Prima pagină » Sanatate » La ce se folosește unguentul cu ichtiol. Mecanism de acțiune și mod de utilizare
La ce se folosește unguentul cu ichtiol. Mecanism de acțiune și mod de utilizare

La ce se folosește unguentul cu ichtiol. Mecanism de acțiune și mod de utilizare

29 dec. 2023, 12:17,
în Sanatate

Ichtiolul, cunoscut și sub denumirea de ulei de șist sulfonat, este un remediu medicinal cu o istorie lungă și diversă în tratarea diverselor afecțiuni. Unguentul cu ichtiol se folosește în principal pentru tratamentul problemelor de piele, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antiseptice și analgezice.

La ce se folosește unguentul cu ichtiol și mod de acțiune

Ichtiolul este un compus organic obținut din distilarea șisturilor bituminoase și este cunoscut pentru culoarea sa neagră și mirosul distinctiv. Este folosit sub formă de unguent, cremă sau săpun. Principala sa substanță activă este sulfonatul de amoniu al hidrogenului.

Mecanismul de acțiune al unguentului cu ichtiol constă în capacitatea de a reduce inflamația, de a ameliora durerea și de a lupta împotriva infecțiilor. De asemenea, ajută la accelerarea vindecării rănilor și a altor afecțiuni ale pielii. Uneori, ichtiolul poate fi folosit în combinație cu alte substanțe active pentru a maximiza beneficiile tratamentului. Aceasta poate include folosirea sa în asociere cu creme cu corticosteroizi sau alte medicamente prescrise pentru a îmbunătăți rezultatele anumitor afecțiuni cutanate. Ichtiolul poate fi utilizat pentru a trata afecțiuni precum:

Acnee și coșuri. Ihtiolul este folosit în tratamentul acneei și a coșurilor datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatorii. Poate ajuta la reducerea roșeții și inflamației asociate acneei.

Afecțiuni ale pielii. Este utilizat în diverse afecțiuni ale pielii precum eczeme, psoriazis, furuncule, foliculită sau dermatite. Acționează ca un agent antiseptic și ajută la reducerea mâncărimii și a inflamației asociate acestor afecțiuni.

Arsuri minore. Ihtiolul poate fi folosit în tratamentul arsurilor minore pentru a reduce durerea și a accelera vindecarea.

Pete și leziuni cutanate. Unele persoane folosesc ihtiolul pentru a trata petele și leziunile cutanate minore, inclusiv rănile deschise sau zgârieturile, datorită capacității sale de a grăbi vindecarea pielii.

Afecțiuni ale scalpului. În unele cazuri, este utilizat pentru tratarea mătreții, a psoriazisului scalpului sau a altor afecțiuni ale pielii capului.

Mod de utilizare și reacții adverse

Produsele pe bază de ihtiol sunt disponibile sub formă de unguente, creme sau săpunuri și trebuie aplicate topic pe zona afectată. Se recomandă aplicarea în strat subțire și masarea ușoară a pielii pentru a facilita absorbția. Este important să se respecte indicațiile medicului sau instrucțiunile de pe ambalaj pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a evita reacțiile adverse.

Deși este considerat în general sigur pentru uz extern, unele persoane pot să prezinte reacții adverse precum iritații ale pielii, roșeață sau senzație de arsură. Este indicat să se facă un test pe o porțiune mică de piele înainte de utilizare pentru a verifica reacția individuală la produs. De asemenea, este important să se evite contactul cu ochii și membranele mucoase și să se consulte un medic sau farmacist înainte de utilizare, în special în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, cât și al celor cu afecțiuni medicale preexistente.

Unguentul cu ichtiol se folosește ca remediu eficient pentru diverse afecțiuni ale pielii, datorită proprietăților sale antibacteriene, antiinflamatorii și antiseptice. Deși ihtiolul este disponibil fără prescripție medicală în multe locuri, este întotdeauna recomandabil să se consulte un medic sau un dermatolog înainte de a începe un tratament cu acest produs. Este recomandabil să fie utilizat conform indicațiilor medicului și să se respecte precauțiile pentru a evita reacțiile adverse și pentru a obține rezultatele dorite în tratamentul problemelor dermatologice.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
EXCLUSIV. Reacţia lui Selly după ce un copil a fost îndemnat de un artist să sară de pe scenă, la Beach Please
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Poți ieși din țară cu mașina cumpărată, dar neînmatriculată? Ce spune legea
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Detalii tulburătoare despre JAFUL de la BNR! A fost TORTURAT să spună ADEVĂRUL
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025