Prima pagină » Stiri si curiozitati » La ce vârstă vorbesc copii? Câte cuvinte cunosc aceștia la trei ani

La ce vârstă vorbesc copii? Câte cuvinte cunosc aceștia la trei ani

22 sept. 2022, 14:28,
în Stiri si curiozitati

Tot mai multe mămici sunt curioase să afle la ce vârstă vorbesc copii. Vorbirea este una dintre abilitățile importante ale unui copil, iar formarea ei începe cu mult înainte ca bebelușul să vorbească singur. Bebelușul percepe vorbirea părinților și a adulților din jurul său, o imită și ulterior se bazează pe experiența dobândită.

Dezvoltarea vorbirii are loc treptat. Fiecare copil este individual, așa că poate momentul mult așteptat să vină înaintea normelor de vârstă, fie ulterior. Se crede că fetele încep să vorbească mai devreme decât băieții, iar părinții băieților nu înțeleg întotdeauna dacă să-și facă griji sau doar să aștepte. Motivul constă în caracteristicile fiziologice. Maturizarea unor structuri cerebrale ale fetelor este mai rapidă decât la băieți. Din acest motiv, fetele își îmbunătățesc vocabularul la o vârstă fragedă. Dar nu numai numărul de cuvinte contează, ci și alte semne sunt importante pentru evaluarea dezvoltării vorbirii copilului.

bebelus cu gura cascata langa o femeie care zambeste

În primul rând, copilul stăpânește sunetele vocale

La ce vârstă vorbesc copii? Etapele dezvoltării

Viteza și calitatea dezvoltării vorbirii la copii sunt individuale, iar limitele normative sunt condiționate. Pentru a înțelege că totul este în regulă cu copilul tău și acesta nu suferă de nici un sindrom sau de o tulburare de personalitate trebuie să apelezi la ajutorul unui medic pediatru.

În primele luni de viață, bebelușul își ascultă părinții și adulții din jurul lui. El distinge vocile oamenilor care îi vorbesc, își întoarce capul spre sunet. În primul rând, copilul stăpânește sunetele vocale, apoi, la vârsta de trei sau patru luni, apar sunete consoane, iar bebelușul începe să meargă. Dacă aceste lucruri nu se întâmplă este important să vezi dacă copilul tău nu suferă de o boală gravă.

baietel care sta culcat si zambeste si are in jurul sau mai multe litere

Într-un an, bebelușul repetă cuvinte pe care le aude cel mai des

La vârsta de 6-12 luni, copilul imită mai activ sunetele vorbirii adulților. Apare bâlbâiala. Copilul pronunță aceleași silabe, de exemplu, „ma-ma”, „ta-ta”, „na-na”. La aproximativ zece luni, bebelușii se obișnuiesc să răspundă la numele lor. Până la un an, apar primele cuvinte scurte și semnificative „pa”, „dau”, „mama”. Vocabularul copilului variază de la 3 la 20 de cuvinte. În plus, un bebeluș de această vârstă răspunde corect la solicitările de a arăta sau de a oferi ceva. În cazul în care copilul tău nu scoate sunete atunci trebuie să fii atentă ca acesta să nu sufere de trombofilie ereditară.

Cum are loc îmbogățirea vocabularului în funcție de vârstă. Câte cuvinte folosește un copil în vorbire la 2 ani?

Într-un an, bebelușul repetă cuvinte pe care le aude cel mai des, în vorbire apar adjective. Copilul folosește sunete și gesturi pentru a atrage atenția, omite sau înlocuiește combinații complexe de sunete, adaptând vorbirea pentru el însuși.

În această perioadă copilul se mișcă mai mult. De asemenea, acesta începe să se miște independent și acumulează cunoștințe despre lumea din jurul lui. Vocabularul este completat activ. Până la un an și jumătate copilul folosește 30-40 de cuvinte, mai aproape de doi ani, 300-400. La fete, până la vârsta de un an și jumătate, la băieți, până la vârsta de doi ani, începe să se formeze discursul care include fraze. Acesta apare și este folosit în primul rând pentru întrebări și exprimarea unor nevoi simple.

femeie care tine in mana o carte si ii citeste unei fetite

Se crede că fetele încep să vorbească mai devreme

La vârsta de doi-trei ani, capacitatea de a vorbi în propoziții de 2-3 cuvinte se dezvoltă activ. Copilul începe să folosească pronume și prepoziții. Discursul lui devine mai ușor de înțeles pentru adulți, el le poate îndeplini cererile în două părți, de exemplu „Ia-ți jucăria și dă-mi-o”. Vocabularul este completat cu 100 de cuvinte pe lună. La doi sau doi ani și jumătate, bebelușul pune întrebări: „De ce?”, „Unde?” și altele. În această perioadă este bine să verifici constant valorile pentru hemoglobina glicolizată.

Atunci când o mămică se întreabă la ce vârstă vorbesc copii, acestea trebuie să știe că la trei ani, un copil comunică activ cu adulții și semenii folosind propoziții simple. Își poate explica dorințele în cuvinte. Copilul începe să folosească toate părțile principale de vorbire, inclusiv nume generalizate de „animale”, „lucruri” și altele. În același timp, copilul poate scoate în continuare sunete. Copilului îi place să asculte basme și poezii familiare. Își amintește bine textul și îl reproduce. Iar vocabularul este completat în fiecare zi.

doi copii care tin cartile in mana si privesc in ele

Dezvoltarea vorbirii are loc treptat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *