Mai multe persoane se întreabă la ce se folosește penicilina. Aceasta a fost văzută drept un medicament minune datorită proprietăților sale și faptului că putea trata foarte multe infecții. Penicilina este un medicament foarte vechi și apreciat. Totuși, cu timpul, oamenii au început să dezvolte o anumită rezistență în fața penicilinei.
Ce este penicilina
Penicilina este un medicament care se ocupă cu distrugerea unor grupuri diverse de bacterii. Aceasta este un medicament foarte vechi, iar descoperirea sa a reprezentat o binecuvântare pentru întreaga populație. Înainte de descoperirea acesteia, extrem de multe persoane își pierdeau viața în fața unor afecțiuni pe care acum le tratăm cu ușurință, cum ar fi tuberculoza, pneumonia, gonoreea și altele. Deși, acum nu ne vine să credem acest lucru, înainte de anul 1920, aceasta era realitatea.
Adevărul este că descoperirea acestui antibiotic a inovat lumea medicinei.
Există mai multe tipuri de antibiotice care conțin penicilină, cum ar fi amoxicilina, cloxacilina, piperacilina, penicilina V și G și multe altele.
O scurtă istorie a penicilinei
Alexander Fleming a fost cel care a descoperit penicilina. Acest lucru s-a întâmplat, ca majoritatea evenimentelor care au schimbat lumea științei, in greșeală! Acesta era un bacteriolog care abia se întorsese în laboratorul său din spitalul Sainz Mary, localizat în Londra. Specialistul avea într-un recipient bacterii Staphylococcus, tocmai pentru a încerca să găsească o cale de a le elimina. După toate încercările sale eșuate, acesta a observat că recipientul a fost contaminat de niște mucegai. Din câte a putut observa bateriologul, acesta a oprit răspândirea acelor bacterii. Alexander Fleming a avut o presimțire bună în legătură cu acest accident.
Acel tip de mucegai revoluționar, se numește Penicillium notatum, de aici și denumirea medicamentului de penicilină.
Ce s-a întâmplat cu această descoperire
Chiar dacă Alexander Flemin a fost destul de norocos să descopere acest lucru despre mucegaiul Penicillium notatum, acesta nu avea resursele necesare să perfecționeze medicamentul.
În nul 1939, la aproximativ 11 ani de la descoperirea lui Fleming, un profesor de la Universitatea Oxford, pe nume Howard Florey, a continuat studiul penicilinei împreună cu ceilalți colegi ai săi. Aceștia au reușit să extragă tot ce a fost nevoie și să perfecționeze acest medicament. Primul lor experiment a fost eșuat, însă la a doua încercare, un an mai târziu, au salvat o pacientă care suferea de septicemie.
Acest lucru a marcat o reușită foarte mare în lumea medicinei.
La ce se folosește penicilina
Penicilina este unul dintre cele mai puternice și vechi antibiotice. Acesta poate combate diferite afecțiuni, prin distrugerea bacteriilor sau prin oprirea lor din a se răspâni și dezvolta în organismul nostru.
Penicilina este utilizată în tratarea bolilor precum pneumonia, amigdalita, bronșita, faringita, sifilisul, gonoreea, meningita și chiar și infectiile dentare.
Deși, penicilina este foarte eficientă și puternică, există unii oameni care dezvoltăă rezistență și antibioticul nu mai funcționează. Pentru a afla acest lucru, persoanele în cauză trebuie să facă anumite analize pentru a vedea ce tip de antibiotic poate fi eficient contra afecțiunilor de care suferă.
Așadar, cei curioși la ce se folosește penicilina trebuie să știe că aceasta poate trata infecții bacteriene foarte vaste.