Ești curios să afli la ce temperatură se topește aluminiul și care este scopul determinării punctului de topire a acestuia? Află, în rândurile care urmează, tot ce trebuie să știi despre acest element chimic.
Aluminiul este un element chimic, notat cu simbolul Al. Ca răspândire terestră, ocupă poziția a treia, după oxigen și siliciu, existând în procent de 7,4%. Astfel, aluminiul este întâlnit în substanțe minerale (silicați, silicoaluminați (feldspat, mică, argile), criolit (fluoaluminat de sodiu), bauxită, corindon), dar și în lumea vegetală și animală. Numărul atomic al acestui element chimic este 13, iar masa atomică este 26.97.
Aluminiul este un metal ușor, având o densitate de 2,7 g/cm3, ceea ce îl face ideal de utilizat în industria navală și aeronautică. Mai mult, are și o capacitate mare de reflexie, extrem de utilă în realizarea oglinzilor metalice. Acest metal mai este folosit și în industria electrochimică sub formă de sârmă, grație capacității de conducător electric și termic.
La ce temperatură se topește aluminiul?
Aluminiul se topește la temperatura de 659 grade Celsius sau 1218 Fahrenheit. Punctul de topire al acestuia mai este cunoscut și sub numele de punct de lichefiere și este caracterizat de temperatura la care substanța se schimbă de la o stare solidă la o stare lichidă, însă la o presiune atmosferică specifică. Presiunea este principalul factor de care se ține cont atunci când ne referim la punctul de topire, deoarece este, de regulă, specifică la o presiune standard în materialele de referință.
De precizat este că punctul de topire este diferit în funcție de substanță. De pildă, oxigenul se topește la 218 grade Celsius, în timp ce gheața se topește la 0 grade Celsius. Printre factorii care influențează punctul de topire se află și forțele intermoleculare, variațiile punctului de topire a legăturilor ionice, forma moleculelor și dimensiunea moleculelor.
În cazul în care vorbim despre un compus pur, care este cristalin, acesta are un punct de topire mai bine stabilit. În acest fel, se topește complet la o temperatură mai mică și care nu depășește 0.5-1 grade Celsius. Dacă acest tip de substanță prezintă o cantitate mică de impurități, temperatura la care se va topi, va crește.
De ce este important punctul de topire al unei substanțe?
Scopul determinării punctului de topire a unei substanțe este de a contribui la identificarea impurităților sau a substanțelor necunoscute. Foarte important de menționat este că punctul de topire a unei substanțe este o proprietate fizică esențială, mai ales când ne referim punctul de topire a unui solid necunoscut. Acesta poate fi folosit pentru a-l identifica, prin comparație cu alte solide potențiale și cu punctele lor de topire.
Un alt motiv pentru care punctul de topire este important este de a folosi intervalul de puncte de topire, pentru a contribui la stabilirea purității sale generale. Astfel, cu cât este mai mare intervalul de topire a substanței, cu atât substanța este mai puțin pură. În schimb, cu cât scade punctul de topire, cu atât substanța se dovedește a fi pură.
Utilizări industriale ale aluminiului și în viața de zi cu zi
Aluminiul este un metal rezistent, cu o greutate redusă, care prezintă o bună conducere a electricității și a căldurii, fiind, în același timp, rezistent la coroziune și ușor de turnat. În ciuda acestor avantaje, extracția aluminiului este un proces foarte costisitor și consumator de energie.
Aluminiul este folosit pentru: pregătirea tacâmurilor și a instrumentelor de bucătărie, ambalare, construcții, transport, electricitate, litografie, aparatură, componente pentru computere, plăci, bijuterii, chei.
tare la aritmetica, corecteaza minus 214