La Clinica de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași pacienții vin cu complicații ale bolii. Mulți dintre ieșeni se prezintă cu forme grave ale bolii, cu risc vital. Pacienții au explicat medicilor că din cauza restricțiilor le-a fost frică să vină la spital pentru a nu se infecta cu noul coronavirus. Chiar dacă medicii din Clinica de Hematologie au avut posibilitatea să comunice prin telefon sau online cu bolnavii, aceștia nu au apelat serviciile de telemedicină și au ajuns la decompensări ale bolii
La Clinica de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, după ridicarea restricțiilor, pacienții au revenit cu complicații severe ale bolilor cronice. Pe perioada stării de urgență, bolnavii nu au mers la spital, chiar dacă aveau nevoie, de frică să nu se infecteze cu noul coronavirus.
„Pe perioada stării de urgență am primit în Clinica de Hematologie doar cazurile grave ajunse la UPU. Pacienții cu boli cronice care aveau programare au fost temporizați două luni. Am descoperit o agravare a stării de sănătate a pacienților care nu au comunicat cu medicii pe perioada stării de urgență. Noi am fost la dispoziția pacienților prin telemedicină sau în mediul online, dar nu toți au apelat la serviciile noastre. În perioada stării de urgență am oferit scrisori medicale și rețete la pacienții cronici. Mulți dintre pacienții care au ajuns la spital în stare gravă după ridicarea restricțiilor au fost acei pacienți care erau programați să vină la clinică o dată la 2 luni și din cauza pandemiei au ajuns după 4 luni”, spune dr. Oana Bădulescu, șefa Clinicii de Hematologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.
Medicul Oana Bădulescu: „După ridicarea restricțiilor s-au prezentat pacienți cu boli cronice, sindroame anemice severe, tulburări de coagulare, starea lor agravându-se pe perioada stării de urgență”
Mulți dintre pacienții temporizați din cauza pandemiei de coronavirus au avut nevoie de internare. Starea acestora de sănătate nu mai putea fi ținută sub control acasă. La Clinica de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași s-au prezentat pacienți care primiseră un diagnostic al unei boli în stadiu incipient, iar ulterior boala s-a agravat.
„S-au prezentat după ridicarea restricțiilor pacienți cu boli cronice, sindroame anemice severe, tulburări de coagulare, starea lor agravându-se pe perioada stării de urgență. Aceștia au fost trimiși în Unitatea de Primiri Urgențe pentru spitalizarea continuă, având nevoie de servicii medicale la pat. Credem, totuși, că adresabilitatea nu a fost exagerat de mare și asta pentru că am ținut starea pacienților sub control prin telemedicină și intermediul online”, adaugă dr. Oana Bădulescu.
La Clinica de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași s-au reluat și spitalizările de zi
Pe perioada stării de urgență, la Clinica de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași s-au primit doar bolnavii care reprezentau risc vital.
„Am internat pe perioada stării de urgență numai cazuri cronice cu severitate cu risc vital. În medie au fost 25-30 de pacienți. Dintre aceștia am avut pacienți cu sindrom anemic sever, aplazii medulare, sindroame mielosplazice, care au necesitat tratament de substituție cu sânge și masă trombocitară. Majoritatea au fost pacienți vârstnici cu comorbidități asociate. Numai în ultima săptămână am internat 10 pacienți la Clinica de Hematologie, toți fiind în stare extrem de gravă, stare care le punea viața în pericol. De pe data de 15 mai am redeschis și spitalizarea de zi. În 9 zile lucrătoare am avut 80 de pacienți. Pacienții nu au venit la spital pentru că le era frică să nu se infecteze cu coronavirus”, mai spune medicul Oana Bădulescu.
În Clinica de hematologie nu s-a înregistrat niciun pacient cu COVID-19
Pe perioada stării de urgență, la Clinica de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași s-au prezentat pacienții care fac parte din Programele Naționale de Sănătate. Este vorba despre pacienții care beneficiază de tratament gratuit, decontat de către Ministerul Sănătății.
„La spitalizarea de zi pe perioada stării de urgență au predominat pacienții care figurează pe Programele Naționale de Sănătate. Este vorba despre pacienții cu hemofilie, cu purpură trombocitară și afribinogenemie congenitală. În acea perioadă, toți pacienții și-au primit tratamentul și nu s-a înregistrat nicio disfuncționalitate în continuarea tratamentelor oferite către aceștia.
Începând cu venirea stării de alertă, numărul de pacienți a crescut. Pe lângă cei care primesc tratamentul prin Programele Naționale de Sănătate au început să vină și pacienții cu celelalte boli hematologice. Pentru a le oferi siguranță pacienților, dar și cadrelor medicale, de la începerea stării de urgență, am respectat cu strictețe măsurile de protecție, dar și circuitele. Am avut în permanență costume de protecție și am avut grijă ca pacienții să fie în siguranță, motiv pentru care în clinica noastră nu a fost niciun pacient sau cadru medical infectat cu coronavirus”, încheie medicul Oana Bădulescu, șefa Clincii de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.