Prima pagină » National » La ce reacții adverse trebuie să fim atenți, atunci când ne vaccinăm? Iată sfaturile lui Valeriu Gheorghiță

La ce reacții adverse trebuie să fim atenți, atunci când ne vaccinăm? Iată sfaturile lui Valeriu Gheorghiță

07 mart. 2021, 21:24,
Bianca Rebegea în National

Duminică, 7 martie 2021, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a vorbit, la Antena 3, despre reacțiile adverse la care trebuie să fim atenți, atunci când ne vaccinăm.

Medicul este de părere că „este firesc să se vorbească despre reacții adverse pentru că, dacă ne uităm la motivele pentru care oamenii ezită sau amână decizia de vaccinare este tocmai această teamă de reacții adverse.”

De asemenea, președintele CNCAV a precizat că „aceste reacții adverse sunt niște evenimente anticipate la o anumită categorie de persoane.”

„Nu este obligatoriu ca o persoană care este vaccinată, indiferent de tipul de vaccin, să dezvolte reacțiile adverse. Majoritatea, sunt reacții adverse locale, generate de reactogenitatea vaccinului. Practic, apare durerea, disconfortul local, umflătură în anumite cazuri sau chiar roșeață.

Sunt persoane care dezvoltă febră, dureri musculare, dureri de cap, uneori disconfort abdominal… Aceste manifestări sunt pasagere, nu sunt de o intensitate care să impună un anumit tip de tratament sau o atitudine medicală particulară. Se pot utiliza medicamente anti-termice obișnuite sau anti-inflamatoare și evoluția este cât se poate de bună: în câteva ore, rareori durează o zi sau două. Depinde de fiecare pacient, de modalitatea în care reacționează organismul.”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță la Antena3.

Când ar trebui să ne îngrijoreze reacțiile adverse?

Medicul Valeriu Gheorghiță a spus că efectele adverse reprezintă un semnal de alarmă „atunci când aceste manifestări clinice apar la cel puțin patru-cinci zile de la prima doză sau de la momentul la care efectuăm vaccinul și nu pentru că ar fi o reacție adversă atipică, ci pentru că ar putea fi, de fapt, semne ale infecției cu SARS-CoV-2. Înseamnă că trebuie să ne testăm, să nu confundăm o așa-zisă reacție adversă la vaccin cu debutul clinic al bolii.”

„În general, majoritatea reacțiilor adverse apar în prima zi de la vaccinare.”, a subliniat președintele CNCAV.

Beatrice Mahler, despre reacțiile adverse după rapel

Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, Beatrice Mahler este de părere că reacţiile la rapelul vaccinului contra COVID-19 sunt mai frecvente decât în cazul primei doze. Pentru unele persoane, chiar dacă nu le pun viaţa în pericol, aceste efecte adverse sunt uneori agresive sau chiar greu de explicat.

„Este un răspuns al organismului la acea proteină care o introduce vaccinul la a doua doză, un răspuns care indică faptul că organismul recunoaşte acea particulă şi imunitatea lui răspunde. E o eficienţă, dacă vreţi, a celei de-a doua doze, ne arată că vaccinul funcţionează. Aceste reacţii adverse nu sunt prezente la toate persoanele, o parte din oameni au o imunitate care răspunde mai dinamic, nu înseamnă boală, nu înseamnă afectarea pe termen lung a stării de sănătate, ci un răspuns al organismului la vaccin, răspuns care indică faptul că imunitatea lor e eficientă. Oamenii nu trebuie să se teamă”, a declarat Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler oferă recomandări pentru persoanele care se confruntă cu reacții adverse după vaccinare.

„De cele mai multe ori, cei cu efecte adverse trebuie să-şi administreze o medicaţie care reduce durerea musculară, puseul febril, medicamente simptomatice şi să fie liniştiţi. Această simptomatologie se remite în câteva ore, maxim o zi. Iar dacă simptomele nu pot fi manageriate acasă, să sune medicul de familie sau să meargă din nou la centrul de vaccinare”, a mai spus Beatrice Mahler.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`