Inspectorii de la ANSVSA au descoperit mai multe detalii surprinzătoare în urma controalelor. Aceștia avertizează la ce trebuie să fii atent când cumperi brânză, un aliment consumat des de către români.
La ce trebuie să fii atent când cumperi brânză
Inspectorii de la ANSVSA au ajuns la concluzia că mulți români nici nu știu ce mănâncă. Chiar dacă consideră că dacă plătești mai mult pe anumite produse, mănâncă mai sănătos. Lucrurile nu stau deloc așa!
Inspectorii de la ANSVSA au descoperit din ce este făcută brânza de oaie, de fapt. Autorităţile au dat amenzi de peste 700 de mii de lei şi au confiscat tone de produse. Astfel că, au fost făcute aproape o mie de controale pe piața de lactate, însă problemele au rămas cam aceleași. Adică, normele sanitare care nu sunt respectate sau produse transportate în condiții improprii.
Inspectorii ANSVSA au descoperit lactate cu etichete neconforme. Mai exact, una scria pe etichetă, alta se afla în sticlă.
Spre exemplu, procentul de grăsime sau de proteine de pe etichetă era mai mare decât cel din realitate, iar asta în timp ce laptele conţinea mai puţine proteine şi o cantitate mai mare de sare.
148 de probe au fost prelevate, pentru a se stabili de unde provenea laptele, dar şi care au fost adaosurile de grăsimi de origine vegetală și a proteinelor de soia.
„Cel mai grav, am găsit pentru un produs care spunea că este făcut din lapte de oaie să fie amestecat cu lapte de vacă, produs din capră care nu avea deloc lapte de capră. Din nefericire, s-au găsit destul de multe deficienţe şi s-au aplicat peste 100 de sancţiuni, iar valoarea sancţiunilor a fost de peste 700.000 de lei. Au fost, de asemenea, emise patru ordonanţe de suspendare a activităţii şi două de interzicere a activităţii. Am confiscat peste 14 tone de brânză. Dincolo, o cantitate de 400 de kilograme”, a spus Dănuţ Păle, vicepreşedinte ANSVSA.
La ce să fii atent atunci când cumperi lactate
Expertul în nutriţie Fabius Antal, a explicat la ce trebuie să fii atent atunci când cumperi lactate.
„Cel mai important factor atunci când cumpărăm lapte este să-l cumpărăm la un ambalaj de sticlă. Măcar evităm interacţiunea şi aciditatea lactatelor care se produce atunci când intră în contact cu un anumit tip de plastic”, a mai spus Fabius Antal, expert în nutriţie.
Și director general al ICA, Alexandru Cîrîc, a avertizat că sunt situații când brânza nici măcar nu a trecut pe lângă lapte.
„Nu a trecut măcar pe lângă lapte de oaie. Nici măcar nu este un amestec de lapte de oaie cu lapte de vacă. Este 90% +/- 10% lapte de vacă”, a spus Alexandru Cîrîc, director general al ICA.
Dacă te-ai gândi că doar România are astfel de probleme, ei bine, nici Italia nu e departe. În Italia s-a descoperit lapte contrafăcut cu sodă caustică și apă oxigenată, în timp ce producătorii încercau să prelungească astfel termenul de valabilitate.
Tocmai de aceea, inspectorii ANSVSA avertizează la ce trebuie să fii atent când cumperi brânză.