Odată cu legea ce a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2024, tot mai mulți români s-au întrebat la ce vârstă ies femeile la pensie. Ei bine, acestea vor beneficia de reduceri ale vârstei de pensionare în funcție numărul de copii, în timp ce vârsta generală de pensionare va crește treptat până la 65 de ani până în 2035.
Toate categoriile de angajați și angajatori din România sunt obligate prin lege să achite obligațiile către stat pentru a putea dobândi calitatea de asigurat. În acest fel, orice persoană angajată c contract de muncă va beneficia de toate drepturile oferite de legislația română în vigoare privind protecția socială.
La ce vârstă ies femeile la pensie
Legea pentru pensii, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2024, aduce schimbări importante pentru femeile din România în ceea ce privește vârsta de pensionare.
Conform noii legi a pensiilor, vârsta standard de pensionare va crește treptat de la 62 de ani și trei luni în prezent, la 63 de ani până în 2030, urmând ca în 2035 să ajungă la 65 de ani.
Această schimbare face parte dintr-o strategie mai amplă de aliniere a vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților. Totuși, femeile care au copii vor beneficia de reduceri ale vârstei de pensionare. Aceste reduceri vor varia în funcție de numărul de copii pe care i-au născut și crescut până la vârsta de 16 ani.
De exemplu, femeile cu un singur copil vor putea ieși la pensie cu un an mai devreme, iar cele cu doi copii vor beneficia de o reducere de un an și șase luni. Pentru mamele cu trei copii, reducerea va fi de doi ani, iar pentru cele cu patru copii, de doi ani și șase luni.
Femeile care au născut și crescut cinci copii vor ieși la pensie cu trei ani mai devreme, iar cele cu șase sau mai mulți copii vor beneficia de o reducere maximă de trei ani și șase luni.
Ce documente sunt necesare
În vederea aplicării prevederilor art. 51 din lege, pe lângă documentele necesare prevăzute în normele de aplicare, dosarul de pensionare trebuie să conțină următoarelee: certificatul de naștere al copiilor/hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviințat adopția, în copie; declarația pe propria răspundere că au născut și crescut copii pâna la vârsta de 16 ani, respectiv au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani.
În cazul femeilor care se află în plată cu drepturi de pensie de invaliditate sau pensie anticipată și îndeplinesc condițiile de trecere la pensia pentru limită de vârstă conform prevederilor art. 51, trecerea la pensie pentru limită de vârstă se face, din oficiu, de la următoarele date:
De la data îndeplinirii condițiilor prevăzute, cu condiția ca documentele menționate mai sus să fi fost depuse anterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contribuitiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare.
Sau de la data depunerii documentelor, în situația în care acestea au fost depuse ulterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contribuitiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare. După ce știți la ce vârstă ies femeile la pensie, următorul pas este să depuneți personal, adică de persoana solicitantă, cererea de pensionare.