Prima pagină » Titlurile zilei » La ce vă gândiți atunci când o vedeți pe această ieșeancă? Pe mâinile ei ajungi, dacă îți este frică. „Oamenii se tem să nu moară”
La ce vă gândiți atunci când o vedeți pe această ieșeancă? Pe mâinile ei ajungi, dacă îți este frică. „Oamenii se tem să nu moară”

La ce vă gândiți atunci când o vedeți pe această ieșeancă? Pe mâinile ei ajungi, dacă îți este frică. „Oamenii se tem să nu moară”

23 iul. 2022, 02:00, 9 ,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Un manager din Iași a fost la pun pas de a-și pierde locul de muncă din cauza fricii de zbor! Fobiile afectează vieților mai multor persoane

Un manager din Iași care a suferit de fobie de zbor a fost la un pas să își piardă locul de muncă din cauza acestei frici. Psihologii din Iași susțin că a crescut numărul pacienților cu fobii, iar aceste probleme pot să dispară cu ajutorul psihoterapiei și al tratamentului medicamentos.

Specialiștii din Iași trag un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de persoane care suferă de diverse fobii. Potrivit psihologilor ieșeni, pandemia COVID-19 a contribuit la apariția fricii de bacterii sau de moarte.

„Sunt foarte urâte aceste fobii, pentru că sunt cazuri în care, dacă pacientul a trecut printr-un eveniment traumatizant, fobia se instalează imediat. De exemplu, am mai multe cazuri de pacienți care au fobie cu privire la boli. Aceste situații au apărut din cauza pandemiei, pentru că oamenilor le este frică să nu moară și se gândesc mereu la asta. De exemplu, unul dintre pacienți se duce o dată pe lună să își facă un computer tomograf, nu atinge anumite suprafețe de teamă să nu ia vreun microb și să se îmbolnăvească. Fobia de bacterii a apărut din cauza pandemiei și vin persoane cu stări de anxietate din cauza acestei fobii. E vorba aici de o perioadă lungă de stres pe care o resimte pacientul. Multe persoane care în pandemie au muncit de acasă, iar atunci când s-au reîntors la birou s-au confruntat cu fobia socială și nu au mai vrut să meargă la job, ci au vrut să muncească, în continuare, de acasă. Unii au putut, alții au pierdut locul de muncă”, susține Andreea Buhuși, psiholog din Iași.

Un manager din Iași a fost la un pas de a deveni șomer din cauza fricii de zbor

Specialistul mai spune că sunt situații grave când unii pacienți pot să piardă locul de muncă din cauza fobiei. Un exemplu, în acest caz, este un manager care din cauza fricii de zbor a fost la un pas să ajungă șomer.

„Sunt pacienți care au zburat cu avionul și din cauza unor turbulențe mai puternice nu au mai vrut să zboare. Ori a survolat avionul jumătate de oră și apoi nu au mai vrut să se urce în avion. Un manager care, prin prisma serviciului călătorea mult în străinătate, suferea de fobie de zbor din cauza unor turbulențe și nu mai voia să se urce în avion, căuta tot felul de motive să nu mai zboare. Situația aceasta dura de câteva luni și, la un moment dat, era să își piardă locul de muncă. Alți pacienți care erau în poziții de top au fost retrogradați din cauza fobiilor, le-a fost afectată cariera. Un alt pacient, șofer la o firmă de distribuție, care în urma unui accident rutier a suferit de fobie, era să își piardă locul de muncă, pentru că, practic, nu putea să își mai desfășoare meseria”, mai spune Andreea Buhuși.

Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, că un manager și-a pierdut funcția din cauza fobiei sociale.

Fobiile ieșenilor pot fi tratate, susțin specialiștii

Pacienții care suferă de fobii pot să apeleze la ajutorul specialiștilor pentru a scăpa de aceste frici.

„De data aceasta, fobiile sunt legate de anxietatea cu obiect. Teama asta este irațională și se referă la o situație sau un obiect neamenințător. Poate apărea agorafobia, frica de păianjeni, de diverse lucruri sau situații. Clar că se pot trata aceste fobii, în special prin zona de psihoterapie comportamentală. Una dintre metode este desensibilizarea. Pacientul respectiv este expus gradual la obiectul sau situația respectivă. Dacă e frica de înălțime, treptat este expus la câte un etaj până ajunge la o înălțime superioară. Pe zona de tratament medicamentos se pot da antidepresive. Dar baza o reprezintă psihoterapia”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.

Pandemia COVID-19 a afectat afacerile ieșenilor care au venit în cabinetele psihologilor cu depresii, atacuri de panică și stări de anxietate. Specialiștii mai spun că a crescut numărul de pacienți care suferă de sindromul de burnout, pe lângă fobii.

Comentarii
  • La ce ma gandesc? La faptul ca aceasta doamna apare cam des in ziarul dvs. Trebuie sa-si vada discret de pacienti si sa nu mai prezinte cazurile de care se ocupa; chiar daca pastreaza confidentialitatea numelui pacientilor, etica profesionala o obliga sa pastreze aceeasi discretie si asupra situatiilor aflate sub terapie. Mai bine ar prezenta modalitati de gestionare a unor astfel de crize, dar probabil nu lucreaza pro bono.

  • Frumoasa doamna.. Stă la montă?

  • Vascu bogdan

    Frumoasa domnisoara.. Stă la montă?

  • Oricine sta la monta pentru un pret variabil generos

  • Ofer monta la un pret decent. Rog discretie! 0766666666

  • Colegiul din care face parte dna Psiholog cu drept de practica nu vede aceasta expunere a clientilor( pacienti)? Orice membru a unui Organism Profesional cu drept de practica are obligatia respectarii Eticii Profesionale.

  • Instalatorul vesel

    Instalator cu experienta infiletez tevi ruginite, desfund sifoane , desfac craci , regulez tranzit anal

  • Psiholog Claudiu

    O pzd ce nu știe cum sa își facă reclamă, pt ca e prea proasta sa aibă clienți… Aia se vede din direcția asta… Acum poate ca nu e asa, dar dacă ați întrebat, am răspuns…

  • Pai daca ajung pe mainile ei sper sa faca o finalizare ca lumea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`