În ultima perioadă, românii au devenit din ce în ce mai îngrijorați de situația de după alegeri. Astfel, temerea lor cea mai mare este ca scenariul din luna martie să nu se mai repete și anume, carantina.
Totodată, aceștia trăiesc cu o serie de speranțe, insuflate de politicieni, dar și de o posibilă apariție a unui vaccin anti-coronavirus.
La ce se așteaptă românii după alegeri. Temeri și speranțe
1.O altă carantină la nivel național, care să cuprindă: școli și restaurante închise, activități economice blocate, activități publice interzise sau reintroducerea declarației pe propria răspundere pentru diferite deplasări.
2.O recesiune drastică. Aceasta ar putea viza: creșteri de impozite și taxe, introducerea unor noi impozite și taxe, creșterea ratei șomajului, micșorarea veniturilor, prăbușirea leului în raport cu euro sau un acord în condiții inimaginabile cu Fondul Monetar Internațional.
Pe de altă parte, românii sunt optimiști și așteaptă cu brațele deschise rezultatele alegerilor locale, deoarece, cred ei, viitorul va fi mai bun. La ce se așteaptă românii: la apariția unui tratament și a unui vaccin anti-COVID-19, la o creștere economică din 2021, la patru ani fără alegeri (implicit, și fără promisiune deșarte) și la investiții semnificative în școli, spitale și infrastructură.
Alexandru Rafila a vorbit despre situația pandemiei de coronavirus, dar și despre cea a alegerilor locale
Cunoscutul medic infecționist, Alexandru Rafila a vorbit astăzi despre desfășurarea alegerilor locale, dar și despre bilanțul pandemiei de coronavirus din România. Acesta a declarat că situția din secțiile de votare este îngrijorătoare din puctul de vedere al aglomerării.
”Mă face să mă gândesc la ce se întâmplă înainte să mergi în cabina de vot și ce se întâmplă după ce ieși. Adică dacă aglomerația și riscurile sunt mai mari afară sau înăuntru. Cred că mai degrabă riscurile sunt afară dacă distanțarea și masca nu sunt respectate”, spune Alexandru Rafila, afirmând că nu a reușit încă să voteze, dar urmează să meargă să voteze în scurtă vreme.
”Pot să fac o paralelă cu școlile pentru că am discutat foarte mult de modul în care organizăm activitatea în școală și am discutat mai puțin ce se întâmplă cu copiii după ce ies de la școală. Și de multe ori, comportamentele la risc sunt mai mari în perioada ce urmează plecării de la școală”, a adăugat medicul.
Alexandru Rafila a fost întrebat ce părere are în legătură cu recordul înregistrat astăzi în cazul numărului de bolnavi internați în secțiile Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). Acesta a afirmat că nu este singurul record pe care România l-a atins.
”Mai avem un record. Cel mai mare număr de cazuri înregistrat într-o zi de sâmbătă, pentru că duminica se face raportarea pentru ziua de sâmbătă. De obicei, pentru această zi, niciodată nu am depășit 1.000 de cazuri”, a declarat Alexandru Rafila.