Cei mai fresh rapperi ieșeni își fac veacul în cluburile de profil sau „la spirală”, iar alții sunt deja în studio. „Din nou Matol” vine cu un vibe de folclor rap, iar „Scais” dă refresh stilului old school
Rapperii din Iași sunt din ce în ce mai apreciați de către publicul local, trupa „Din nou Matol” aduce un vibe de folclor rap, iar „Scais” aduce în față beat-urile clasice de rap stradal. Tinerii din Iași devin din ce în ce mai interesați de rap-ul făcut cu drag, cu gând și versuri care să relateze viața trăită în prezent. Când nu sunt în studio, aceștia se întâlnesc să facă freestyle.
„Din nou Matol” sau pasiune pentru muzică
Trupa „Din nou Matol” este formată din doi soliști, Epic și Ursu’, iar amândoi sunt de acord că muzica se face din pasiune și cu multă muncă. Cei doi au căutat un nume potrivit pentru trupă și au ales o stare care să fie descrierea pasiunii lor.
„Am stat la băut eu (n.r. – Ursu’) și Epic, am venit cu numele. Inițial am vrut să ne numim «Crama 3» și am insistat pe numele Matol, pentru că e o stare, colegii ziceau că «nu, bă, că o să spună lumea că suntem bețivi». Matol e o stare, poți fi matol de câtă muzică ai «consumat», poți fi matol de la prea multă muncă.
Momentan am rămas noi doi, suntem pozitivi și ne merge bine așa. În schimb colaborăm cu foarte multe persoane, niciodată nu vom fi doar noi. Facem muzică din pasiune, niciodată nu am simțit că e greu, facem ce ne place și o facem cu bucurie. Ne regăsim în asta și ne dedicăm total și nu ne obosește niciodată. Cine vrea să facă rap ar trebui să o facă”, povestesc cei doi artiști din trupa „Din nou Matol”.
Tinerii împletesc beat-urile de rap cu motive din folclorul românesc și asta le aduce multe păreri pozitive. În concerte aceștia câștigă publicul cu energia și încrederea lor. Așa cum și ei doresc, este posibil să îi vedem mai des pe scenele ieșene.
„Scais” un refresh al stilului old school
„Scais” este din cartierul Metalurgie și s-a apucat de rap după un concert din Iași a trupei CTC. Acesta asculta muzică rap în timp ce făcea schițe pentru graffiti, apoi s-a apucat de scris și de muncit pentru visul său de a deveni un rapper cu normă întreagă.
„M-am apucat de rap prin 2015, făceam graffiti la vremea aia și în timp ce făceam schițe, un prieten de-al meu m-a chemat la un concert CTC. Când am văzut vibe-ul de-acolo am zis că vreau și eu să fac rap. În timp ce cântam pe instrumentalele pe care le ascultam în timp ce desenam am zis «hai că nu e rău». Și așa m-am apucat”, povestește Scais.
Acesta nu are un manager și se promovează singur. A ajuns în deschidere unuia dintre cei mai apreciați artiști din țară după ce a trimis un mesaj pe Instagram.
„Nu am manager, e destul de greu, eu fac totul, de la beaturi, la mix master, înregistrări, la videouri vorbesc cu niște oameni. Eu caut artiștii cu care colaborez, lui Macanache i-am dat mesaj pe Instagram. Amuzant e că el a crezut că sunt din trupa «Matol»”, completează artistul.
Acesta își dorește să devină un rapper cu normă întreagă și deja are un plan pentru a ajunge să își permită să trăiască din muzică.
„Asta vreau să fac. După ce termin facultatea, mă duc la București, mă angajez undeva inginer, să nu mor de foame și încet voi crește. Acum stau cu ai mei în Metalurgie. În vreo cinci ani sper să mă întorc în Iași, să fiu mare și să le spun oamenilor la concert «Iași we did it!»” mărturisește „Scais”.
„Scais” și „Din nou Matol” au încins atmosfera dintr-un club când Macanache le-a oferit șansă să cânte în deschidere. Artistul s-a arătat impresionat de rapperi din Iași și cu siguranță va mai colabora cu ei.
Publicul va fi „Din nou Matol”, pentru că trupa muncește continuu pentru a aduce cele mai fresh melodii de pe piață.
Textul este „tipic romanesc”, la fiecare 3 cuvinte 2-3 englezisme si un termen de „retea”. Asa a ajuns presa romaneasca dar si tinerii nostrii „educati”!!!!!!!!!!!! Oare ne-am pierdut total identitatea?