Prima pagină » Sanatate » La ce oră se măsoară tensiunea arterială. De ce valorile trebuie monitorizate constant? -VIDEO

La ce oră se măsoară tensiunea arterială. De ce valorile trebuie monitorizate constant? -VIDEO

14 dec. 2022, 14:52, 5 ,
în Sanatate

Multe persoane doresc să cunoască la ce ora se măsoară tensiunea arterială. Măsurarea regulată a tensiunii arteriale este necesară nu numai dacă nu vă simțiți bine, ci și în absența plângerilor. Chiar dacă vă simțiți bine, tensiunea trebuie monitorizată constant.

Pentru a controla nivelul tensiunii arteriale atunci când se măsoară, trebuie respectate cu strictețe anumite reguli. În cazul în care aceste reguli nu sunt respectate, este posibil să se obțină rezultate incorecte, adică supraestimarea sau subestimarea tensiunii. Acest fapt poate influența tratamentul. Tensiunea arterială optimă este de 120 cu 80, tensiunea arterială normală este de 120-129 cu 80-84, iar tensiunea arterială ridicată este de 130-139 cu 85-89. O tensiune arterială mai mare de 140 cu 90 indică hipertensiune arterială. Valorile normale și cele ale tensiunii arteriale ridicate pot fi diferite pentru persoanele hipotensive.

persoana care isi verifica tensiunea arteriala

În cazul în care se detectează o asimetrie persistentă, trebuie repetată măsurarea

La ce oră se măsoară tensiunea arterială? Reguli de respectat pentru a nu influența rezultatul

Tensiunea arterială trebuie măsurată într-un mediu confortabil, la temperatura camerei și după o pauză de cel puțin 5 minute. Cu treizeci de minute înainte de măsurare, nu mâncați, nu faceți efort fizic, nu fumați și nu vă expuneți la frig.

Tensiunea arterială trebuie măsurată de preferință în poziție șezândă, cu spatele sprijinit pe spătarul unui scaun. De asemenea, brațul pe care urmează să fie fixat tensiometrul trebuie să fie complet relaxat și menținut imobil până la sfârșitul măsurătorii. De asemenea, pacientul trebuie să stea cu picioarele relaxate și nu încrucișate.

medic care verifica tensiunea unei persoane

Nu se recomandă plasarea manșetei peste țesătura hainei

Înălțimea mesei trebuie să fie astfel încât mijlocul manșetei brațului să se afle la nivelul inimii, aproximativ la al patrulea spațiu intercostal. Nu vă mișcați și nu vorbiți în timpul măsurătorii. Așezați manșeta pe brațul superior astfel încât să existe o distanță de mărimea unui deget între manșetă și suprafața brațului superior. Marginea inferioară a manșetei să fie la 2,5 cm deasupra fosei cubice.

Este recomandabil să vă măsurați tensiunea arterială de două ori pe zi. Prima dată dimineața, după ce vă treziți și mergeți la toaletă, și seara, între orele 21.00-22.00. Aceasta trebuie verificată și în cazul în care vă simțiți rău și bănuiți că tensiunea arterială crește.

Cât timp trebuie să acorzi procesului? În ce cazuri trebuie repetată măsurarea

Nu se recomandă plasarea manșetei peste țesătura hainei. Înfășurarea mânecilor pentru a forma rulouri de stofă care se strâng este în mod deliberat greșită. Se recomandă ca tensiunea arterială să fie măsurată pe ambele brațe în serie.

În cazul în care se detectează o asimetrie persistentă, trebuie repetată măsurarea. În situațiile în care se detectează din nou o asimetrie semnificativă, toate măsurătorile ulterioare ale TA trebuie efectuate pe brațul cu valoarea mai mare a tensiunii.

medic care verifica tensiunea unei persoane

Este recomandabil să vă măsurați tensiunea arterială de două ori pe zi

În cazul în care nu există asimetrie, se recomandă ca măsurătorile să fie efectuate pe brațul care nu lucrează. Tensiunea arterială trebuie măsurată de cel puțin 2 ori la intervale de 1 minut. Media a două sau mai multe măsurători consecutive este mult mai precisă decât o singură măsurătoare.

Din moment ce cunoști la ce oră se măsoară tensiunea arterială este bine să ia în serios acest proces. De asemenea, este bine ca fiecare persoană să aibă un tensiometru acasă. În plus, este recomandabil să înregistrați rezultatele într-un jurnal, astfel încât să vă puteți consulta ulterior cu medicul dumneavoastră cu privire la tratament.

femeie care isi verifica tensiunea folosind un tensiometru

Tensiunea arterială trebuie măsurată de preferință în poziție șezândă

Comentarii
  • Tensiunea este sistolica(prima valoare masurata) si diastolica(a doua valoare masurata) si nu este ,,PESTE” ci este,,CU”! Deci,ar fii bine ,,sa I-AI ” in serios tot ce am completat aici.

  • Ionel Buzdugan

    Un articol bun,corect și concret cu o mică corectare.Multumim editorului !!!

  • La mine este f.grav.Este oscilanta fara simtome,dar creste brusc din cauza gandirii.Trebuie sa iau medicamente,dar scade f.mult.Asa o tin mereu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *