odată ce temperaturile au crescut. Sunt niște mici insecte care sug seva din ardei și din alte răsaduri. Deja am început să eliberăm prietenele noastre, buburuzele, pe care le-am găsit din fericire într-o tufă, când făceam livrarea de astăzi. Noi am avut baftă să găsim în timpul livrărilor de ieri (n.r. – sâmbătă, 16 aprilie 2022) un gard viu plin de buburuze și am adunat 150-200 de buburuze. Dar se găsesc de cumpărat de la firmele care vând prădători naturali, cum ar fi Koppert, BioBest”, explică Antim Nechifor, producător din Iași, care are aproape un hectar cu legume ecologice.

De altfel, în edițiile precedente ale Cotidianului BZI a fost prezentată și metoda fermierului lipovean Iulian Marcu, ce folosește bondarii pentru polenizarea roșiilor. Fermierul din Iași a plătit 500 de lei pentru bondari pentru polenizare, dar va câștiga cu aproximativ 10.000 de lei mai mult față de cât ar fi putut câștiga dacă nu folosea bondarii.

Cu toate acestea, amintim faptul că la Fălticeni, producătorii locali de mere au fost nevoiți să arunce producţia în câmp.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
SURSE: Deficitul ar putea ajunge la 10%, iar creşterea economică va fi sub aşteptări. Guvernul ia în calcul noi taxe, TVA de 21% şi acord cu FMI
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Moștenirea lui Ceaușescu, reabilitată din banii PNRR cu tehnologie de ultimă generație
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii
  • Asta înseamnă lipsa de viziune și de management. Agricultorul din Romania nus tie sa speculeze marfa. Pai cu o mica investiție, daca marfa era buna. Mergea îmbuteliata in pungi de suc. Sau otet de mere. Sau daca era greu cu depozitarea, rachiu, ala sigur se vindea… Pare trasa de par povestea. Ca cei care arunca rosiile. Pai suc de rosii pus la pastrare va face la căutare in iarna.

  • Odata ce au luat fondurile europene ce le mai trebuie altceva … la fermierii mici asta se intampla.

  • Putea sa ia leg cu un ONG sa i le ia si sa le imparta la casele de copii. Solutii erau dar asa e romanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`