Prima pagină » Local » La Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, numărul donatorilor a crescut: „Se înregistrează în jur de 60 sau 80 de persoane pe zi” – FOTO

La Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, numărul donatorilor a crescut: „Se înregistrează în jur de 60 sau 80 de persoane pe zi” – FOTO

16 nov. 2023, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

La Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, prezențele la donarea de sânge au început să crească. Lunile de vară au fost cele mai grele. În perioada iulie – august, numărul donatorilor se situa între 30 și 50. La momentul respectiv, cea mai mare problemă era reprezentată de faptul că nu se puteau asigura cererile care veneau din partea spitalelor.

Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași poate contribui la salvarea unei vieți

 Centrul de Transfuzie Sanguină Iași

Încă din luna septembrie numărul de donări a crescut considerabil, în prezent se întregistrează între 60 și 80 de prezențe pe zi

Conducerea Centrului de Transfuzie Sangvină din Iași a declarat faptul că în fiecare an se confruntă cu astfel de situații, însă lucrurile încep să se amelioreze, iar donările revin la un număr moderat. Este tras un semnal de alarmă pentru că în fiecare zi este nevoie de donatori. Stocul de sânge trebuie menținut la un nivel considerabil care să permită intervenții prompte în orice situație de criză.

Încă din luna septembrie, numărul de donări a crescut considerabil, în prezent se înregistrează între 60 și 80 de prezențe pe zi. Creșterea numărului de donatori este benefică pentru bolnavii aflați în spital, care au nevoie de acest lichid vital.

„În prezent, situația este bună, se înregistrează în jur de 60 sau 80 de prezențe pe zi, însă acest lucru depinde de la o zi la alta, ceea ce este mai bine în comparație cu celelalte luni”, a transmis Alina Pleșu, director Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași.

Conducerea trage un semnal de alarmă

poză cu zânge

Conducerea Centrului de Transfuzie Sangvină din Iași face un apel către toți oamenii care vor să salveze o viață prin donare de sânge

Stocul de sânge trebuie menținut la un nivel considerabil, care să permită intervenții prompte în orice situație de criză. Condițiile pentru donarea de sânge sunt următoarele: vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, o greutate de minimum 60 de kilograme, donatorul să aibă asupra lui un act de identitate, să nu consume mâncăruri grase sau băuturi alcoolice, cel puțin 48 de ore înaintea donării. De asemenea, să nu sufere de boli hepatice, diabet zaharat, sifilis, TBC și să nu fi avut intervenții chirurgicale în ultimele șase luni. O altă condiție importantă este ca înainte de donare să se consume alimente și lichide.

Conducerea Centrului de Transfuzie Sangvină din Iași face un apel către toți oamenii care vor să salveze o viață prin donare de sânge. Campania „Donează sânge, Fii erou” are succes de peste 20 de ani, prin intermediul acesteia s-au salvat vieți, iar misiunea continuă. Donarea de sânge are beneficii atât pentru donatori, cât și pentru bolnavi. Campania „Donează Sânge, Fii erou” se desfășoară prin intermediul unui proiect din cadrul departamentului de sănătate publică al Societății Studenților Mediciniști.

Donarea de sânge poate prelungi sau crește calitatea vieții unor pacienți suferinzi de boli cronice, precum hemofilie ori talasemie, până la faptul că poate reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare, ajutând la eliminarea unor factori majori de risc prin reglarea tensiunii arteriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *