Prima pagină » Local » La doi pași de centrul orașului, ieșenii înoată în mocirlă și gunoaie. Pe albia râului Bahlui plutesc zeci de peturi – FOTO

La doi pași de centrul orașului, ieșenii înoată în mocirlă și gunoaie. Pe albia râului Bahlui plutesc zeci de peturi – FOTO

14 feb. 2023, 02:00, 1 ,
Alexandra MAISNER în Local

În Iași, la doi pași de centrul orașului, oamenii înoată în mocirlă și gunoaie. În fiecare zi, zona este intens circulată de sute de ieșeni

Nu departe de centrul orașului, în zona Podul de Piatră, ieșenii au parte de o imagine dezolantă în fiecare zi. Atât pe albia râului Bahlui, cât și împrejurimile sunt pline de noroi și deșeuri aruncate la voia întâmplării. Se pare că mulți dintre locuitorii orașului sau cei care îl tranzitează aruncă fel de fel de gunoaie pe unde apucă. Atât oamenii și companiile, cât și autoritățile publice, precum și primăriile, pot fi amendate pentru încălcarea regulilor atunci când vine vorba despre deșeuri.

Albia raului Bahlui

Pe albia râului Bahlui deșeurile sunt aruncate la voia întâmplării

La doi pași de centrul orașului, oamenii înoată în mocirlă și gunoaie

Zona plina de deserui


În zona Podu de Piatră deșeurile sunt aruncate la voia întâmplării

În zona Podul de Piatră din Iași, pe ambele părți ale albiei râului Bahlui stau neclintite mulțimi de deșeuri aruncate la voia întâmplării. Ambalajele de plastic, dozele de băuturi, dar și alte gunoaie fac parte, de ceva vreme, din imaginea de prezentare a zonei.

Astfel, la doi pași de centrul orașului, oamenii înoată în mocirlă și gunoaie. Chiar dacă localnicii și companiile, dar și autoritățile publice, precum și primăriile, pot fi amendate pentru încălcarea regulilor atunci când vine vorba despre deșeuri, aceste lucruri nu îi împiedică pe ieșenii mai puțin civilizați să arunce gunoiul la voia întâmplării. Abandonarea deșeurilor este interzisă și pedepsită, potrivit Legii 211/2011, principala lege cu privire la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare.

Mai exact, aceasta spune că abandonarea deșeurilor se pedepsește cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 20.000 la 40.000 de lei pentru cele juridice. În plus, cei care aruncă deșeuri ilegal sunt obligați prin lege să curețe zona și să plătească, pe lângă amendă, costurile de eliminare a gunoaielor prin societăți specializate. Însă în zona Podul de Piatră, ce este intens circulată pe parcursul zilei, se pare că legea nu se aplică.

Pe lângă noroiul prin care trebuie să treacă persoanele care tranzitează zona, acestea sunt nevoite să suporte atât mirosul neplăcut, cât și imaginea dezgustătoare la care sunt supuși zilnic. Contactat de reporterii BZI, Șerban Chihaia, directorul de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad, a transmis faptul că va verifica situația semnalată.

„Verific cu colegii mei de pe Iași, vom lua legătura și cu cei de la Salubris. Verificăm”, a declarat Șerban Chihaia.

Primăria Iași și cei de la Salubris SA au dezvoltat un sistem de management de colectare a deșeurilor tot mai performant și tot mai aproape de locuințele ieșenilor. Acesta a fost realizat pentru a face față numărului tot mai mare de deșeuri colectate. Deși sistemul de colectare a acestora a fost dezvoltat în ultimii ani, unii localnici aruncă gunoiul pe unde apucă.

Deseuri

Zona este plină de deșeuri inclusiv de materiale de construcții

Aleile dintre blocuri sunt pline de deșeuri

Deseuri

Ieșenii care aruncă deșeuri ar putea fi amendați

Recent au mai fost semnalate probleme inclusiv în ceea ce privește deșeurile aruncate de ieșeni pe aleile dintre blocuri. Astfel, au fost semnalate probleme și pe strada Columnei, din cartierul Dacia, pe strada Argeș, din cartierul Alexandru cel Bun, dar și pe anumite alei din zona Podu Roș, inclusiv în Podul de Piatră. Poliția Locală colaborează cu cei de la Salubris SA pentru monitorizarea spațiilor publice din Iași, iar acolo unde se încalcă legea se poate ajunge și până la confiscarea mijlocului de transport folosit pentru transportul deșeurilor.

Cu toate că există centre de colectare a deșeurilor la mai toate colțurile de bloc, unii localnici aruncă gunoaiele pe alei. Această situație creează neplăceri locatarilor care se trezesc cu gunoaiele sub nas. O mai bună supraveghere din partea celor de la Salubris SA, cu înștiințarea Poliției Locale, pentru a depista și sancționa persoanele care încalcă legea ar rezolva una din multiplele probleme cu care se confruntă locuitorii din Iași.

Anul trecut, în cartierul Tătărași, un bloc întreg a fost contaminat după ce o ieșeancă a adunat o colecție de gunoaie. A fost nevoie de intervenția poliției și a firmei de salubrizare după ce în cartier parcă a plouat cu gunoaie. Autoritățile au fost șocate de ceea ce au întâmpinat la fața locului.

La doi pași de centrul orașului, oamenii înoată în mocirlă și gunoaie. Ieșenii care trec zilnic pe lângă albia râului Bahlui sunt dezgustați de mizeria și noroiul din zonă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`